Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako udržať varnú dosku čistú: jednoduché triky zo špajze

Ako udržať varnú dosku čistú: jednoduché triky zo špajze
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako udržať varnú dosku čistú: jednoduché triky zo špajze Foto: depositphotos.com
reklama:

Lesklá varná doska je ozdobou každej kuchyne, no udržať ju v bezchybnom stave dá niekedy zabrať. Nerezové aj sklokeramické povrchy vyzerajú elegantne, ale reagujú citlivo na nešetrné čistenie. Aby ste sa vyhli škrabancom a fľakom, oplatí sa poznať zopár šikovných postupov, ktoré zvládnete s bežnými vecami z domácnosti.

Na čo si dať pozor

Najväčším nepriateľom varných dosiek sú tvrdé kefy, kovové drôtenky a agresívne prípravky. Takéto pomôcky síce vyčistia, no zároveň zanechajú nepekné ryhy. Preto je lepšie voliť jemné handričky či hubky a prostriedky, ktoré povrch nepoškodia. Ak nechcete používať chémiu, siahnite po „babských receptoch“.

Jemný začiatok: soľ a minerálka

Ak je znečistenie len mierne, postačí vám jednoduchá pasta zo soli a perlivej vody. Zmiešajte dve lyžice soli s jednou lyžicou minerálky, naneste na škvrny a nechajte pôsobiť asi pol hodiny. Potom stačí zotrieť vlhkou handričkou. Pri odolnejších zvyškoch jedla môžete použiť plastovú škrabku určenú na sklokeramiku.

Keď treba pritvrdiť: citrón alebo ocot

Mastnejšie usadeniny zvládne silnejšia kombinácia – citrónová šťava so soľou. Vznikne hustejšia pasta, ktorú nechajte pôsobiť desať minút a následne povrch vyleštite mokrou handričkou. Ak preferujete ocot, pokojne ním citrón nahraďte. Ocot si s pripáleninami poradí veľmi účinne.

Sóda bikarbóna ako záchrana

Ak ani kyslé prostredie nezaberá, skúste opačný prístup – zásaditý. Jedlá sóda je v tomto smere spoľahlivý pomocník. Stačí ju nasypať priamo na dosku a krúživými pohybmi navlhčenej hubky jemne vyčistiť. Soda pri kontakte s mastnotou uvoľní nečistoty bez rizika poškriabania.

Posledný krok: leštenie

Nech zvolíte akýkoľvek spôsob, nezabúdajte na finálnu úpravu. Povrch dôkladne osušte papierovou utierkou, pretrite teplou vodou a na záver preleštite suchou mikrovláknovou handričkou. Vďaka tomu bude doska nielen čistá, ale aj krásne lesklá.

Plynové varenie si vyžaduje viac starostlivosti

Ak varíte na elektrickej doske, po jej vyčistení máte prácu hotovú. Majitelia plynových sporákov však musia riešiť aj rošty a horáky. Najjednoduchšie je namočiť gázu do bieleho octa, obtočiť ňou rošty a nechať pôsobiť aspoň tri hodiny – ideálne cez noc. Zmäknuté nečistoty sa potom dajú ľahko zotrieť hubkou s kvapkou jari. Horáky je možné vložiť priamo do nádoby s octom a výsledok je rovnaký.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.