Existuje množstvo jedál, o ktorých gurmáni tvrdia, že chutia lepšie na druhý deň. Typickým príkladom je napríklad guláš či plnená paprika. Lenže táto poučka bohužiaľ vôbec neplatí pre obľúbenú zemiakovú kašu. Tá po vychladnutí nielenže stuhne, ale stratí aj svoju jemnosť, krémovú konzistenciu a nadýchanosť, vďaka ktorej ju milujeme. Našťastie skúsení šéfkuchári prezradili pár účinných spôsobov, ako ju znova ohriať, aby chutila skoro ako čerstvo pripravená.
Prečo sa zemiaková kaša po vychladnutí mení?
Za problém s tuhnutím zemiakovej kaše po vychladnutí môže práve to, čo z nej robí lahodnú pochúťku – teda mlieko a maslo. Práve tieto ingrediencie zabezpečujú jemnú krémovú štruktúru, ktorá nás na kaši najviac láka. Lenže akonáhle kaša vychladne, maslo znova stuhne, mlieko sa vpije do škrobu zo zemiakov a celá zmes stratí svoju vláčnosť. Výsledok je síce stále jedlý, ale priznajme si úprimne, už to jednoducho „nie je ono“.
Ohrievanie v rúre – najlepší spôsob podľa odborníkov
Pokiaľ chcete, aby vaša kaša chutila ako čerstvá, najlepšou metódou je použiť klasickú rúru. Skúsení kuchári odporúčajú predhriať rúru približne na 180 °C. Zemiakovú kašu premiestnite do teplovzdornej nádoby a tú prikryte – najlepšie alobalom alebo pokrievkou vhodnou na pečenie.
Kašu potom vložte do vyhriatej rúry a nechajte ju tam niekoľko minút prehrievať. Počas tohto procesu sa stuhnuté maslo rozpustí, mlieko opäť zjemní kašu a vy získate späť jemnú, nadýchanú a chutnú prílohu, ktorá bude chutiť skoro ako čerstvo pripravená.
Ohrievanie zemiakovej kaše na panvici
Čo však robiť, ak nemáte k dispozícii rúru alebo ju nechcete zbytočne zapínať len kvôli malej porcii kaše? V tom prípade môžete pokojne použiť obyčajnú panvicu. Kašu jednoducho premiestnite na panvicu a nastavte sporák na nižší stupeň, aby ste predišli pripáleniu.
Odborníci radia pridať do panvice kúsok čerstvého masla alebo trochu teplého mlieka. Kaša tak bude postupne mäknúť, maslo jej vráti pôvodnú krémovosť a opäť nadobudne príjemnú, jemnú konzistenciu. Pri tejto metóde je kľúčová trpezlivosť – kašu zahrievajte pomaly, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.
Mikrovlnná rúra nie je dobrý nápad
Odborníci jednohlasne neodporúčajú používať mikrovlnnú rúru. Tá síce dokáže kašu zohriať rýchlo a jednoducho, ale výsledok nebude vôbec uspokojivý. Mikrovlnka totiž spôsobí, že kaša zostane miestami tuhá, inde zase vodnatá, a celkovo stráca tú jemnú, nadýchanú textúru, na ktorú ste zvyknutí. Ak si chcete na zemiakovej kaši naozaj pochutnať, použite radšej vyššie uvedené metódy a mikrovlnke sa vyhnite.
Áno, je pravda, že ohriatá zemiaková kaša nikdy nebude úplne identická s tou práve vyšľahanou z čerstvo uvarených zemiakov, no tieto osvedčené tipy vám pomôžu dostať sa čo najbližšie k pôvodnému zážitku. Skúste to sami – rozdiel naozaj pocítite.