Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako vyrobiť domácu horčicu: tajomstvá a najlepšie recepty

Horcica 9.png
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Horčica je úžasná pochúťka, ktorá dodáva úžasnú chuť hlavným chodom a predjedlám. A napriek tomu sa dá bezpečne nazvať zdravšou a menej kalorickou alternatívou k mastným omáčkam, ako je majonéza. Okrem toho je horčica známa svojimi prospešnými vlastnosťami. Môže pomôcť zmierniť svalové kŕče a len jedna čajová lyžička horčičného prášku môže pomôcť udržať kosti, kĺby a svaly silné, pretože je vynikajúcim zdrojom vápnika a draslíka.

Žltá horčica je bohatá na mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré pomáhajú vyrovnávať hladinu cholesterolu. Znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“, čím znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je tiež výborným zdrojom horčíka, ktorý hrá dôležitú úlohu v metabolickom procese a je zodpovedný za syntézu bielkovín. Obsah fosforu v horčici prispieva k metabolizmu uhľohydrátov, bielkovín a tukov v tele.  Dobrá vec na domácej horčici je, že jednoduchým procesom varenia ju môžete pripraviť akokoľvek pikantnú. Minimum ingrediencií, len pár minút a trochu viac času na vylúhovanie – a môžete si vychutnať výsledok. Nižšie vám povieme, ako vyrobiť horčicu nielen klasicky, ale aj s rôznymi prísadami.

Horcica 5.png
www.canva.com

Horčičný prášok a tekutina

Horčica sa pripravuje na báze horčičného prášku alebo mletých horčičných semien s prídavkom tekutiny. Bohatú chuť a vynikajúcu textúru možno získať pomocou vody z kyslej kapusty, uhoriek alebo paradajok.

Existuje však jednoduchšia možnosť, ako vyrobiť horčicu bez kyslej vody – s pridaním obyčajnej vody .

A tu veľa závisí od teploty kvapaliny. Čím je voda teplejšia, tým menej nasýtená bude hotová horčica.

Ak teda chcete získať čo najštipľavejšiu horčicu, pridajte studenú tekutinu alebo vodu izbovej teploty. Hoci asi pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi bolo práve riedenie prášku vo vriacej vode považované za zlatý štandard na prípravu horčice.

Odvážnejšou alternatívou vody alebo octovej vody môže byť mlieko .

Horčičný prášok sa v ňom dokonale rozpustí a hotová horčica získa zaujímavú chuť.  Ďalším tajomstvom ostrejšej horčice je množstvo cukru . Ak sa nebojíte intenzívnej pikantnosti, použite horčičný prášok v rovnakom pomere s cukrom. Práve cukor zvyšuje ostrosť hotovej horčice, nech to znie akokoľvek paradoxne.

Najčastejšie sa domáca horčica okysľuje octom , stolovým alebo jablčným.

Môžete ho nahradiť napríklad citrónovou šťavou alebo suchým bielym vínom, bude to veľmi chutné.

Korenie – cesnak, bylinky a iné korenie – dodávajú nielen ďalšiu vôňu, ale aj chuť. Ak sa teda nebojíte experimentovať, pokojne pridajte štipku-dve korenia podľa chuti.

Hotovú horčicu môžete pokojne skladovať v chladničke, no pamätajte, že po čase, asi po týždni môže byť menej sýta a intenzívna, aj keď ste ju skladovali uzatvorenú. Ak máte radi pikantnú horčicu, pripravte ju v malých porciách, aby ste mali vždy čerstvú.

Prečo sa horčica niekedy nepodarí?

Napriek jednoduchosti procesu varenia niekedy výsledok nemusí spĺňať očakávania. Pozrime sa na hlavné chyby. Hrudkovitá textúra. Ak ste pripravili horčicu a nie je homogénna, s najväčšou pravdepodobnosťou ste ju nevymiešali dobre.

Pri pridávaní tekutiny ju musíte nalievať po malých častiach, pričom zakaždým dôkladne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Úplné rozpustenie prášku je kľúčom ku krémovej textúre.

Použitie vriacej vody. Aj keď sa zdá, že na ideálne rozpustenie prášku je potrebná vriaca voda, je to klam. Prehriatie horčičného prášku môže zabiť chuť hotovej horčice. Teplota kvapaliny by nemala presiahnuť 55-58°C.

Prášok môžete zriediť v studenej vode, v predvarenej a po malom ochladení.

