- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako spracovať úrodu? Poradíme vám
Ako spracovať úrodu? Poradíme vám
Dozrievajú vám na záhrade hrušky, jablká, černice, tekvica, jarabiny a chodíte na huby?
Niečo zavarte, niečo usušte a niečo môžete zmraziť.
Zavárať treba iba kvalitné suroviny
Opadané ovocie nezavárajte. Vyberajte skutočne len kvalitné plody, ktoré je nutné najskôr poriadne umyť. Nech znie konkrétny recept akokoľvek, určite je potrebné si pripraviť čisté, suché a nepoškodené poháre i viečka. Starostlivo pred každým použitím skontroluje, či nie je sklo niekde prasknuté, a či nie je poškodené viečko.
Pamätajte tiež na to, že nálev by nemal siahať až po okraj. Naplnené poháre a zatvorené poháre, ktoré vyrovnáte do hrnca, stačí zaliať vodou zhruba do polovice. Hlavne pritom dajte pozor na to, aby voda nebola moc horúca, pretože by sklo mohlo prasknúť.
Zavárané poháre potom vyberte na ohriatu podložku, aby kvôli náhlej zmene teploty nepraskli, a po vychladnutí ich otočte hore dnom. Je to najjednoduchší spôsob, ako sa presvedčíte, či viečka dostatočne tesnia. Nakoniec nezabudnite všetko opatriť štítkom s príslušnou informáciou o obsahu pohára a s dátumom výroby. Zaváraniny sa musia skladovať v chlade, ale na druhú stranu je dôležité, aby ste ich neuchovávali na miestach, kde je teplota okolo nuly alebo kam svieti slnko.
Miesto čokolády si dajte sušené ovocie
Pokiaľ si potrpíte na sladké, určite oceníte, keď budete mať pri ruke sušené ovocie. Vyžiada si to síce jednorazovú investíciu do elektrickej sušičky, ale na druhú stranu potom budete mať doma niečo dobré pod zub, kedykoľvek si spomeniete.
Sušička funguje tak, že na sitá, ktoré sú nad sebou, rozložíte nakrájané ovocie. To je dehydrované s pomocou teplého vzduchu, ktorý prúdi sacími otvormi. Vďaka cirkulácii vzduchu je sušenie rovnomerné, nedochádza k presušeniu v dolných poschodiach a ovocie v horných poschodiach nevlhne.
Úrodu zamrazte
Výhodou zmrazených potravín je, že si uchovávajú viac vitamínov ako tie zavarené. Navyše bez veľkej námahy tak môžete uchovávať nielen ovocie, ale aj zeleninu, huby alebo vopred nasekané bylinky. Ovocie, zeleninu alebo bylinky stačí len umyť, prípadne olúpať a nakrájať. Očistené huby však pred zmrazením musíte spariť horúcou vodou.
Do mrazničky môžete dať aj obielené vlašské orechy. Nesmiete to ale uponáhľať, pretože je dôležité, aby orechy boli naozaj zrelé. To je až vtedy, keď plod sám spadne zo stromu. Vylúpané jadrá potom dajte v igelitových vreckách do mrazničky. Budú sa hodiť nielen do múčnikov, ale aj ako ozdoba na chuťovky alebo len na zobanie.