- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako sušiť jablká
Ako sušiť jablká
Tento rok je obzvlášť štedrý na jablkami. No mnohí nevedia, čo s takou hojnou úrodou robiť. Jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať úrodu, je jablká sušiť . Ak máte chuť na niečo sladké, sušené jablká vás zachránia. Ak sa snažíte schudnúť, pomôžu vám v tejto neľahkej úlohe. Ak chcete pokrm podávať efektívne, takmer priehľadné zlaté lupienky zo sušených jabĺk ozdobia šalát, mäsové jedlo aj dezert.
Odporúčame sušiť nielen jablká, ale aj ďalšie ovocie. Tento rok je jabĺk veľa a okrem iných spôsobov uchovávania na zimu je sušenie finančne menej náročné. V skutočnosti nepotrebuje nič iné ako jablká, dokonca ani cukor.
Ako si vybrať a pripraviť jablká na sušenie
Zrelé plody dobrej kvality sú vhodné na sušenie. Čím lepšie sú suroviny, tým lepšie bude sušené ovocie . Nežeňte sa za veľkými jablkami, je lepšie, ak sú stredné a malé. Kôra jabĺk by mala byť tenká, schránka na semená malá. Pamätajte si, že akékoľvek domáce produkty znamenajú úsporu nákladov, takže pri spracovaní jabĺk by malo byť čo najmenej odpadu.
Ktoré odrody jabĺk sú najlepšie na sušenie
Najlepšie je vybrať si sladké a kyslé jesenné odrody, pretože tieto jablká si po sušení zachovajú svoju chuť lepšie ako sladké.
Zo zahraničných odrôd sú najlepšie Gala, Fuji a Golden ,Jonagored . Ďalej Antonovka, Pepin a Aport .
Ak máte obrovské množstvo jabĺk z vlastnej záhrady, usušte svoje obľúbené odrody – potešia vás aj sušené.
Ako pripraviť jablká
- Zrelé a pokazené jablká odstránime a roztriedime podľa veľkosti. Pokiaľ je to možné, sušte jablká v dávkach, kde každá je špecifická odrodou a veľkosťou budúcich lupienkov.
- Jablká umyte, najmä ak sú kúpené a nie z vlastnej záhrady.
- Jablká nemusíte lúpať. Vďaka šupke je produkt aromatickejší a tiež pomáha zachovať zdravú vlákninu.
- Nakrájajte na plátky alebo kruhy rovnakej veľkosti a hrúbky (nie viac ako 5 mm). Vyberte si sami, či chcete okrúhly čip so semenami alebo úhľadné mesiačiky. Podľa toho buď odstráňte semená, alebo nie.
- Ďalší krok je dôležitý, ale nie vždy povinný pre každého. Pripravené kúsky ponorte do kyslého roztoku proti hnednutiu a nechajte pôsobiť 10 minút. Môžete zmiešať 50 ml citrónovej šťavy a 1 liter vody, alebo po vzore zahraničných kuchárov a vegánov pridať ananásovú šťavu. Ten dodáva sušeným jablkám sladkosť a neutralizuje kyslosť citrónu. Môžete tiež použiť roztok pripravený z 2 lyžíc kyseliny askorbovej a 200 ml vody. Experti na sušené jablká odporúčajú použiť fyziologický roztok (100 g kuchynskej soli na 12 litrov vody). Rozjasňuje sušené jablká a funguje ako konzervant. Táto metóda sa najčastejšie používa na dedinách keď sa jablká sušia na slnku. Soľný roztok ich chráni pred hmyzom..
- Pripravené jablká rozložte na utierku, nechajte ich úplne vyschnúť. A až potom začnite sušiť.
- A nakoniec, jablká už pripravené na sušenie (opäť je to na vás) môžu byť doslova poprášené s mletou škoricou alebo zmesou korenia na pečenie jablkového koláča vrátane muškátového orieška a nového korenia.
3 obľúbené spôsoby, ako sušiť jablká
Existuje niekoľko populárnych spôsobov sušenia jabĺk. Po zvládnutí tohto procesu môžete sušiť ďalšie ovocie, zeleninu a huby – stačí začať.
