Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako získať mäkké a aromatické hrozienka: namáčanie vo vode alebo rume

Ako získať mäkké a aromatické hrozienka: namáčanie vo vode alebo rume
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako získať mäkké a aromatické hrozienka: namáčanie vo vode alebo rume Foto: depositphotos.com
reklama:

Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou v mnohých dezertoch, no časom môžu stratiť svoju jemnosť. Tvrdosť je spôsobená prirodzeným cukrom, ktorý kryštalizuje a ovocie tak vysychá. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako im vrátiť šťavnatosť a chuť – stačí ich krátko namočiť.

Čím hrozienka oživiť?

Aby sa kryštalizovaný cukor opäť rozpustil a plody zmäkli, treba ich ponoriť do tekutiny. Najčastejšie siahneme po horúcej vode alebo rume, no rovnako dobre poslúži aj ovocný džús, mlieko alebo iný alkoholický nápoj. Teplota tekutiny celý proces výrazne urýchli – čím je teplejšia, tým rýchlejšie sa cukor rozpúšťa.

Krok za krokom: jemné zmäkčenie hrozienok

  1. Opláchnutie – Najskôr hrozienka premyjeme pod studenou vodou, aby sme ich zbavili prachu a prípadných nečistôt.

  2. Namáčanie – Premyté hrozienka nasypeme do misky a zalejeme ich horúcou vodou. Necháme ich odpočívať aspoň niekoľko hodín – ideálne cez noc. Výsledok? Mäkké, vláčne a pripravené na ďalšie spracovanie.

Keď je času málo: expresné zaliatie

Ak potrebujeme hrozienka použiť okamžite, môžeme zvoliť rýchlejšiu metódu. Stačí ich vložiť do sitka a pomaly preliať vriacou vodou, napríklad z rýchlovarnej kanvice. Už po pár minútach budú o poznanie jemnejšie a vhodné na použitie.

Rum ako bonusová prísada

Pre tých, ktorí obľubujú dezerty s jemným alkoholovým nádychom, je ideálne hrozienka po sparení naložiť do rumu. Stačí ich vložiť do pohára, zaliať rumom a zatvoriť. V chlade ich necháme aspoň pár hodín marinovať. Tým získajú nielen mäkkosť, ale aj výraznú vôňu, ktorá pozdvihne chuť koláčov či iných sladkostí.

Kde všade hrozienka využijete

Ich využitie je naozaj všestranné – výborne sa hodia do tradičných dezertov ako sú štrúdle, vianočky či tvarohové koláče. Svojou sladkosťou obohatia aj raňajkové kaše, žemľovky alebo rôzne plnky. Sú prírodným sladidlom, ktoré okrem chuti dodá pokrmom aj príjemnú textúru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.