Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zahustiť polievku alebo omáčku: Od rýchlych trikov až po zdravšie možnosti

Hustá mrkvová polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hustá mrkvová polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Zháňate sa po spôsobe, ako jednoducho a efektívne zahustiť omáčku, polievku alebo guláš? Už naše staré mamy si nevedeli v kuchyni predstaviť život bez klasickej zásmažky, ktorú vytvárajú z múky a tuku. Hoci je to spoľahlivá metóda používaná po celé generácie, existuje viac možností a vo vychytených reštauráciách sa čoraz častejšie objavujú aj zdravšie a modernejšie spôsoby zahusťovania. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na všetky základné varianty, aby ste už nikdy nemali starosti, keď budete potrebovať zahustiť polievku, omáčku, šťavu či dokonca guláš.

„Amerika“ alebo zátrepka: Rýchle, no nie vždy dokonalé riešenie

Možno ste sa už stretli s pomenovaním „Amerika“ alebo „zátrepka“. Je to veľmi rýchly a jednoduchý spôsob, keď sa trochu hladkej múky rozmieša v menšom množstve vlažnej vody a celá zmes sa pridá do bublajúcej polievky či omáčky. Prečo však tento názov? Jeho pôvod nie je celkom jasný, ale v modernej gastronómii sa často poukazuje na to, že nejde o najkvalitnejší spôsob zahusťovania.

Najväčšou nevýhodou je, že sa zmes môže vo vašom hrnci zraziť do múčnych hrudiek, ak ju nepridáte veľmi opatrne a dôkladne nerozmiešate. Z hľadiska chuti aj zdravia tiež platí, že čím menej tepelne spracovanej bielej múky použijete, tým je pokrm ľahšie stráviteľný. Zátrepka je síce lacná a rýchla, ale musí sa dôkladne prevariť a nie je veľmi rafinovaná – skôr poslúži v núdzi, keď nemáte čas na nič iné.

„Závrtka“: Múka rozmiešaná v mlieku alebo smotane

Druhou tradičnou metódou je takzvaná závrtka, v ktorej sa hladká múka rozmieša v smotane alebo v mlieku. Výsledok môže byť jemnejší než pri zátrepke vo vode, pretože smotana dodá omáčke krémovejšiu konzistenciu. Na druhej strane, čas varenia sa môže predĺžiť – omáčka či polievka by sa mala prevariť aspoň 20 minút, aby sa vytratila surová chuť múky.

Pre ľudí, ktorí si v strave strážia príjem tuku alebo sa vyhýbajú mliečnym výrobkom, môže byť tento spôsob zbytočne ťažký a nie vždy vhodný. Do bežnej domácej kuchyne však ide o nenáročnú techniku, najmä ak preferujete jemnejší výsledok a ste ochotní venovať vareniu trocha viac času.

Radšej zelenina než biela múka

Pri modernej gastronómii sa veľký dôraz kladie na prirodzené suroviny a výživnú hodnotu jedla. Preto sa opätovne dostáva do popredia zahusťovanie zeleninou. Je to jednoduché: ak pripravujete polievky či omáčky so zeleninovým základom, stačí pridať dostatok zeleniny a rozmixovať ju do hladka. Napríklad klasická zemiaková polievka sa dá prirodzene zahustiť tým, že uvaríte zemiaky spolu s ostatnou zeleninou a následne všetko dobre rozmixujete. Dochutenie je už na vás – môžete pridať bylinky, koreniny, či trocha smotany.

Podobné triky platia aj pri guláši. Ak namiesto múky na zahusťovanie pridáte viac cibule (často sa odporúča použiť rovnaké množstvo cibule ako mäsa), stačí ju dôkladne opražiť, potom dusiť s mäsom a tekutinou pod pokrievkou, kým sa cibuľa úplne nerozvarí. Týmto spôsobom získate hustú, chutnú šťavu, ktorá je prirodzene sladkastá a plná chuti, bez nutnosti pridávať múku. Pre lepšie trávenie je to tiež výborná voľba.