Porozprávajme sa o výhodách a nevýhodách každej metódy sušenia.
Sušenie jabĺk v sušičke potravín
Toto je pravdepodobne najpohodlnejšia metóda na dehydratáciu potravín, ale je tu jeden dôležitý bod – musíte si kúpiť sušičku .
Funkciou týchto domácich spotrebičov na sušenie jabĺk, hrušiek, sliviek, jahôd, čerešní, čučoriedok, paradajok, korenistých byliniek, húb a iných darov prírody sú senzory, ktoré neumožňujú, aby teplota v sušičke vystúpila nad nastavenú hodnotu. Jablká sa tam napríklad sušia pri 40 ° C a niektoré ovocie a zelenina pri 38 °. V sušičke sú potraviny sušené, nie pečené!
Vďaka tejto metóde sú vo výrobkoch zachované živiny a stopové prvky. Navyše, v prípade sušených produktov, ktoré prešli sušičkou, sa trvanlivosť niekoľkokrát zvýši (až na 10 mesiacov). Nepochybne plus.
Sušičky sú k dispozícii s vertikálnym a horizontálnym prúdením vzduchu, infračerveným (s antibakteriálnym účinkom) a cirkuláciou vzduchu (konvekcia). Vertikálne sušičky vzduchu sú najlacnejšie. Sú vhodné pre tých, ktorí si chcú diverzifikovať jedlo, napríklad sušené jablká. Horizontálne sušičky vzduchu sú vhodné pre raw foodistov. Sušia všetko a veľa. Konvekčné sušičky sú najčastejšie … Pokročilí užívatelia si vyberajú infračervené sušičky s horizontálnym fúkaním.
Sušenie jabĺk v rúre
Ako sušiť jablká v rúre? „Nič nemôže byť jednoduchšie,“ poviete. Mnoho ľudí si myslí, že budete musieť predhriať rúru na 60 ° C, vložiť nakrájané potraviny na plech a dať ich sušiť, kým nie sú úplne usušené, ale nie je to celkom pravda.
Jablká pred sušením nakrájajte na tenké plátky (bez jadra) alebo krúžky (bez jadra). Hrúbka všetkých kusov a veľkosť by mali byť približne rovnaké. Ak chcete získať chrumkavé lupienky, začnite sušiť pripravené jablká pri teplote 70-75 ° С a dosušte ich pri nižšej teplote 50-55 ° С. Aby boli kúsky mäkšie a jednoduchšie sa žuli, začnite od 40 ° C a potom zvýšte teplotu na 60 ° C. Všimli ste si, že pri sušení jabĺk v rúre budete musieť nielen kontrolovať teplotu, ale tiež sa aktívnejšie zapojiť do procesu sušenia? To je mínus.
Čas spracovania je individuálny a závisí od množstva obsiahnutej vlhkosti. Napríklad sušenie jabĺk bude trvať asi 7-8 hodín, u hrušiek sa tento čas zvýši na 10-15 hodín Začnite sušiť s vysokou teplotou, a keď plody začnú strácať objem, teplotu znížte.
Na správne sušenie jabĺk potrebujete neustály pohyb vzduchu a odtok vlhkosti z rúry. Konvekčné rúry alebo otvorené dvere (čo rúre, samozrejme, dlhodobo neprospieva). K rovnomernému sušeniu prispieva aj pravidelné miešanie alebo obracanie plátkov. To znamená, že sa znova budete musieť zúčastniť procesu a nerobiť iné veci.
Ďalšou nevýhodou rúry je použitie plechov na pečenie. Sú pevné a to nedovoľuje, aby horúci vzduch fúkal na nakrájané ovocie zospodu, takže jablká rovnomerne neschnú. Môžete samozrejme použiť rošt, ale jablká sa výrazne zmenšia a prepadávajú medzi mriežky. Kúsky jabĺk na sušenie je možné navliecť na špajle a položiť na mriežku, ale nie je to vždy pohodlné a takéto „kebaby“ vám neumožňujú dávať na seba plechy na pečenie, čo výrazne zmenšuje užitočnú plochu na sušenie .
