Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zistiť, že je vajíčko čerstvé: Spoľahlivé spôsoby, ako ľahko odhaliť pokazené kusy

Čerstvosť vajec sa dá spoznať jednoduchými trikmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čerstvosť vajec sa dá spoznať jednoduchými trikmi Foto: depositphotos.com
reklama:

Vedeli ste, že čerstvosť vajec dokážete overiť pomocou jednoduchých trikov, ktoré zvládne každý doma v kuchyni? Ak varíte pravidelne, pravdepodobne máte vo svojej chladničke či v špajzi vždy zásobu vajec. Nie vždy si však pamätáme presný dátum nákupu a netušíme, či sú vajcia ešte vhodné na použitie. Preto si ukážeme, ako bezpečne rozlíšiť čerstvé vajce od takého, ktoré už môže byť pokazené.

Prečo je dôležité uchovávať vajcia vhodným spôsobom

Pri skladovaní vajec zohráva rozhodujúcu úlohu teplota. V našich zemepisných šírkach ich zvyčajne ukladáme do chladničky, aby sme zabezpečili dlhšiu trvanlivosť a znížili riziko rýchleho kazenia. V niektorých krajinách je bežné nechať vajcia voľne v košíku na kuchynskej linke, no v takom prípade sa počíta s ich rýchlou spotrebou do jedného týždňa. Dlhšie by na linke stáť nemali, pretože vzduch a okolitá teplota podporujú rast baktérií a urýchľujú znehodnocovanie.

Ďalšou dôležitou vecou je manipulácia s vajcami z domáceho chovu. Ak sú tieto vajcia zašpinené od slamy či hnoja, umytím síce odstránite nečistoty, no zároveň zničíte prirodzenú ochrannú bariéru na škrupine. V dôsledku toho sa môžu skôr pokaziť. Preto sa často odporúča vajcia umývať až tesne pred použitím, nie vopred.

Mnoho ľudí tiež nevie, že ideálna poloha pre skladovanie vajec je so špičkou otočenou smerom nadol. Dôvodom je vzduchová bublinka, ktorá sa nachádza v zaoblenejšej časti vajca. Keď vajcia skladujete špičkou nadol, vzduch zostane na správnom mieste a nemieša sa s bielkom a žĺtkom, čo prispieva k zachovaniu lepšej kvality obsahu vajca.

Čím sa odlišujú vajcia z farmy od tých z obchodu

Pri porovnaní domácich vajec a tých, ktoré nájdete bežne v supermarkete, môžete spozorovať viacero rozdielov. Farmárske vajcia môžu mať rôznu veľkosť, hrubšiu škrupinu a neraz aj výraznejšiu farbu žĺtka. Táto sýta farba a často intenzívnejšia chuť môže byť dôsledkom toho, čím sliepky kŕmia alebo aký voľný výbeh majú. Čerstvosť domácich vajec sa dá rozoznať aj podľa pevnosti bielka a jasnejšieho žĺtka pri rozklepnutí.

Ako vajcia rýchlo otestovať pretrepaním

Ak si chcete urobiť rýchly test bez ďalších pomôcok, stačí vziať vajce do ruky a jemne ním zatriasť. V prípade, že je vajce skutočne čerstvé, pocítite istý odpor: žĺtok a bielok budú dobre držať svoj tvar, a tak sa nebudú vo vnútri výrazne presúvať. Ak je však vajce už pokazené, obsah sa premieša oveľa jednoduchšie a pri zatrasení nezaznamenáte žiadny rozdiel v rovnováhe či ťažisku.

Prečo nám pri znehodnotených vajciach pomôže čuch a vzhľad

Asi každý, kto niekedy narazil na takzvané „pukavce“, veľmi dobre vie, že skazené vajce spoznáte ihneď po čuchu. Vôňa pokazeného vajca je tak prenikavá, že sa naozaj nedá s ničím zameniť. Hoci je rozoznanie podľa pachu účinné, je vhodné pokaziť si deň takýmto zápachom?