Jej chuť nie je načasovaná. Aby sa horčica otvorila čo najviac, musíte jej dať čas – od niekoľkých hodín do niekoľkých dní. Počas tejto doby získa hotová horčica silu a ostrosť. Ak to skúsite hneď po uvarení, s najväčšou pravdepodobnosťou pocítite len horkosť a nič iné.  Nedostatok vyváženosti chuti. Aj keď je vaša horčica v slanom náleve a nie vo vode, určite by ste mali pridať cukor, korenie a ak chcete, trochu rastlinného oleja, ktorý mierne zjemní a vyrovná chuť.

Domaca horcica 1.png
www.canva.com

Nekvalitný základ

Veľmi často sa horčica zostane len horká, alebo chuťovo príliš neutrálna, bez charakteristickej ostrosti. Dôvodom môže byť nekvalitný horčicový prášok. Môže byť napríklad starý alebo nesprávne uskladnený. Pri výbere prášku v obchode nezabudnite venovať pozornosť dátumu výroby, ako aj neporušenosti balenia.

Teraz sa pozrime na to, ako vyrobiť horčicu doma pomocou konkrétnych receptov ako príklad. V závislosti od vašich chuťových preferencií si vyberte silnejšiu a sýtejšiu horčicu alebo jemnejšiu a sladšiu horčicu, aby ste vytvorili dokonalú chuť ktorá vám sadne.

Domaca horcica 2.png
www.canva.com

Klasická domáca horčica

Toto je základný recept, z ktorého môžete začať zoznamovať s domácou horčicou.

Ingrediencie:

  • Horčičný prášok – 100 g
  • Voda – 270 g
  • Soľ – 1 lyžička
  •  Cukor – 2 lyžice
  • Stolový ocot – 1 polievková lyžica.
  •  Rastlinný olej – 2 lyžice

Nasypte horčičný prášok do hlbokej misky. Nalejte teplú vodu, nie však vriacu, a začnite miešať. V tejto fáze je dôležité zabezpečiť, aby sa prášok úplne rozpustil a nevytvorili sa hrudky.

Pridajte soľ a cukor, premiešajte. Nalejte ocot. Aj keď máte pred sebou takú jednoduchú horčicu, recept sa dá obmieňať. Použite napríklad rôzne druhy rastlinného oleja. Vyskúšajte nerafinovaný slnečnicový, olivový atď .

Pridajte olej a znova premiešajte.  Hotovú horčicu premiestnite do  nádob alebo pohárov s viečkami. Prikryte uterákom a nechajte 15-20 minút v teple. Potom ho vložte na pár hodín do chladničky, aby horčica vychladla a vylúhovala.

Horcica 6.png
www.canva.com

Horčica v náleve z uhoriek 

Rýchly a jednoduchý spôsob, ako pripraviť horčicu z uhorkovej vody.

Tú si môžete vopred odkladať a uchovávať chladničke, kým ju nebudete potrebovať.

Ingrediencie:

  • Horčičný prášok – 5 lyžíc
  • Nálev z uhoriek – 50 ml
  • Rastlinný olej – 2 lyžice
  • Soľ – 1/2 lyžičky
  • Cukor – 1 lyžička

Preceďte kyslú vodu do hlbokej misky. Ak chcete, použite malé sitko, alebo  gázu zloženú v niekoľkých vrstvách.

Pridajte rastlinný olej, soľ a korenie. Všetko premiešame a pridáme horčičný prášok. Začnite jemne vmiešavať prášok do tekutiny.

Keď získate homogénnu a hladkú konzistenciu – všetko je pripravené. Horčicu dáme do pohárikov as viečkami ,nechajte ich na teplom mieste niekoľko hodín a potom pred podávaním necháme vychladnúť.

Horcica 7.png
www.canva.com

Horčica v mlieku 

Toto je veľmi zaujímavá chuť horčice.

Mlieko sa používa ako kvapalina ako voda alebo soľanka, čo dodáva hotovej horčici jemnú krémovú vôňu.

Určite stojí za vyskúšanie.

Ingrediencie:

  • Horčičný prášok – 50 g
  • Stolový ocot – 1 lyžička
  • Rastlinný olej – 1 polievková lyžica
  • Soľ – 1/2 lyžičky alebo podľa chuti
  • Med – 1 lyžička
  • Mlieko – 150 ml

Horčičný prášok dáme do hlbokej misky. Nalejte ocot a rastlinný olej. Zľahka premiešame. Pridajte soľ a med. Zalejte asi tretinou mlieka a začnite miešať.

