Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Akú múku zvoliť na lokše? Zemiaková klasika, ktorá sa hodí k slaným aj sladkým jedlám

Akú múku zvoliť na lokše? Zemiaková klasika, ktorá sa hodí k slaným aj sladkým jedlám
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Akú múku zvoliť na lokše? Zemiaková klasika, ktorá sa hodí k slaným aj sladkým jedlám Foto: depositphotos.com
reklama:

Lokše patria medzi jednoduché jedlá, ktoré nikdy neomrzia.

Hoci sú pripravené len zo zemiakov, múky a soli, dokážu prekvapiť svojou jemnou chuťou aj univerzálnosťou. Naši starí rodičia ich kedysi piekli priamo na horúcej platni či na liatinovej panvici bez kvapky oleja – a práve v tej jednoduchosti sa skrýva ich kúzlo.

Základ úspechu: zemiaky a správna múka

Najlepšie je uvariť zemiaky v šupke deň pred prípravou lokší, ideálne v pare, aby si zachovali chuť a štruktúru. Keď úplne vychladnú, nastrúhame ich najemno, pridáme trochu soli a zapracujeme múku. Práve výber tej správnej múky rozhodne o tom, či budú lokše pružné, mäkké alebo jemne chrumkavé.

Hladká múka – istota, ktorá nesklame

Najčastejšou voľbou je hladká múka. Zaručí, že lokše budú vláčne a nebudú sa trhať. Po upečení ich stačí ľahko potrieť maslom alebo masťou, aby zostali mäkké.

Polohrubá múka – keď chcete placky s charakterom

Ak použijete polohrubú múku, lokše budú o niečo nadýchanejšie a pôsobia „domáckejšie“. Ich povrch je menej hladký, no výsledná štruktúra poteší každého, kto má rád plnšiu chuť.

Celozrnná a špaldová múka – výživnejšia verzia

Pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu, je vhodná celozrnná alebo špaldová múka. Obe dodajú cestu orieškový nádych a tmavší odtieň. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, odporúča sa ich miešať s hladkou múkou v pomere približne 1 : 1. Výhodou je vyšší obsah vlákniny a minerálov.

Ražná múka – len s mierou

Ražná múka síce prinesie zaujímavú chuť, no je lepivá a ťažšie sa s ňou manipuluje. Preto sa používa len ako doplnok k hladkej múke, nie samostatne.

Bezlepkové varianty – pre tých, ktorí múku nemôžu

Pri bezlepkových múkach (napr. pohánkovej, ryžovej či kukuričnej) treba rátať s tým, že cesto nebude držať tvar tak dobre. Pomôže pridať vajíčko alebo iné pojivo, ktoré mu dodá súdržnosť. Chuťovo sú však tieto lokše veľmi zaujímavé, najmä ak ich pripravíte na masle.

Nech už zvolíte akýkoľvek druh múky, lokše si viete vychutnať naslano s kačacou pečienkou, kapustou či mäsom, alebo nasladko s makom, orechmi či džemom. Jednoduché jedlo, ktoré vonia tradíciou a pripomína, že aj z obyčajných surovín môže vzniknúť skutočná dobrota.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.