Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Babičkine strojčekové koláčiky: Z jedného cesta až 7 druhov lahodného vianočného pečiva

Vianočné pečivo ako do babičky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočné pečivo ako do babičky Foto: depositphotos.com
reklama:

Nemáte ešte všetko napečené, ale radi by ste mali bohatý vianočný tanier plný rozmanitých koláčikov? Vyskúšajte tento overený babičkin trik – jedno univerzálne cesto, z ktorého vytvoríte až sedem rôznych druhov pečiva. Každý druh bude iný nielen tvarom, ale aj chuťou. Výsledok pôsobí, akoby ste piekli celé dni, pritom všetko zvládnete za popoludnie.

Jedno univerzálne cesto – základ pre množstvo koláčikov

Najväčším pomocníkom pri tomto recepte je kovový strojček na mletie mäsa alebo cesto, ku ktorému sa dajú pripevniť rôzne nadstavce. Práve vďaka nim dokážete vyrobiť rôzne tvary – tyčinky, podkovy, banániky, krúžky či prúžky. Potom už stačí len piecť, zdobiť a lepiť marmeládou alebo máčať v čokoláde.

Recept na univerzálne cesto

Do väčšej misy preosejte 300 g hladkej múky, pridajte 80 g práškového cukru, 200 g zmäknutého masla, 1 vanilkový cukor a 1 celé vajce.
Všetko dôkladne premiešajte a rukami vypracujte na jemné, vláčne cesto. Zabalené v potravinovej fólii ho nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Potom pripravte strojček a podľa toho, aký druh koláčikov chcete piecť, vytláčajte rôzne tvary priamo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Tradičné strojčekové koláčiky

Cesto pretláčajte cez mlynček s vybraným nadstavcom a ukladajte na plech. Pečte pri 180 °C dozlatista.
Po vychladnutí môžete kúsky spájať marmeládou (skvele sa hodí marhuľová, ríbezľová alebo čučoriedková), alebo ich obaliť v práškovom cukre – najlepšie ešte mierne teplé, aby sa cukor dobre prichytil.

Kokosové banániky

Kokos je klasika, ktorá k Vianociam jednoducho patrí.
Z vychladeného cesta vytlačte dlhé hadíky, ktoré nakrájajte na menšie kúsky. Upečte ich dozlatista, nechajte vychladnúť a potom namáčajte polovicu každého kúsku do rozpustenej čokolády a obaľte v kokose. Výsledok je nielen krásny, ale aj voňavý a chrumkavý.

Vanilkové podkovy

Do základného cesta pridajte dva sáčky vanilkového pudingového prášku.
Cesto potom cez mlynček vytláčajte do tvaru tyčiniek, ktoré na plechu ohnite do podkovy. Pečte asi 10 minút pri 180 °C. Po vychladnutí podkovy namáčajte oba konce do čokolády.
Ak máte radšej jemnejšiu verziu, môžete ich aj spojiť marmeládou a ľahko posypať cukrom.

Kakaové tyčinky s bielou čokoládou

Pre milovníkov kakaových dezertov pridajte do cesta 80 g kvalitného kakaa. Cesto po odpočinutí vytlačte na krátke tyčinky a pečte približne 6–7 minút pri 180 °C.
Po vychladnutí ich ponorte do bielej čokolády – krásne kontrastujú a výborne chutia.

Čokoládové tyčinky s marmeládou

Ak chcete trochu slávnostnejšiu verziu, pridajte do cesta opäť vanilkový puding a vytlačte tyčinky, ktoré po upečení spájajte marmeládou. Na záver ich namáčajte v horkej alebo mliečnej čokoláde.
Tento druh pečiva býva veľmi obľúbený aj u detí – mäkké, sladké a čokoládové.

Ďalšie nápady na obmenu

Fantázii sa medze nekladú – z jedného cesta môžete pripraviť nekonečne veľa kombinácií. Meníte len tvary, marmelády a polevy.
Vyskúšajte napríklad zlepené krúžky s ríbezľovou marmeládou, hviezdičky s džemovou náplňou, alebo malé srdiečka s bielou polevou. Na ozdobenie použite cukrárske perličky, orechy, mandľové plátky či hoblinky čokolády.

Ako koláčiky skladovať, aby zostali krehké a voňavé

Aby sa cesto krásne rozležalo a koláčiky sa rozplývali na jazyku, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe – ideálne v plechovej dóze s papierom na pečenie medzi jednotlivými vrstvami.
Ak ste použili marmeládu alebo čokoládu, nechajte ich najprv poriadne zatuhnúť a až potom ich uložte.

Takto vydržia vo výbornej kondícii aj niekoľko týždňov – presne ako to robievali naše babičky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.