Zabudnutý poklad: chlieb a striedka

Možno si z detstva pamätáte, že keď sa varil guláš či zemiaková polievka, starší členovia rodiny občas pridali kúsok chleba, aby polievku či guláš zahustili. Skutočne ide o starodávny, no efektívny trik. Stačí nastrúhať alebo rozdrobiť striedku tvrdšieho chleba a nechať ju v hrnci povariť. Striedka dodá pokrmu hutnejšiu konzistenciu a jemne pozmení jeho chuť. Ak náhodou nájdete kúsok starého chleba, nevyhadzujte ho – môžete ho takto zúžitkovať.

Bezlepkové alternatívy: pohanka, pšeno a hraška

V súčasnosti čoraz viac ľudí trpí celiakiou alebo sa vyhýba klasickej pšeničnej múke z iných zdravotných dôvodov. V takom prípade pomôžu bezlepkové alternatívy:

  1. Pohanka: Môžete použiť pohánkové vločky alebo zrná. Vločky stačí vsypať do polievky, krátko povariť a pokrm sa prirodzene zahustí. Ak máte radšej hladkú konzistenciu, môžete uvarenú pohanku rozmixovať.

  2. Pšeno: Podobne ako pri pohanke, stačí ho dobre prepláchnuť studenou vodou a potom variť približne päť minút. Potom ho nechajte 15 minút dôjsť pod pokrievkou a rozmixujte. Výsledná hmota sa dá pridať do omáčok či polievok, ktoré jemne zhustnú a zároveň získajú trochu plnšiu chuť.

  3. Hraška: Možno ste o nej už počuli – ide o český vynález, ktorý kúpite v obchodoch so zdravou výživou, ale bežne sa dá nájsť aj vo väčších supermarketoch. Hraška je zmes z hrachu a niekoľkých druhov obilnín (v bezlepkovej verzii spravidla zo strukovín), ktorá sa hodí nielen na zahusťovanie polievok a omáčok, ale aj ako náhrada vajec pri príprave placiek, placiek či pri obaľovaní rezňov.

Vďaka týmto bezlepkovým možnostiam môžete variť zdravšie jedlá bez straty chuti a s vyššou výživovou hodnotou. Pohánka aj pšeno obsahujú množstvo prospešných živín, vlákniny a minerálov, takže zabijete dve muchy jednou ranou: zahustíte a zároveň obohatíte svoj jedálniček.

Praktické tipy na záver

  1. Správne množstvo tekutiny: Či už využijete závrtku, zátrepku alebo zeleninu, vždy prispôsobte množstvo tekutiny tomu, koľko ľudí budete hostiť a ako hustý výsledok požadujete.

  2. Dôkladné miešanie: Najmä pri klasickom zahusťovaní múkou sa snažte zabrániť tvorbe hrudiek. Miešajte a nalievajte vždy postupne, aby sa všetko dôkladne spojilo.

  3. Dostatočné prevarenie: Či už ide o múku, striedku z chleba alebo zeleninu, nechajte svoju polievku či omáčku prevariť pár minút navyše. Vyhnete sa tým surovej chuti a všetky zložky sa lepšie prepoja.

Zhrnuté a podčiarknuté, možnosti zahusťovania sú skutočne pestré. Každý spôsob má svoje pre a proti, či už ide o časovú náročnosť, cenu, prípadne zdravotné obmedzenia. Ak máte radi rýchle a klasické metódy, siahnite po závrtke alebo zátrepke, no ak chcete variť modernejšie a zdravšie, vyskúšajte zeleninu, pohánku, pšeno či hrašku.

Ak ste niektorú z týchto metód ešte neskúsili, pokojne sa do nej pustite. Objavte, čo vám najviac vyhovuje z hľadiska chuti a životného štýlu. Prajeme vám dobrú chuť a veľa kulinárskych úspechov!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.