Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako začať so zdravým stravovaním?

Ako začať so zdravým stravovaním?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako začať so zdravým stravovaním? Foto: Klient

Jedna vec, s ktorou veľa ľudí zápasí pri zdravom stravovaní je, kde začať. Začať zdravo jesť môže byť zložité, a preto máme tieto tipy pre zdravé stravovanie.

Zdravé stravovanie je o postupných zmenách a práci na nových návykoch, ktoré pretrvajú. Každý má iný vkus a životný štýl, takže neexistuje univerzálne riešenie, ako sa zdravo stravovať. Pokiaľ ide o stravu, existuje veľa myšlienkových prúdov. Niektorí ľudia veria v úplné vylúčenie sacharidov, zatiaľ, čo iní prisahajú na prerušovaný pôst. Pravdou je, že takmer každá zmena, ktorú urobíte vo svojej súčasnej strave, pomôže zlepšiť vaše zdravie a pohodu.

Správne stravovanie je kľúčovou súčasťou zdravého životného štýlu a môže pomôcť odvrátiť stavy, ako je cukrovka 2. typu, srdcové choroby a dokonca aj niektoré druhy rakoviny. Každý má však svoje vlastné jedinečné zdravotné potreby, preto je dôležité porozprávať sa s lekárom o tom, aký druh stravy je pre vás vhodný. Vo všeobecnosti je konzumácia rastlinnej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdroje bielkovín pre väčšinu ľudí zdravá.

Jedzte viac ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina obsahujú veľa vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo potrebuje, ako napríklad:

  • Vláknina, ktorá zmierňuje zápchu a pomáha pri trávení.
  • Horčík, ktorý podporuje zdravie kostí.
  • Draslík, ktorý pomáha udržiavať zdravý krvný tlak.
  • Vitamín A, ktorý chráni pred infekciou a udržuje pokožku a oči zdravé.
  • Vitamín C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa a udržiava vašu pokožku a ďasná zdravé.

Konzumácia ovocia a zeleniny môže znížiť riziko ochorenia. Veľký prehľad z roku 2018 zistil, že strava bohatá na ovocie a zeleninu znižuje markery zápalu, ktoré sú spojené s chronickými zdravotnými stavmi, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka.

Obmedzte spracované potraviny

Spracované potraviny boli zmenené z ich pôvodnej formy a boli varené, balené, konzervované alebo mrazené. Obohacovanie a konzervovanie týchto potravín môže tiež zmeniť ich nutričné ​​zloženie a výsledkom je, že silne spracované potraviny majú zvyčajne vysoký obsah kalórií a nízky obsah živín.

Príklady silne spracovaných potravín zahŕňajú:

  • Lupienky
  • Keksíky
  • Cukríky
  • Koláče
  • Údené mäso, ako napríklad lahôdkové mäso
  • Hot dogy
  • Mrazené jedlá vyrobené z rafinovaných obilnín a omáčok bohatých na sodík alebo cukor

Soľ, cukor a konzervačné látky sa zvyčajne pridávajú do spracovaných potravín, čo môže mať negatívne účinky na vaše zdravie, napríklad zvýšené riziko srdcových chorôb.

Zahrňte prospešné tuky

Po celé roky bol tuk považovaný za verejného nepriateľa číslo 1. Dokonca aj dnes mnohí považujú tuk za niečo, čomu by sa mali vo svojej strave vyhýbať. Ale, keď sa dozvedáme viac o účinkoch tukov na telo, zistíme, že tuk sám o sebe nie je problém. Koniec koncov, tuk je životne dôležitá živina. Problémom je typ a kvalita tuku, ktorý prevláda v štandardnej strave.

Naše telo potrebuje rovnováhu dvoch typov mastných kyselín: omega-3 a omega-6, ale máme tendenciu prijímať príliš veľa omega-6.

Omega-6: Živočíšne tuky, maslové tuky a kukuričný olej obsahujú prevahu omega-6 mastných kyselín a majú tendenciu vyvolávať v tele zápal.

Omega-3: Rastlinné oleje, ako je avokádový, olivový olej, repkový olej, ľanový olej, oleje z orechov a semien a tuky z rýb, ktorých potravu tvoria riasy, obsahujú prevahu omega-3 mastných kyselín a pôsobia protizápalovým účinkom na telo.

Zápal je nevyhnutný pre schopnosť tela udržiavať imunitu a ochranu, ale príliš veľa zápalu môže spôsobiť zranenie a chorobu. Pribúdajúce dôkazy naznačujú, že konzumácia prospešných tukov pomáha udržiavať rovnováhu. Štandardná strava má tendenciu mať nedostatok protizápalových tukov a nadmerný obsah prozápalových tukov.

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.