Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako upiecť dokonale nadýchanú bábovku? Vyhnite sa týmto chybám!

Ako upiecť dokonale nadýchanú bábovku? Vyhnite sa týmto chybám!
Ako upiecť dokonale nadýchanú bábovku? Vyhnite sa týmto chybám! Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka patrí medzi klasické domáce múčniky, no nie vždy sa podarí tak, ako by sme si želali. Možno ste už zažili situáciu, keď ste presne dodržali recept, no výsledok bol príliš hutný, spľasnutý alebo dokonca popraskaný. Čo robili naše babičky inak, že ich bábovky boli vždy dokonalé?

Tajomstvo úspechu spočíva nielen v správnom pomere surovín, ale aj v precíznosti pri ich spracovaní. Ak sa vám bábovka často nevydarí, možno robíte jednu z nasledujúcich chýb. Pozrime sa na ne bližšie!

Najčastejšie dôvody, prečo bábovka nie je nadýchaná

Ak je váš koláč príliš hutný alebo sa po upečení zrazí, môže za tým byť niektorá z týchto chýb:

1. Nevhodná múka

Polohrubá múka je na bábovku ideálna, pretože zabezpečuje správnu štruktúru cesta. Ak použijete hladkú múku, výsledkom môže byť jemnejší, no ťažší a menej vzdušný koláč.

2. Nesprávne množstvo kypriacich látok

Kypridlá, ako prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna, majú zásadný vplyv na to, či cesto pekne narastie. Ak ich pridáte priveľa, povrch môže popraskať, no ak ich bude málo, bábovka nenadobudne správny objem.

3. Chyby pri šľahaní bielkov

Bielkový sneh je kľúčový pre nadýchanosť cesta. Ak ho nevyšľaháte dostatočne, nebude držať štruktúru. Naopak, ak ho prešľaháte, stratí pružnosť a nebude sa dobre zapracovávať. Správne vyšľahaný sneh zostane pevný aj pri otočení misky hore dnom.

4. Zlá technika miešania cesta

Ak pridávate bielkový sneh do cesta pomocou mixéra, robíte chybu! Sneh treba vkladať ručne a jemne, aby sa v ňom udržali vzduchové bublinky, ktoré zabezpečia ľahkosť cesta.

5. Neskoré pečenie

Cesto by malo ísť do rúry ihneď po naliatí do formy. Ak ho necháte stáť, začne postupne strácať nadýchanosť. Preto je dôležité mať rúru predhriatu ešte pred dokončením cesta.

6. Príliš skoré otvorenie rúry

Zvedavosť sa pri pečení nevypláca. Ak počas pečenia otvoríte rúru príliš skoro, teplota prudko klesne a cesto môže spľasnúť. Prvých 20–30 minút pečenia sa odporúča rúru neotvárať vôbec.

7. Nevhodná teplota pečenia

Ak je teplota rúry príliš vysoká, povrch bábovky sa môže rýchlo upiecť, zatiaľ čo vnútro zostane surové. Pečenie pri nižšej teplote a dlhšom čase zabezpečí, že sa múčnik prepečie rovnomerne.

8. Náhla zmena teploty po upečení

Ak bábovku hneď po vytiahnutí z rúry vyklopíte z formy, môže sa zraziť. Ideálne je nechať ju vo forme odpočívať aspoň 10 minút, aby si udržala tvar.

9. Krájanie ešte teplej bábovky

Aj keď sa nevieme dočkať ochutnávky, bábovku treba nechať úplne vychladnúť. Ak ju nakrojíte ešte teplú, môže sa zdeformovať alebo stratiť svoju nadýchanosť.

Ako dosiahnuť dokonalý výsledok?

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému sklamaniu a pripraviť bábovku, ktorá bude ľahučká a kyprá, dbajte na správne suroviny, postup a pečenie. Dôležité je tiež venovať pozornosť detailom, ako je správne vyšľahanie snehu, technika miešania či postupné chladenie po upečení.

Dodržiavaním týchto tipov sa vám bábovka podarí vždy na jednotku – rovnako ako od babičky!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.