- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako zahustiť polievku – múkou alebo smotanou?
Ako zahustiť polievku – múkou alebo smotanou?
Perfektná polievka? Mala by byť aromatická, dobre korenená a mať peknú, hustú štruktúru.
Takmer každý kuchár si časom nájde svoj obľúbený spôsob na zahustenie polievky.
Stále objavujete tajomstvá a skúšate nové spôsoby? Alebo možno chcete niečo zmeniť vo svojich návykoch?
Zozbierali sme najefektívnejšie spôsoby, ako zahustiť polievku tak, aby pokrm vždy splnil očakávania kuchára.
Ako zahustiť polievku?
Pri výbere techniky zahusťovania polievky stojí za zváženie, aký efekt chcete.
Chceme len ovplyvniť konzistenciu pokrmu alebo možno zvýrazniť jeho chuť? Aký je rozdiel medzi zahustením polievky múkou a použitím kyslej smotany? Poradíme čím zahustiť polievku a predstavíme naše triky, aby si každý našiel to svoje.
Ako zahustiť polievku múkou?
Zahusťovanie polievky múkou patrí medzi tradičné spôsoby zahusťovania polievky. Dobre poslúži obľúbená pšeničná múka alebo zemiakový škrob.
Najprv zmiešame múku so studenou vodou. Miešame kým sa nezbavíte všetkých hrudiek.
Polievku odporúčam na chvíľu odstaviť z ohňa. Postupne, pomaly pridávajte zmes múky a vody, pričom obsah hrnca stále miešajte. Polievku opäť dáme na sporák, aby prevarila.
Múkou ale inak
Ďalším spôsobom, ako použiť múku na zahustenie polievky, je pripraviť zápražku.
Tentokrát na menšej panvici rozohrejeme tuk ( maslo, olej alebo masť) a pridáme múku.
Všetko dôkladne premiešajte a odstavte z ohňa, keď zápražka získa peknú, zlatistú farbu. Tentoraz zápražku nepridávate priamo do hrnca s jedlom.
Namiesto toho pridajte do zápražky trochu horúcej polievky, rozmiešame a až potom ju pridáme do ostatnej polievky..
Ako zahustiť polievku smotanou?
Túto techniku zahusťovania polievky smotanou obľubujú kuchári, ktorí chcú nielen zlepšiť konzistenciu polievky, ale aj obohatiť jej chuť.
Pamätajte, že do polievky by ste nemali pridávať smotanu studenú, priamo z chladničky.
Najprv ju musíte zahriať naliatím malého množstva teplej tekutiny a premiešať ju zo smotanou.
Až po premiešaní môžeme pripravenú smotanu pridať do zvyšku polievky.
Geniálne zahusťovadlá do polievok
Múka a smotana sú tradičné suroviny, ktoré sa v kuchyniach používajú už roky. Ako však zahustiť polievku, keď chceme zmenu?
Veľmi dobre poslúži: – mascarpone a syr ricotta, – žĺtok, – nadrobený celozrnný chlieb (môže byť aj starý), – zeleninová zmes vrátane varených zemiakov, – krupicová alebo kukuričná kaša.