Sušenie jabĺk v rúre má však aj svoje výhody – nie je potrebné kupovať ďalšie vybavenie, všetko je vždy po ruke.
Sušenie jabĺk v teplovzdušnej fritéze
Ak už máte fritézu, aktívne ju používajte nielen na pečenie kuracieho mäsa, ale aj na sušenie jabĺk. Vo fritéze sa ovocie suší v špeciálnom režime pri 95-120 ° C.
Pri jablkách musíte nastaviť priemernú rýchlosť fúkania, pri sušení zeleniny – nízku rýchlosť fúkania, pri hubách – vysokú.
Veľké plus tohto zariadenia : pri jeho použití je zariadenie plne zodpovedné za sušenie jabĺk. Jednoducho vložíte jablká a je to! Čas sušenia v fritéze je niekoľkokrát kratší ako v rúre, pretože cirkulácia vzduchu je mimoriadne aktívna. Fritéza však nie je určená na odtok vlhkosti; veko musí zostať otvorené. To je mínus, pretože otvorené veko nebolo v plánoch výrobcov fritézy, čo znamená, že na to nie je úplne vhodná.
Ďalšou nevýhodou fritézy je veľkosť nádoby, ktorá je výrazne menšia ako objem rúry. Jablká budete musieť sušiť v niekoľkých dávkach. A teplota spracovania vo fritéze je príliš vysoká. V dôsledku sušenia sa môžu jablká na mriežku prilepiť alebo byť zvonku suché a zvnútra vlhké.
Nepochybným plusom fritézy je rýchlosť prevádzky (3-4 krát vyššia ako v rúre).
Čo ešte potrebujete vedieť o tom, ako sušiť jablká
Ako skontrolovať presušenosť jabĺk
Sušili ste jablká a čo teraz? V prvom rade musia byť úplne vychladnuté. Nezabudnite, že lupienky po vychladnutí trochu chrumkajú – to isté so sušeným ovocím. Jablká chlaďte na plechu asi 20-30 minút.
Keď jablká po usušení vychladnú, jeden z kúskov roztrhnite / rozlomte na polovicu. Na lome by nemala byť žiadna šťava ani stopa po vlhkosti. Kusy by mali byť suché, nie lepkavé. Kus môžete stlačiť prstami. Ak nie ste spokojní so suchosťou, vráťte jablká do sušičky / rúry / fritézy.
Ako by mali správne sušené jablká vyzerať
Koža jabĺk by mala samozrejme stmavnúť. Nenechajte sa zmiasť inou farbou sušených jabĺk. Farba dužiny bude závisieť od odrody a času zberu. Zimné odrody jabĺk budú tmavšie, letné odrody svetlejšie, pretože tie rýchlejšie schnú.
Ako skladovať sušené jablká
Chladené sušené jablká vložte do nádob so vzduchotesným viečkom alebo plastovými vreckami na zips. Sušené jablká starostlivo uzatvorte a skladujte na chladnom a suchom mieste.
Ak chcete rozvinúť tému zdravého životného štýlu, dajte do rovnakého balíčka niekoľko orieškov, sušené bobule (brusnice a čerešne), kandizované ovocie. A budete mať pripravené zdravé občerstvenie pre každú príležitosť.
Niektorí ľudia si myslia, že plast nie je vhodný na sušené jablká a trvajú výlučne na papierových vreckách alebo škatuliach. Prívrženci sušených jabĺk ich opäť vložili do textilných vreciek (väčšina z nich do obliečok na vankúše) a nechali niekoľko dní ešte sušiť pri izbovej teplote. Potom sú zabalené do menších vreciek a preložené na dlhodobé skladovanie.
Ako dlho je možné sušené jablká skladovať?
Ak sú sušené jablká dobre uzatvorené a skladované na chladnom a suchom mieste, môžu byť skladované asi 6 mesiacov. Dajte ich do mrazničky na dlhšie skladovanie.
Aký je výnos sušených jabĺk
Z 1 kg čerstvých jabĺk sa získa približne 130-150 g sušených jabĺk. Presná hmotnosť závisí od odrody jabĺk . Jablká po sušení väčšinou stratia až 85% svojej pôvodnej hmotnosti.