Okrem toho vám môže veľa napovedať aj vzhľad škrupiny. Vajcia by mali byť bez trhlín, prasklín či iných narušení. Ak je škrupina viditeľne poškodená alebo silno zašpinená, je to dôvod na zvýšenú opatrnosť a lepšie preskúmanie obsahu.

Overený test s vodou: Jednoduchý, ale stopercentne účinný

Najznámejšou a najspoľahlivejšou metódou, ako zistiť čerstvosť vajec, je tzv. „vodný test“. Budete potrebovať len väčšiu nádobu s dostatkom vody, aby sa vajce mohlo ponoriť alebo vyplávať na povrch.

  1. Pripravte si nádobu s vodou – môže to byť miska, hrniec alebo iná nádoba, kam sa vajce zmestí celé.

  2. Vložte vajce do vody – urobte to opatrne, aby ste ho zbytočne neotĺkli.

  3. Sledujte, čo sa stane:

    • Čerstvé vajce klesne na dno a zostane ležať vodorovne alebo sa len nepatrne nakloní.

    • Staršie, ale stále použiteľné vajce sa môže postaviť špičkou na dno nádoby a jeho tupý koniec môže smerovať nahor. Môže sa mierne vznášať v strede.

    • Vajce, ktoré je už s najväčšou pravdepodobnosťou pokazené, vypláva na hladinu.

V prípade, že sa vajíčko správa niekde „medzi“ – nepláva síce priamo na vrchu, ale ani neleží na dne, je vhodné mať sa na pozore. Takéto vajce už nemusí byť ideálne napríklad do miešaných vajíčok či na pečenie, kde končí surové v ceste. Ak ho chcete využiť, je dobré ho rozklepnúť do samostatnej misky a posúdiť jeho vôňu aj vzhľad. Bielok ani žĺtok by nemali byť zvláštne sfarbené či podozrivo zapáchajúce.

Skúsenosti z praxe: Vyhnite sa nepríjemným prekvapeniam

Pri príprave jedla, najmä pečenia, vždy odporúčam vajce rozklepnúť bokom do menšej misky skôr, než ho pridáte do cesta. Takto v prípade nečakaného zápachu alebo podozrivého vzhľadu vaječnú zmes nevyhodíte spolu s ostatnými surovinami. Vyhnete sa tak zbytočnému plytvaniu a znechuteniu.

S čerstvými vajcami sa pracuje príjemnejšie: žĺtok je kompaktný a má krásnu, sýtu farbu, zatiaľ čo bielok je hustejší. To všetko sa napokon prejaví aj v kvalite jedla. Či už máte radi domáce lievance, koláče, alebo ich používate do nátierok, aj drobná zmena v čerstvosti vajec môže mať vplyv na chuť a konzistenciu pokrmu.

Zhrnutie

  • Správne skladovanie: Vajcia sa odporúča uchovávať v chladničke, špičkou nadol.

  • Pri domácom chove: Vajcia sa neoplatí umývať hneď po zbere, aby si zachovali prirodzenú ochrannú vrstvu.

  • Pretrepanie vajca: Pokazené vajce sa vo vnútri viac „prelieva“ a ťažšie zistíte polohu žĺtka.

  • Test s vodou: Najistejší spôsob – čerstvé vajce klesne, staršie sa vznáša alebo stojí, pokazené vypláva.

  • Opatrnosť pri používaní: Vajíčko radšej najskôr rozklepnite do menšej nádobky a preskúmajte vôňu a vzhľad, najmä ak máte podozrenie, že môže byť staršie.

Používaním týchto jednoduchých trikov sa dokážete vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu pri príprave jedál. Navyše zaručíte, že vaše recepty budú nielen chutné, ale aj bezpečné.

Tip navyše: Ak máte radi dobroty z vajec, no obávate sa, či sú naozaj čerstvé, držte sa jednoduchého pravidla – nekupujte zbytočne veľké množstvo, ktoré nestihnete spotrebovať v krátkom čase. Čerstvé vajcia si zamilujete pre ich krásne sfarbený žĺtok a pevnú konzistenciu bielka, čo oceníte pri každom kulinárskom výtvore. Stačí sa len držať overených postupov a váš jedálniček bude vždy plný kvalitných a chutných pokrmov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.