
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako správne uskladňovať vianočné sušienky a koláčiky
Ako správne uskladňovať vianočné sušienky a koláčiky

Vianoce sú časom pečenia vianočných sušienok, koláčikov a dobrôt..
Chceme Vám ponúknuť pár tipov ako ich čo najlepšie uskladniť aby zostali čerstvé chrumkavé po celé vianočné obdobie.

Ako treba uchovávať vianočné sušienky ?
Pri uskladnení vianočných koláčikov je dôležité aby boli pred zabalením úplne studené, a aby ozdoby alebo náplne boli suché alebo aby nepresahovali cez okraje a sušienky sa nelepili..
Je dôležité aby pri napríklad lineckom pečive , alebo inom kde sa pri zlepovaní používa džem, lekvár alebo iná ovocná plnka džem nevytekal a z vrchu bol už stuhnutý..
Radšej deň počkajte nech džem zaschne a až potom koláčiky ukladajte do dózičky..Ľahko sa totiž môže stať, že pri ukladaní na seba sa vám koláčiky polepia..

Akú nádobu použiť?
Najlepšie sú veľké hermeticky uzatvárateľné nádoby.
Pre dlhšiu trvanlivosť je ideálne, keď každý druh koláčikov uskladníte v nádobe samostatne.. Koláčiky tak nepojmú iné chute a pachy..
Ak už teda chcete a nemáte inú možnosť a musíte uskladniť viac druhov v jednej nádobe, je dobré vrstvy oddeliť až dvojitou vrstvou papiera najlepšie na pečenie..

Ako dlho mi zostanú koláčiky čerstvé?
Životnosť koláčikov je individuálna..Závisí od typu pečiva..Suché pečivo vydrží v dobre uzavretej nádobe až 8 týždňov..
Plnené krémom z masla maximálne týždeň.
Perníkové pečivo, Medovníkové pečivo a Škoricové pečivo
Je dobré pripraviť tak 2 – 3 týždne pred sviatkami..Vtedy sú správne odležané, a ak do nádoby vložíte aj kúsok jabĺčka budú aj mäkké..
Pri dobrom a vhodnom skladovaní perníčky vám vydržia až niekoľko týždňov..

Skladujeme makrónky , pusinky alebo iné cukrovinky
Takýto druh koláčikov je dobré dať do plastového vrecka a odložiť do chladu.
Ak ste na zdobenie použili čokoládu zas nieje dobré použiť príliš veľký chlad pretože čokoláda dostane sivý nádych,
a keď ju preložíte na sviatočný stôl, čokoláda sa orosí a bude sa hneď topiť.

Krehké pečivo ako Vanilkové rožky, medvedie dlabky..
Je dobre uskladniť v dóze alebo v sklenenej nádobe či plastovej na tmavom a chladnom mieste .