- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako urobiť šúľance s makom ako od babičky
Ako urobiť šúľance s makom ako od babičky
Šúľance s makom sú tradičným receptom, ktorý si určite pamätáte z detských rokov. Ale chutiť budú aj dospelým. Tento vynikajúci, a pritom lacný recept jednoducho stojí za vyskúšanie.
Šúľance s makom sme si dávali v školskej jedálni, a mnoho z nás si na nich pochutnávalo aj doma. A práve s makom sú jednoducho jedinečné. Prinášame recept, podľa ktorého ich urobíte poctivé a výborné ako od babičky. A pridávame aj šťavnaté, naozaj jesenné spestrenie tejto osvedčenej dobroty.
Poctivé šúľance s makom
Pre štyri osoby budete potrebovať: 650 g zemiakov (najradšej varný typ C), 80 g krupice, 200 g hrubej múky, 1 vajce, štipku soli, mletý mak a práškový cukor na posypanie, maslo na poliatie, trochu múky na posypanie dosku.
Zemiaky uvarte v šupke domäkka, zlejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Potom ich olúpte a najemno postrúhajte. K nastrúhaným zemiakom pridajte krupicu, múku, vajcia, štipku soli a vypracujte cesto, ktoré nechajte chvíľku odpočinúť. Posypte si dosku hladkou múkou a preložte naň cesto. Z cesta ukrajujte kúsky, z ktorých vyvaľkáte zhruba 6 cm dlhé a 1 cm široké šúľance. Vkladajte do osolenej vriacej vody a varte, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich najlepšie dierovanou lyžicou vyberte, nechajte odkvapkať a rozdeľte na taniere. Mletý mak zmiešajte s práškovým cukrom, šúľance touto zmesou posypte a polejte rozpusteným maslom. Môžete pridať aj trošku lekváru.
Jesenný ovocný variant
Namiesto obalenia v cukre s makom môžete vyskúšať aj lahodnú ovocnú variantu bez cukru. Vezmite 12 sliviek, či už čerstvých, alebo kompótovaných, a pokrájajte ich na štvrtiny. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu prepusteného masla, pridajte slivky a cca 5 minút ich opekajte na strednom plameni. Potom panvicu odstavte, k slivkám pridajte 2 lyžice medu a zamiešajte. Zmes dajte na uvarené šúľance a posypte mletým makom.