Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zabrániť tomu, aby koláče stratili náplň? Staré gazdinské triky, ktoré stále fungujú

Ako zabrániť tomu, aby koláče stratili náplň? Staré gazdinské triky, ktoré stále fungujú
Ako zabrániť tomu, aby koláče stratili náplň? Staré gazdinské triky, ktoré stále fungujú Foto: depositphotos.com
reklama:

Len čo sa sladké koláče začnú piecť, z rúry sa často ozve nepríjemný zvuk a po chvíli je plech plný pripečenej náplne.

Výsledok? Koláče sú prázdne, plnka spečená a vôňa nič moc. Naše staré mamy poznali jednoduché triky, vďaka ktorým náplň zostala tam, kde má – v koláči, nie na plechu.

Kto pečie, ten to pozná: cesto krásne vypracované, koláče vyzdobené, a predsa sa počas pečenia všetko pokazí. Aby ste tomu predišli, oplatí sa vrátiť k osvedčeným babičkiným zásadám, ktoré fungujú dodnes.

Overené rady, ako udržať plnku v koláči

  • Z cesta vytvarujte okraj – jemne ho nadvihnite, aby plnka mala prirodzenú oporu a nemohla vytiecť.
  • Nepreháňajte to s množstvom plnky. Menšie množstvo drží lepšie a pri pečení sa nerozteká.
  • Tvarohovú náplň zhustite, napríklad pridaním trochy krupice či pudingového prášku – zostane hladká, ale pevná.
  • Maková a orechová plnka potrebuje správny pomer tekutín a suchých surovín. Ak je príliš riedka, nechajte ju pár minút odstáť, kým zhustne.
  • Slivkový lekvár alebo džem môžete vylepšiť nastrúhaným perníkom alebo rozdrvenými piškótami – absorbujú prebytočnú vlhkosť a zároveň dodajú vôňu aj chuť.
  • Ovocné koláče posypte posýpkou. Tá vsaje šťavu, ktorá by inak vytekala z ovocia počas pečenia.
  • Rúru dobre predhrejte a koláče nechajte piecť len tak dlho, ako je potrebné – krátke, ale dostatočne horúce pečenie pomôže, aby náplň nestihla vytiecť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.