Postupne za stáleho miešania prilievame zvyšné mlieko, aby sme dosiahli jednotnú, stredne hustú konzistenciu.  Hotovú horčicu premiestnite do pohára alebo nádoby s vekom a dajte na 10-12 hodín do chladničky. Potom premiešajte a môžete začať ochutnávať.

Horčica s medom 

Kombinácia sladkosti medu s vínnym octom dodáva horčici veľmi zaujímavú chuť.

Táto horčica je výborná  na marinády na mäso

Ingrediencie:

Horčica – 2 lyžice

Med – 1 polievková lyžica

Rastlinný olej – 1 polievková lyžica

Biely vínny ocot – 1 lyžička

Soľ – 2 štipky

Zmiešajte horčicu s medom a dôkladne premiešajte. Použite predpripravenú domácu horčicu podľa vášho obľúbeného receptu.

Pridajte soľ, biely vínny ocot a rastlinný olej. Dôkladne premiešame. Ak bola horčica práve vyrobená, nechajte ju niekoľko hodín  na teplom mieste a potom ju vložte do chladničky, aby sa vychladila. Ak už bola vaša horčica vylúhovaná, môžete okamžite podávať .

Horcica 8.png
www.canva.com

Keto horčica

Ak držíte ketodiétu, tento recept je pre vás.

Túto možnosť však môže vyskúšať úplne každý. Namiesto cukru použite náhradu, najlepší je prírodný – napríklad stévia.

Ingrediencie:

  • Horčičný prášok – 50 g
  • Voda – 100 ml
  • Olivový olej – 1 polievková lyžica
  • Jablčný ocot – 1 polievková lyžica
  • Soľ – podľa chuti
  • Sladidlo – podľa chuti

V hlbokej miske zmiešajte suché prísady – horčičný prášok, soľ a náhradu cukru. Miešajte, kým sa nespojí. Zalejeme vodou, pridáme olivový olej a jablčný ocot.

Dôkladne premiešajte, aby ste získali jednotnú konzistenciu a všetok prášok sa úplne rozpustil. Misku zakryte potravinovou fóliou alebo preneste pripravenú horčicu do pohára alebo nádoby s uzáverom. Nechajte na stole 8 hodín.Po premiešaní ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, octom a sladidlom. Pred podávaním dajte horčicu na pár hodín do chladničky vychladiť.

Horcica 9.png
www.canva.com

Sladká horčica

Ostrosť a sladkosť sú úžasný tandem. Takáto horčica je ideálna nielen ako doplnok k občerstveniu, ale bude tiež vynikajúcou súčasťou šalátových dresingov. Vyskúšajte ju určite!

Ingrediencie:

  • Horčičný prášok – 25 g
  • Voda – 50 g
  • Kukuričný sirup – 1 polievková lyžica
  • Cukor – 1/2 lyžičky
  • Rastlinný olej – 1 lyžička
  • Jablčný ocot – 1/2 lyžičky

Zmiešajte horčičný prášok a vodu v hlbokej miske. Dôkladne premiešajte, aby sa všetok prášok rovnomerne rozpustil a nezostali žiadne hrudky. Pridajte kukuričný sirup a cukor. Dôkladne premiešame. Potom nalejte rastlinný olej a jablčný ocot. Všetko znova premiešajte, kým sa všetko úplne nespojí.  Premiestnite pripravenú horčicu do pohára alebo nádoby s vekom. Nechajte niekoľko hodín na stole a potom vložte do chladničky na 10-12 hodín.  Pred podávaním ochutíme horčicou a podľa potreby dochutíme – pridáme ešte trochu octu alebo kukuričného sirupu.

Pomarančová horčica

Ďalšia zaujímavá možnosť, ktorá je ideálna na do šalátov, marinád alebo ako dip.

Citrusová nota sa najlepšie spája so zrnitou horčicou.

Ingrediencie:

Pomaranč – 1 ks

Zrnitá horčica – 1,5 lyžice

Cukor – 1,5 lyžice

Soľ – 1-2 štipky

Sójová omáčka – 1 polievková lyžica

Pomaranč umyte, osušte a vytlačte šťavu. Nalejte ju do malého hrnca. Pridajte soľ, cukor a sójovú omáčku. Dajte na oheň a varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nebude vyzerať ako karamel.

Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte zmes vychladnúť. Potom pridajte horčicu, premiešajte a môžete ihneď podávať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.