- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako správne variť fazuľu, aby nebola tvrdá
Ako správne variť fazuľu, aby nebola tvrdá
Mnoho žien v domácnosti varí fazuľu zriedka, pretože si myslia, že je to veľmi ťažké.
Prelomíme mýtus o tvrdosti fazule a povieme vám, ako ju pripraviť chutne a do mäkka , bez toho aby ste trávili pri nej veľa času.
Namočiť alebo nie?
Vraví sa, že akýkoľvek druh suchých bôbov vyžaduje vopred namočenie.
V skutočnosti je to úplne voliteľné – ale namočená fazuľa sa varí rýchlejšie a je ľahšie stráviteľná.
Ak ste vyznávačom tradičných hodnôt, musíte fazuľu namočiť na 6-12 hodín do studenej vody.
Pred varením musí byť táto voda zliata, fazuľa musí byť opláchnutá a zaliata čerstvou vodou.
Urýchliť proces?
Ak potrebujete variť fazuľu rýchlo, bez namáčania a nemáte tlakový hrniec, ktorý uvarí suchú fazuľu za hodinu, použite malý trik. Vložte fazuľu do veľkého hrnca, podlejte veľkým množstvom studenej vody, pridajte 0,5 lyžičky jedlej sódy. Privedieme do varu, povaríme 5 minút, odstavíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou.
Po hodine túto vodu scedíme, fazuľu opláchneme a uvaríme ako obvykle v čerstvej studenej vode.
Soliť alebo nesoliť?
Ak by ste urobili prieskum medzi obyvateľstvom na tému „Je možné soliť suché strukoviny“, potom asi 90% odpovie – nie, v žiadnom prípade NIKDY nevarte v slanej vode!
Takže – to nie je vôbec pravda. Naopak, pridanie asi 1 polievkovej lyžice hrubej soli v 3 – 4 litroch vody umožňuje fazuli uvariť sa rýchlejšie a rovnomernejšie a výrazne sa zlepší jej chuť.
Odkiaľ pochádza tento mýtus o soli, je úplne nepochopiteľné. Čo však skutočne bráni tomu, aby fazuľa počas varu zmäkla, je príliš tvrdá voda.
Zlepšiť trávenie?
Ľudia nejedia veľa fazule, a to nielen preto, že sa dlho varií. Je známe, že fazuľa nie je najľahšou potravou na trávenie. Spôsobuje plynatosť.
Na zlepšenie situácie samozrejme existujú prísady, napríklad fenikel a jeho semená.
Hlavné spôsoby riešenia problému sú však nasledujúce. Najskôr je potrebné fazuľu poriadne rozhrýzť, čo uľahčí jej trávenie. Čím častejšie ju budete jedávať tým skôr si vaše telo zvykne na tento druh bielkovín a naučí sa s ním vyrovnať plynnatosti.
Príchute
Varená fazuľa dokonale absorbuje prídavné príchute. Robí to obzvlášť dobre, ak jedlo obsahuje maslo alebo nerafinovaný rastlinný olej.
Vyskúšajte kombinácie s korenín (kmín, koriander, čili vločky, kari, ajgon), bylinkami (tymián, rozmarín, šalvia, oregano, estragón), zeleninou (tekvica, cuketa, paštrnák, paprika) a korením (čerstvý zázvor, cesnak, čili a cibuľa).