Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zachrániť pripálený hrniec? Pomôžu bežné veci z kuchyne

Ako zachrániť pripálený hrniec? Pomôžu bežné veci z kuchyne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako zachrániť pripálený hrniec? Pomôžu bežné veci z kuchyne Foto: depositphotos.com
reklama:

Pripálené dno hrnca či panvice vie pokaziť náladu pri varení. Namiesto nekonečného škrabania drôtenkou, ktoré často nepomôže a môže riad poškodiť, siahnite po jednoduchých domácich trikoch. Na odstránenie čiernych škvŕn či zatvrdnutých zvyškov totiž stačia úplne obyčajné veci, ktoré máte bežne doma.

Sóda – malý zázrak na špinu aj zápach

Sóda bikarbóna patrí k najuniverzálnejším pomocníkom v domácnosti. Nielenže odlepí aj poriadne pripečené zvyšky jedla, ale zároveň neutralizuje pachy, ktoré sa v hrnci držia. Stačí ju zmiešať s kvapkou saponátu a trochou vody, aby vznikla hustá pasta. Tú naneste na znečistené dno, nechajte pár hodín pôsobiť a potom už len jemne zotrite hubkou.

Alobal namiesto drôtenky

Ak máte doma smaltovaný alebo nerezový hrniec, namiesto škrabky môžete použiť pokrčený kúsok alobalu. Vytvarujte z neho guľôčku a začnite ňou čistiť pripálené miesta. Hoci sa to môže zdať zvláštne, funguje to – alobal je dostatočne mäkký, aby riad nepoškodil, no zároveň účinne uvoľní aj prichytenú mastnotu. Ešte lepšie výsledky dosiahnete, keď ho použijete spolu so soľou alebo sódou.

Cola – tajná zbraň proti karamelu a tuku

Kyselina fosforečná, ktorá sa v cole prirodzene nachádza, dokáže narušiť stvrdnutý cukor aj pripálený tuk. Postup je jednoduchý – nalejte colu na dno hrnca tak, aby ho zakryla, a priveďte ju k varu. Už po pár minútach začnete vidieť, ako sa prilepené zvyšky samy oddeľujú. Potom hrniec len vypláchnite a vytrite do sucha.

Citrón – čistí a prevonia

Citrón je jemná, ale účinná alternatíva k agresívnym čistiacim prostriedkom. Je ideálny najmä na povrchy, ktoré chcete uchrániť pred poškriabaním. Stačí ho nakrájať na kolieska, zaliať trochou vody a v hrnci krátko povariť. Kyselina citrónová uvoľní pripáleniny a zároveň odstráni aj zatuchnutý zápach. Na menšie plochy môžete použiť aj samotnú kôru – stačí s ňou miesto pretrieť.

Tableta do umývačky aj bez umývačky

Ak sa zdá, že už nič nepomôže, siahnite po tablete do umývačky riadu. Položte ju do hrnca, zalejte horúcou vodou a nechajte pôsobiť aspoň hodinu. Pri mimoriadne odolných pripáleninách dajte hrniec na pár minút zohriať na sporák. Potom všetko opláchnite a vyčistite ako zvyčajne.

Pripálenina už nemusí znamenať katastrofu

Na prvý pohľad beznádejný hrniec sa dá vo väčšine prípadov zachrániť. Vďaka týmto jednoduchým trikom nebude prihoreté dno dôvodom na vyhadzovanie riadu, ale len drobnou nepríjemnosťou, ktorú zvládnete vyriešiť sami – bez veľkej námahy aj bez drahých čistiacich prípravkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.