Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Babičkine vianočné cukrovinky zo strojčeka: z jedného cesta zvládnete aj 7 rôznych druhov

Ako dlho si môžete dovoliť skladovať krémové cukrovinky? Chladnička je istota, balkón nie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako dlho si môžete dovoliť skladovať krémové cukrovinky? Chladnička je istota, balkón nie Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak ešte nemáte napečené a nechcete tráviť v kuchyni celé dni, tento babičkin postup vám výrazne uľahčí prípravu. Z jediného univerzálneho cesta dokážete rýchlo vytvoriť viacero druhov vianočných koláčov. Budú sa líšiť tvarom, chuťou aj spôsobom zdobenia, no základ zostáva rovnaký. Výsledkom je pestrý tanier koláčov, ktorý pôsobí bohato a sviatočne.

Veľkou pomocou je kovový strojček na cesto, vďaka ktorému koláče ľahko vytvarujete bez zdĺhavého vaľkania a vykrajovania. Stačí zmeniť nástavec, pridať jednu surovinu navyše alebo použiť inú polevu – a z jedného cesta vznikne hneď niekoľko rôznych druhov.

Základné univerzálne cesto na vianočné koláče

Toto cesto je jemné, dobre sa spracováva a po upečení ostáva krehké.

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky

  • 80 g práškového cukru

  • 200 g zmäknutého masla

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 vajce

Všetky suroviny dôkladne spojte a vypracujte hladké, vláčne cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Odležané cesto sa lepšie tvaruje a počas pečenia drží tvar.

Klasické strojčekové vianočné koláče

Cesto vložte do strojčeka s vybraným nadstavcom a vytláčajte ho priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C dozlatista, zvyčajne 8 až 10 minút podľa hrúbky.

Po upečení môžete koláče:

  • zlepovať marhuľovým alebo ríbezľovým džemom,

  • alebo ich ešte teplé obaľovať v práškovom cukre.

Kokosové banániky

Kokos patrí medzi klasické vianočné chute, preto by nemal chýbať aspoň v jednom druhu koláčov. Zo základného cesta vytlačte dlhšie pásiky, nakrájajte ich na menšie kúsky a upečte.

Po vychladnutí každý kúsok:

  1. namočte do roztopenej čokolády približne do polovice,

  2. následne obaľte v strúhanom kokose.

Vzniknú efektné a veľmi obľúbené banániky, ktoré sa rýchlo zjedia.

Vanilkové podkovy

Do základného cesta pridajte dva balíčky vanilkového pudingu v prášku. Cesto bude jemnejšie a aromatickejšie.

Pretlačené tyčinky jemne ohnite do tvaru podkovy a pečte pri 180 °C približne 10 minút. Po vychladnutí namáčajte konce do čokolády. Ak sú kúsky tenšie, môžete ich aj zlepiť obľúbeným džemom.

Kakaové koláče máčané v čokoláde

Milovníci kakaových chutí si prídu na svoje pri tomto variante. Do základného cesta pridajte 80 g kakaa a dôkladne ho zapracujte.

Cesto vytláčajte do kratších tyčiniek a pečte ich pri 180 °C asi 6 až 7 minút. Po vychladnutí ich namáčajte najlepšie do bielej čokolády, ktorá chuťovo krásne kontrastuje s kakaovým cestom.

Tyčinky s džemom a čokoládovou polevou

Do cesta môžete opäť pridať vanilkový puding. Po upečení tyčinky zlepte džemom, ideálne kyselkavejším, a celé ich namočte do roztopenej čokolády. Tento druh pôsobí veľmi slávnostne a hodí sa aj ako jedlý darček.

Nekonečné možnosti tvarov a náplní

Z jedného univerzálneho cesta si môžete vytvoriť presne toľko druhov vianočných koláčov, koľko len chcete:

  • rôzne tvary zo strojčeka,

  • zlepovanie marhuľovým, jahodovým, čerešňovým džemom alebo slivkovým lekvárom,

  • čokoládové polevy – horká, mliečna aj biela,

  • zdobenie orechmi, kokosom alebo cukrárskymi ozdobami.

Stačí malá obmena a vznikne úplne nový druh. Jedno cesto, veľa chutí a minimum práce – presne tak, ako to robievali naše staré mamy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.