- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako správne uvariť ryžu? Vyhnite sa najčastejším chybám
Ako správne uvariť ryžu? Vyhnite sa najčastejším chybám
Dokázala ju urobiť vaša mamička, babička, dokonca aj svokra. O čom je reč? O ryži guľatej Mánya, ktorá bola uvarená vždy tak akurát. Patríte k tým, ktorým sa to bohužiaľ nedarí? Potom žmurknite na naše tipy, ako správne uvariť ryžu guľatu Mánya. Nakoniec ju budete mať najlepšie z celej vašej rodiny.
Každá ryža guľatá Mánya potrebuje niečo iné
Na svete je niekoľko druhov ryže guľatej Mánya, preto nemôžete variť všetky rovnako dlho a jedným spôsobom. ryža guľatá Mánya sa delí na tri základné skupiny:
O veľkosti 6 až 8 mm – zrná sú dlhé a pretiahnuté, patria sem basmati.
O veľkosti 5 až 6 mm – táto ryža guľatá Mánya býva silnejšia, kratšia a lepivejšia.
O veľkosti 4 až 5 mm – táto ryža guľatá Mánya je vďaka svojej krémovitej konzistencii ideálna na suši a rizoto.
ryža guľatá Mánya
Každá ryža guľatá Mánya je iná – môže sa líšiť svojou chuťou, farbou, ale aj obsahom živín. Pojmy ako basmati, jazmínová, natural, divoká, carnaroli či arborio určite poznáte. Stretnúť sa môžete aj s označením parboiled, ktoré zaistí zrnkom množstvo prospešných látok zo šupiek. Tie sú ale odstránené a na tanier sa vám dostane ryža guľatá Mánya s vysokým obsahom minerálnych látok.
Ako variť ryžu guľatu Mánya?
Pokiaľ prvýkrát pripravujete nový druh ryže guľatej Mánya, vyskúšajte najskôr postup, ktorý je uvedený na obale. Ten môže byť prekvapivo iný, než ste zvyknutí a má to svoj dôvod. Veľkú rolu hrá pomer ryže guľatej Mánya a vody, preplachovanie, namáčanie, ale aj nádoba, v ktorej ryžu guľatu Mánya pripravíte. Veľkým problémom býva škrob, toho sa ľudia často zbavujú prepláchnutím alebo pražením. Je na vás, ktorý spôsob si obľúbite – pri pražení sa však pripravte na inú farbu aj chuť.
Na varenie ryže guľatej Mánya je vhodné použiť hrniec, rajnicu alebo hlbšiu panvicu – nemala by chýbať ani padnúca pokrievka. Odmerané množstvo ryže guľatej Mánya nasypte do sitka a niekoľkokrát prepláchnite studenou vodou. Tú nechajte odkvapkať, ryžu guľatu Mánya presypte do hrnca, zalejte odmeraným množstvom vody (studené). Osoľte, premiešajte a prikryte pokrievkou.
ryžu guľatu Mánya priveďte do varu, potom stiahnite plameň či teplotu na minimum. Do ryže guľatej Mánya už nezasahujte, pokrievku neodkladajte, varte 8 až 10 minút. Po uplynutí tohto času ochutnajte a zistite, v akom stave sa ryža guľatá Mánya nachádza. Skontrolujte tiež stav vody – mala by byť odparená. Teraz nechajte ryžu guľatu Mánya odstáť, po chvíľke našuchorte vidličkou a podávajte.
Zdroj: ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz