- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako ušľahať dokonalý sneh z bielkov? Dajte pozor na tieto detaily
Ako ušľahať dokonalý sneh z bielkov? Dajte pozor na tieto detaily
Stačí drobná chybička a miesto nadýchaného snehu bude v miske riedka pena. Ako ho správne vyšľahať?
Pusinky, laskonky, Pavlova, bábovky, rolády, bublaniny… Práve v takých receptoch budete potrebovať perfektne ušľahaný bielkový sneh, ktorý múčniku dodá nadýchanosť, objem aj tvar. Využitie má ale aj v slaných jedlách – pridáva sa napríklad do zeleninových nákypov, placiek alebo plniek vrátane tej veľkonočnej. Napriek tomu, že sa na prvý pohľad môže zdať, že nejde o nič zložité, má príprava bielkového snehu svoje pravidlá.
Ako spoznáte, že je sneh vyšľahaný tak akurát? Pozrite sa na video:
1) Ani stopa po žĺtku
Krokom číslo jedna je bezchybné oddelenie bielkov a žĺtkov – tuk totiž neumožní našľahať sneh do správnej konzistencie. Po rozklepnutí vajíčka preto opatrne prelievajte žĺtok z jednej polovice škrupiny do druhej, až všetok bielok vytečie do pripravenej nádoby. Oplatí sa každé vajíčko oddeliť najskôr do malej misky a až potom preliať do nádoby, v ktorej budete sneh šľahať. Ak by sa vám totiž žĺtok pretrhol a dostal sa k už oddeleným bielkom, celé dielo pokazí.
2) Dokonale čistá miska
Pred prípravou snehu skontrolujte, či je nádoba perfektne čistá a odmastená. Sneh nesmie prísť do kontaktu s tukom, preto misku dôkladne vymyte, môžete ju potrieť aj citrónovou šťavou. Najlepšou voľbou sú sklenené, kovové alebo keramické nádoby. Na tých plastových často priľne aj na prvý pohľad neviditeľná mastnota, ktorú je ťažké dokonale odstrániť.
3) Čerstvé je najlepšie
Čím čerstvejšie vajíčko použijete, tým lepšie vám pôjde práca od ruky. Čerstvý bielok obsahuje viac bielkovín, vďaka ktorým získa počas šľahania tuhú konzistenciu. U starších vajec hrozí, že sneh zostane riedky.
4) Izbová teplota
Pred prípravou snehu nechajte bielky odpočívať aspoň 30 minút vopred, aby získali izbovú teplotu. Vďaka tomu naberú pri šľahaní viac vzduchu a sneh bude nadýchaný a pevný.
5) Postupne zvyšujte rýchlosť
Bielky môžete našľahať aj ručne pomocou metličky, najlepším pomocníkom je ale elektrický šľahač, s ktorým budete mať sneh pripravený behom chvíľky. Začnite šľahať najskôr na nízke otáčky, a akonáhle sa z bielkov stane tekutá pena, postupne zvyšujte rýchlosť. Bielky sa začnú spevňovať, budú stále belšie a nakoniec vytvoria dokonale hustý sneh, ktorý po vytiahnutí metly vytvorí pevné špičky a po otočení nádoby zostane vo vnútri. V tomto okamihu už ďalej nešľahajte – prešľahaný sneh stráca objem a redne.
6) Nežné zaobchádzanie
Sneh z bielkov spracujte ihneď po dokončení, dlhé čakanie mu nesvedčí. Stierkou ho oddeľte od stien nádoby a opatrne vyklopte do cesta. Pomocou stierky sneh pozvoľna a jemne obaľujte cestom, až sa obe zmesi prepoja. Vyhnite sa intenzívnemu miešaniu, ktoré by vyhnalo z cesta vzduch – musí zostať ľahké a nadýchané.
Zdroj: www.ireceptar.cz, magazin.recepty.cz, www.dumazahrada.cz