Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako urobiť šúľance s makom ako od babičky

Ako urobiť šúľance s makom ako od babičky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako urobiť šúľance s makom ako od babičky Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Šúľance s makom sú tradičným receptom, ktorý si určite pamätáte z detských rokov. Ale chutiť budú aj dospelým. Tento vynikajúci, a pritom lacný recept jednoducho stojí za vyskúšanie.

Šúľance s makom sme si dávali v školskej jedálni, a mnoho z nás si na nich pochutnávalo aj doma. A práve s makom sú jednoducho jedinečné. Prinášame recept, podľa ktorého ich urobíte poctivé a výborné ako od babičky. A pridávame aj šťavnaté, naozaj jesenné spestrenie tejto osvedčenej dobroty.

Poctivé šúľance s makom

Pre štyri osoby budete potrebovať: 650 g zemiakov (najradšej varný typ C), 80 g krupice, 200 g hrubej múky, 1 vajce, štipku soli, mletý mak a práškový cukor na posypanie, maslo na poliatie, trochu múky na posypanie dosku.

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, zlejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Potom ich olúpte a najemno postrúhajte. K nastrúhaným zemiakom pridajte krupicu, múku, vajcia, štipku soli a vypracujte cesto, ktoré nechajte chvíľku odpočinúť. Posypte si dosku hladkou múkou a preložte naň cesto. Z cesta ukrajujte kúsky, z ktorých vyvaľkáte zhruba 6 cm dlhé a 1 cm široké šúľance. Vkladajte do osolenej vriacej vody a varte, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich najlepšie dierovanou lyžicou vyberte, nechajte odkvapkať a rozdeľte na taniere. Mletý mak zmiešajte s práškovým cukrom, šúľance touto zmesou posypte a polejte rozpusteným maslom. Môžete pridať aj trošku lekváru.

Jesenný ovocný variant

Namiesto obalenia v cukre s makom môžete vyskúšať aj lahodnú ovocnú variantu bez cukru. Vezmite 12 sliviek, či už čerstvých, alebo kompótovaných, a pokrájajte ich na štvrtiny. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu prepusteného masla, pridajte slivky a cca 5 minút ich opekajte na strednom plameni. Potom panvicu odstavte, k slivkám pridajte 2 lyžice medu a zamiešajte. Zmes dajte na uvarené šúľance a posypte mletým makom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.