Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Babeta rezy: Rýchly a nadýchaný dezert, ktorý milovali naše mamy

Babeta rezy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Babeta rezy Foto: shutterstock.com
reklama:

Pamätáte si na tie skvelé babeta rezy, ktoré boli za socializmu tak populárne? Ich jemná citrónová vôňa naplnila každý kút domácnosti a teraz si ich môžete pripraviť aj vy! Ide o jednoduchý recept, ktorý si zvládne doma pripraviť každý, a pritom poteší počas sychravých jesenných dní.

História babeta rezov: Dezert našich spomienok

V čase socializmu si ľudia bežne doma nepripravovali cesto na babetu. Tento koláč sa predával hotový v hliníkových miskách a po zakúpení ho stačilo vložiť do rúry. Dnes si však môžete tento retro dezert upiecť doma sami, a to veľmi jednoducho. Skvele sa hodí k poobedňajšiemu čaju alebo káve.

Video recept nájdete na YouTube:

Potrebné suroviny na prípravu

Na prípravu babeta rezov budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 220 g práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 2 bio citróny

Nebojte sa, že použitie dvoch citrónov by spôsobilo príliš kyslú chuť. Naopak, dodajú rezom len jemnú a sviežu vôňu a chuť.

Ako pripraviť cesto: Liate trené cesto

Skôr než začnete, je dôležité, aby vajíčka mali izbovú teplotu, preto ich vyberte z chladničky približne pol hodinu pred prípravou. Medzitým si pripravte múku zmiešanú s práškom do pečiva a z citrónov vytlačte šťavu. Z jedného citróna tiež nastrúhajte kôru, ktorá koláču dodá tú správnu arómu.

Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Potom postupne pridávajte citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru, olej, vodu a nakoniec zmes múky s práškom do pečiva.

Sneh: Tajomstvo jemnosti

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Je dôležité, aby bol sneh skutočne pevný, preto si pri šľahaní dajte načas. Keď je sneh hotový, jemne ho vmiešajte do cesta. Cesto potom vlejte do pripravenej formy, ktorú ste vymastili a vysypali múkou. Pečte v predhriatej rúre na 150 °C približne hodinu. Skontrolujte špajľou, či je koláč prepečený.

Citrónová poleva na dokonalé zakončenie

Ak chcete babeta rezy povýšiť na vyššiu úroveň, pripravte si jednoduchú citrónovú polevu. Potrebovať budete:

  • 300 g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Horúce mlieko vlejte do misy s cukrom a citrónovou šťavou a miešajte, kým nevznikne hladká a lesklá poleva. Tú potom nalejte na vychladené rezy a nechajte ju stuhnúť.

S týmto jednoduchým receptom si môžete znovu vychutnať chuť nostalgie a priniesť kúsok minulosti do vášho domova. Babeta rezy sú skvelou voľbou na každú príležitosť, či už k rodinnej oslave alebo len tak ku káve.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.