- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Babička z jesenných jabĺk robila džem. Pridávala doň tajnú ingredienciu
Babička z jesenných jabĺk robila džem. Pridávala doň tajnú ingredienciu
Pripravte si do zásoby domáci jablkový džem podľa osvedčeného receptu našich babičiek. Je hotový bleskom a nádherne vonia!
Jablká sú jednou z najchutnejších lahôdok jesene. Nestíhate spotrebovať celú tohtoročnú úrodu? Spracujte ovocie do džemu. Vďaka vysokému obsahu prírodného pektínu sa totiž jablká skvele želírujú a mnohokrát sa preto dokonca využívajú pri výrobe všetkých druhov marmelád bez použitia chémie.
Jablkový džem využijete nielen na palacinky, ale aj do koláčov, buchiet a mnohých dezertov. A určite sa vám bude hodiť aj do vianočných cukroviniek. A pokiaľ chuť jabĺk podčiarknete navyše voňavým korením a napríklad aj pár kvapkami rumu, vznikne vám dokonalá pochúťka.
Ako ľahko vyrobiť jablkový džem? Na to sa pozrite v tomto YouTube videu kanála Little Strawberry Kitchen:
Len jablká a pár drobností
Na výrobu jablčného džemu toho veľa potrebovať nebudete, bude vám stačiť naozaj len pár surovín. Tento recept patrí medzi tie rýchle, a preto je veľmi obľúbený a navyše je chuťovo dokonalý. Ak chcete dosiahnuť dokonalý výsledok, používajte vždy kvalitné a zdravé jablká. Na zaváranie a dlhodobé skladovanie je to úplný základ.
Domáci jablkový džem so škoricou
Najprv si pripravte 1 kg olúpaných jabĺk a pokrájajte ich na menšie na kúsky.
Do väčšieho hrnca nalejte 225 ml nesladeného jablčného džúsu alebo muštu a 40 ml citrónovej šťavy. Pridajte nastrúhanú kôru z 1 citróna, 100 g krupicového cukru, 1 vrecko vanilkového cukru a 1 lyžičku mletej škorice. Všetky ingrediencie riadne premiešajte a nakoniec dodajte aj pripravené jablká.
Postupne zmes priveďte do varu a nechajte variť po dobu zhruba 10 minút. Potom zmiernite teplotu a varte ešte ďalších 5 minút, kým džem nezhustne.
Naplňte poháre
Ešte horúci džem nalejte opatrne do vopred sterilovaných pohárov, pevne každý z nich uzavrite a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich uložte na miesto, kde je temno a chlad.
Tipy a rady
Množstvo uvedeného cukru berte iba ako orientačný. Použite vždy toľko cukru, aby to vyhovovalo vašej chuti a množstvo sa odvíja aj podľa druhu jabĺk. Niektoré odrody veľa cukru nepotrebujú, iné sú kyslé viac a väčšia dávka cukru je nevyhnutná.
Skúste džem z pečených jabĺk
Opäť začnite tým, že umyté jablká najskôr nakrájajte na kúsky, ovocie môžete tentoraz nechať aj so šupkou. Následne jablká rozložte na plech na pečenie, vložte ich do vopred predhriatej rúry na 170 ° C a pečte po dobu tak 20 minút do úplného zmäknutia.
Potom upečené jablká vložte do mixéra a rozmixujte ich dohladka. Vzniknutú zmes nalejte do hrnca, a za stáleho miešania pridajte želírovací cukor, pár hlavičiek klinčekov a 2 ks badiánu a nechajte zhruba 10 minút variť na miernom stupni platničky, kým džem náležite nezhustne.
Rovnako ako v minulom recepte nalejte ešte horúci džem do pohárov, zaviečkujte a nechajte pred uskladnením vychladnúť.
Zdroje: www.mujrecept.com, www.fresh.iprima.cz, www.tescoma.cz, www.ireceptar.cz