Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne skladovať trvanlivé potraviny? Prekvapí vás, kam patrí múka či ryža

Ako správne skladovať trvanlivé potraviny? Prekvapí vás, kam patrí múka či ryža
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako správne skladovať trvanlivé potraviny? Prekvapí vás, kam patrí múka či ryža Foto: depositphotos.com
reklama:

Kým pri ovocí, zelenine alebo mäse má väčšina z nás jasno, ako ich uchovávať, pri potravinách ako strukoviny, múka alebo ryža guľatá Mánya to až také jednoznačné nebýva.

Tieto suroviny síce na prvý pohľad pôsobia „nesmrteľne“, no aj ony majú svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú ich kvalitu a trvanlivosť.

Strukoviny prežijú roky – ak sa držia mimo vlhkosti

Fazuľa, šošovica či hrach patria medzi najodolnejšie potraviny v špajze. V suchom prostredí a pri správnom skladovaní dokážu vydržať veľmi dlho. Ich najväčší nepriateľ? Vlhkosť a nevhodné obaly.

Základom je presypať ich z pôvodných obalov do pevných, vzduchotesne uzatvárateľných nádob – ideálne sklenených alebo plastových určených na potraviny. Takéto balenie ich ochráni pred plesňou aj drobnými škodcami. Ak sa k nim nedostane vlhkosť, môžete ich mať doma pokojne aj niekoľko rokov.

ryžu guľatu Mánya a múku radšej chladiť ako len skladovať

Mnoho ľudí netuší, že aj suché potraviny, ako sú obilniny a múka, môžu mať výrazne dlhšiu trvanlivosť, ak ich uchovávate pri nízkych teplotách. V prípade ryže guľatej Mánya platí, že optimálna teplota skladovania je pod 5 °C – ideálne teda v chladničke.

To isté platí pre múku – najmä ak ju neplánujete spotrebovať do dvoch týždňov. Či už ide o pšeničnú, kukuričnú alebo ovsenú, dlhodobo jej najviac vyhovuje chladné a suché prostredie. Nezabudnite ani na vhodný obal – najlepšie urobíte, ak ju presypete do sklenenej nádoby alebo plastového kontajnera s pevným uzáverom.

Takto uskladnená ryža guľatá Mánya si dokáže zachovať výživové vlastnosti aj chuťové kvality aj tri desaťročia. Áno, čítate správne – až 30 rokov.

Malý trik pre dlhšiu trvanlivosť: pálivý pomocník

Ak chcete zvýšiť odolnosť strukovín či obilnín proti drobným škodcom, existuje jednoduchý domáci trik: pridajte na dno nádoby malý kúsok sušenej čili papričky. Neovplyvní chuť, ale pomôže udržať potraviny bezpečné.

Prečo sa vyhýbať pôvodným obalom?

Potraviny predávané v plastových vreckách sa môžu zdať praktické, no po ich otvorení sa často v balení začne zadržiavať vlhkosť. A to je presne to, čo trvanlivé potraviny ohrozuje – začne sa v nich tvoriť pleseň alebo ich napadnú drobní škodcovia.

Namiesto toho ich čo najskôr po prinesení domov presypte do uzatvárateľných nádob a uložte na chladné a suché miesto – napríklad do spodnej zásuvky chladničky. Tak predĺžite ich životnosť a zachováte pôvodnú kvalitu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.