Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako využiť čerstvé bylinky v kuchyni: od mäty po kôpor

Ako využiť čerstvé bylinky v kuchyni: od mäty po kôpor
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako využiť čerstvé bylinky v kuchyni: od mäty po kôpor Foto: depositphotos.com
reklama:

Bylinky dokážu z obyčajného jedla vytvoriť kulinársky zážitok. Sú voňavé, plné chuti a pritom úplne prirodzené. Jar a leto sú obdobím, kedy sa nimi zaplnia záhradky i stánky na trhoch. Nenechajte si ujsť príležitosť a siahnite po nich vtedy, keď sú najčerstvejšie. Tu je niekoľko tipov, ako jednotlivé druhy využiť.

Mäta a medovka – svieži pár do nápojov aj dezertov

Mäta je bylinka s výraznou, až chladivou vôňou, ktorá okamžite osvieži. Bez nej by neexistovalo mojito a perfektne funguje aj v domácich limonádach. Niekedy sa pridáva aj do tzatziki namiesto kôpru alebo spolu s ním. Skvelo doplní aj libanonský tabuleh či čokoládové dezerty – od koláčov po pralinky.

Medovka je jemnejšia, s tónmi citróna. Je ideálna na ľahké šaláty, do čajov alebo ako základ osviežujúceho nápoja s medom a citrónom. Okrem chuti má aj upokojujúce účinky, takže poteší nielen chuťové poháriky, ale aj nervy.

Rozmarín – stredomorský favorit

Svojimi ihličkovitými lístkami a prenikavou vôňou je rozmarín typickým korením južných krajín. Vynikne s jahňacím, bravčovým i hydinou, no dobre si rozumie aj s rybami a zapekanou zeleninou. Skvelý je napríklad zemiakový koláč s cibuľou a rozmarínom. Čoraz častejšie sa objavuje dokonca aj v miešaných kokteiloch, kde dodá netradičný, aromatický nádych.

Ligurček – zelené maggi

Táto výrazná bylinka má arómu pripomínajúcu zeler s ľahkým citrónovým podtónom. Pre svoju intenzívnu chuť si vyslúžila prezývku „zelené maggi“. Hodí sa najmä do polievok a vývarov, kde krásne nahradí kupované dochucovadlá. Z ligurčeka sa dá dokonca pripraviť aj domáce tekuté korenie.

Tymián – drobné lístky s veľkým efektom

Napriek nenápadnému vzhľadu patrí tymián k najsilnejším bylinkám. Je základom provensálskeho korenia a obľúbený vo francúzskej aj stredomorskej kuchyni. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu, zverine či hovädziemu. Využiť ho však môžete aj pri dusenej zelenine alebo dokonca v šalátových dresingoch a ovocných šťavách. Citrónový tymián je skvelý na ochutené maslo, ktoré oživí pečivo aj mäso.

Kôpor – bylinka, ktorá rozdeľuje

Niektorí ho milujú, iní sa mu radšej vyhnú. Kôpor má sladkastú, korenistú chuť a je základom tradičnej kôprovej omáčky. Výborne sa hodí k nakladaným uhorkám, vareným zemiakom či rybám. Skúste ho napríklad s lososom – jeho jemná chuť sa v spojení s kôprovým prelivom nádherne rozvinie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.