- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako zmraziť broskyne
Ako zmraziť broskyne
Otvoriť si zaváraninový pohár s broskyňami
a pochutnať si na nich v zime je fantastické..Ale tá chuť po prejdení varom pri sterilizácii, už to nieje ono..
Skúšali ste broskyne zamraziť? nič sa na ich chuti nezmení.
Asi najťažším úkonom pri mrazení, je ich olúpanie.
Zjednodušíte si to tak, že broskyne ponoríte na niekoľko sekúnd do vriacej vody,
a hneď ich potom zachladíte vo vode ľadovej.
Potom sa koža ľahko uvoľní a vy ju ošúpete ľahúčko s nožíkom.
Zabariť a vychladnúť: Priveďte veľkú nádobu s vodou do varu. Na spodnom konci každej broskyne urobte nožíkom malé X. broskyne spustite do vriacej vody a nechajte ich tam 30 sekúnd. Na vybratie broskýň z horúcej vody použite štrbinovú lyžicu a ihneď ich vložte do kúpeľa s ľadom.
Odlupujte: jemne si podvihnite šupku pri malom x a odlúpnite ju; Mala by odísť s minimálnym úsilím.
Pokiaľ by ste použité šupiny chceli ešte zúžitkovať, doporučujem vyrobiť si broskyňovú vodku.
Šupky zalejte vodkou a dajte na pár dní do chladničky lúhovať..Potom jednoducho sceďte..
Hotové broskyne potom odkôstkujte a nakrájajte na mesiačiky ostrým nožom..Dávajte si ale pozor bez kože budu klzké.
Kyselina zachováva farbu
Kuchárske knihy sú plné receptov na zmrazovanie broskýň, v cukre, v šťave alebo v sirupe,
ale mnoho ľudí chce používať mrazené broskyne na ranné smoothies, alebo si upiecť koláč.
Pokiaľ chcete aby si vaše broskyne zachovali farbu je dobré ich pokvapkať trochou citrónovej šťavy.
Môžete tiež použiť aj kyselinu citrónovú.
Broskyne nakrájané na štvrtinky poukladajte v jednej vrstve na plech s papierom na pečenie a tak ich dajte na 4 hodiny zamraziť.
Po zamrznutí ich z papiera zozbierajte a preložte do vrecúška..Najlepšie vám poslúži ziplock vrecko s plastovým zipsom.
Vytlačte z vrecúška čo najviac vzduchu a vložte naspäť do mrazničky.
Takto zamrazené broskyne vám vydržia v mraziaku minimálne 3 mesiace.