- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako skladovať suché koláčiky, aby naozaj vydržali
Ako skladovať suché koláčiky, aby naozaj vydržali
Každý rok riešite rovnaký problém. Kam s ním? Reč je o vianočnom pečive a jeho skladovaní. Pozrieme sa na to, či patrí vianočné pečivo do chladničky alebo mrazničky. Poradíme, ako ho správne uchovávať, aby vydržalo vláčne alebo naopak chrumkavé čo najdlhšie.
Nie je suché pečivo ako suché pečivo: Kedy začať s pečením
V prvom decembrovom týždni si pripravte suché a neplnené pečivo. Začnite napríklad perníčky, ktoré potrebujú dlhšiu dobu na to, aby zvláčnili a získali svoju typickú chuť. Také „zrenie“ môže trvať pokojne tri týždne.
Podľa toho, z akých surovín a aký čas pečivo pripravujete, sa potom odvíja aj spôsob skladovania. Niektoré druhy môžete bez problémov uchovať chladničku, zamraziť a iným svedčia jedine suché a chladné miesto.
Ako ho skladovať v chladničke
Do chladničky patrí väčšina cukroviniek, ktoré obsahuje rôzne krémové, kakaové alebo maslové náplne. Tieto cukrovinky pripravujte ideálne tesne pred Štedrým dňom. Rôzne druhy nepečených cukroviniek ako napríklad osie hniezda môžete tiež uchovávať v chladničke.
Aby vám pečivo nenatiahlo ostatné pachy chladničky, skladujte ho v uzatvárateľných dózach. Ideálne sú plastové alebo sklenené nádoby.
Pečivo vyberte z chladničky zhruba hodinu pred tým, než sa doň pustíte. Keby ste sa do neho zahryzli hneď po vytiahnutí chladničky, veľmi by ste si nepochutnali. Preto mu nechajte dostatok času, aby zmäklo a zvláčnilo.
Aké druhy cukroviniek do chladničky nepatria
Krehkým druhom cukroviniek ako sú pusinky alebo kokosky chladničke naopak nesvedčia vôbec. Vlhkosť chladničky by ich zbavila ich typickej chrumkavej konzistencie. Perníčky síce potrebujú čas, aby zmäkli, ale do chladničky tiež nepatria.
Obľúbené citrónovou kôrou prevoňané linecké si pobyt v chladničke tiež nijako neužije. Vyžaduje síce chladné miesto, ale skôr vchodbe alebo špajzi, kde je nižšia ako izbová teplota.
Ako skladovať pečivo mimo chladničku
Suché a chladné miesto – ak máte pivnicu, kde nie je vlhko a zatuchlo, potom je to ideálne miesto na uloženie väčšiny druhov vianočných cukroviniek. Výborne poslúži aj chladná chodba alebo napríklad garáž. Základom je sucho a nižšia ako izbová teplota.
Cukrovinky oddeľujte – pre každý druh cukroviniek si pripravte vlastnú škatuľu alebo nádobu. Zabránite tak prenosu vôní medzi cukrovinkami, ale tiež zamedzíte vlhnutiu.
Ako skladovať pečivo v mrazničke
Celkom dlho sa dá skladovať aj pečivo, ktoré sa počas sviatkov nestihlo zjesť. Ak máte chladničku s mraziakom, potom nie je nič jednoduchšie ako prebytky sladkostí uložiť práve tam.
Tučnejšie druhy cukroviniek nikdy nenechávajte v mrazničke príliš dlho. Tuk totiž celkom rýchlo zažltne, takže by ste si na ňom príliš nepochutnali. Suché pečivo bez náplní vydrží v mrazničke pokojne pol roka.
Do mrazničky naopak nepatrí krehké pečivo typu pusinky a kokosky. Rovnako ako pri skladovaní v chladničke totiž hrozí, že úplne stratí svoju konzistenciu a chrumkavosť.
Ako skladovať cesto na pečivo
Dopredu si môžete pripraviť aj cestá na pečivo. V chladničke vám niekoľko dní bez problému vydrží. Hotové cesto väčšinou stačí zabaliť do potravinovej fólie, aby do seba nenatiahlo ostatné pachy chladničky. Ideálne si preskladajte chladničku tak, aby ste vedľa seba nemali cesto na pečivo a príliš aromatické potraviny.
Výhodu v tomto ponúkajú americké chladničky, ktoré sú vo vnútri usporiadané do systému praktických úložných komôr a boxov. Vďaka tomu sa chladničke toľko nemiešajú rôzne pachy a potraviny vydržia dlhšie čerstvé.
Najčastejšie si dopredu môžete pripraviť cesto na linecké pečivo alebo na perníčky.
Zdroj: www.marianne.cz