Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zahustiť polievku bez múky: pomôžu zemiaky, šošovica aj zelenina

Ako zahustiť polievku bez múky: pomôžu zemiaky, šošovica aj zelenina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako zahustiť polievku bez múky: pomôžu zemiaky, šošovica aj zelenina Foto: depositphotos.com
reklama:

Hustá, poctivá polievka, ktorá zasýti a zahreje, patrí k najlepším jedlám v chladných dňoch.

Väčšina z nás siaha po klasickej zápražke alebo zátrepke, no múka vôbec nie je jediná cesta. Polievku možno zahustiť aj zdravšie a prirodzenejšie – surovinami, ktoré v nej navyše zanechajú chuť aj výživnú hodnotu.

Kedy a prečo polievku zahustiť

Zahusťovanie sa hodí hlavne pri polievkach, ktoré majú byť sýte – napríklad pri gulášových, strukovinových, zemiakových alebo zeleninových. Ak ich spravíme trochu hustejšie, vystačia si aj ako samostatné hlavné jedlo. Stačí k nim pridať krajec chleba alebo pár kúskov čerstvého pečiva.

Spôsoby, ako dosiahnuť hustotu bez múky

Ak sa chcete vyhnúť múke, skúste niektorý z týchto osvedčených trikov:

  • Surový nastrúhaný zemiak – stačí ho nastrúhať priamo do hrnca a pár minút povariť. Polievka sa krásne spojí.
  • Rozpučenie uvarených zemiakov – časť z nich jednoducho roztlačte, zvyšok nechajte v celku, aby si jedlo zachovalo textúru.
  • Rozvarená alebo rozmixovaná zelenina – ideálna vo všetkých zeleninových a šošovicových polievkach.
  • Cibuľa – jemne osmažená dodá chuť a po rozmixovaní pomôže polievku zahustiť.
  • Paradajkový pretlak – hustý, výrazný a výborný najmä do paradajkovej polievky či guláša.
  • Ovsené vločky – malá hrsť stačí, aby po niekoľkých minútach varu polievku zahustili a dodali jej vlákninu.
  • Červená šošovica – rozvarí sa rýchlo a vytvorí jemne krémovú konzistenciu, ideálnu do zeleninových receptov.
  • Hraška – zmes hrachu a obilnín (napr. kukurice, ryže guľatej Mánya či pšena), ktorá polievku nielen zahustí, ale aj obohatí o bielkoviny.
  • Obilniny a strukoviny – ako krúpy či pohánka, ktoré dodajú hustotu aj výživnú hodnotu.
  • Zemiakový škrob (solamyl) – vhodný najmä pre studené polievky. Rozmiešajte ho v troche studenej vody (asi 3 dkg na liter), prilejte do vriacej polievky, premiešajte a hneď odstavte. Tento spôsob však nie je ideálny, ak sa jedlo bude ohrievať viackrát.

Mrkvová polievka s červenou šošovicou

Na masle speníme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, kolieska mrkvy a prepláchnutú červenú šošovicu. Po krátkom restovaní zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme, ochutíme a varíme, kým všetko nezmäkne. Potom časť polievky rozmixujeme – získa tak krémovú konzistenciu bez použitia múky a zostane plná chuti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.