Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zohriať zemiakovú kašu, aby bola opäť lahodná: triky, ktoré fungujú

Ako zohriať zemiakovú kašu, aby bola opäť lahodná: triky, ktoré fungujú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako zohriať zemiakovú kašu, aby bola opäť lahodná: triky, ktoré fungujú Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaková kaša patrí medzi tie jedlá, ktoré si väčšina z nás spája s domácou pohodou. Keď je čerstvo pripravená, má jemnú štruktúru a bohatú maslovú chuť. Lenže hneď, ako postojí, začne strácať svoje čaro. Dá sa docieliť, aby chutila takmer ako práve uvarená aj na druhý deň?

Uskladnenie zvyškov kaše

Najchutnejšia je kaša priamo z hrnca, no neraz zostane aj na neskôr. Aby ste ju nemuseli vyhadzovať, treba ju rýchlo schladiť – približne do dvoch hodín od dovarenia ju vložte do uzatvárateľnej nádoby a odložte do chladničky. Ak by zostala pri izbovej teplote dlhšie, v škrobe sa začnú tvoriť baktérie a jedlo by sa mohlo pokaziť. V chlade vydrží bezpečne približne dva dni.

 Ak viete, že budete kašu podávať aj zajtra, pri varení použite trochu menej masla a pridajte viac mlieka. Konzistencia sa pri opätovnom ohreve vyrovná a nebude tak hutná.

Spôsoby ohrevu

Na sporáku
Pred zohrievaním pridajte trochu mlieka, smotany alebo kúsok masla – asi lyžicu tekutiny na jednu porciu. Kašu ohrievajte na miernom ohni a stále miešajte, pokojne aj metličkou, ktorá ju znovu pekne prevzdušní.

V mikrovlnke
Kašu vložte do vhodnej misky, primiešajte trocha mlieka a zakryte ju pokrievkou s otvorom na paru alebo fóliou s dierkami. Najprv ju ohrievajte 30 sekúnd na plný výkon, potom premiešajte. Podľa potreby pridajte ešte tekutinu a proces zopakujte. Vďaka tomu sa nevytvoria tvrdé hrudky.

V rúre
Ak máte väčšie množstvo, vhodnejšia je rúra. Kašu dajte do zapekacej nádoby, prikryte ju alobalom či pokrievkou a pečte pri teplote okolo 150 °C asi 20 minút. Aj tu je dobré pridať trochu mlieka a občas premiešať.

 Dôležité: Zemiakovú kašu nezohrievajte viackrát. Po druhom vychladnutí už patrí do koša. A ak spozorujete kyslý zápach či sivastý odtieň, radšej ju rovno vyhoďte.

Zmrazovanie – áno alebo nie?

Zemiakovú kašu je možné dať aj do mrazničky, no výsledok nemusí byť ideálny – po rozmrazení sa často zmení jej konzistencia, buď zvlhne, alebo naopak stvrdne. Ak sa ju predsa rozhodnete zamraziť, rozdeľte vychladnutú kašu na menšie porcie a uzavrite do vzduchotesných obalov. V mrazničke ju nenechávajte dlhšie než dva mesiace.

Rozmrazujte pomaly – najskôr v chladničke a až potom ju ohrejte jedným zo spomenutých spôsobov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.