
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Babičky vedeli pripraviť fantastické fašírky! Nikto nespozná, že nie sú z mäsa
Babičky vedeli pripraviť fantastické fašírky! Nikto nespozná, že nie sú z mäsa

Naše staré mamy boli vždy nesmierne praktické a dokázali zužitkovať všetky zvyšky jedál, ktoré sa im ocitli v kuchyni. Vďaka svojej vynaliezavosti nezaváhali ani pri zvyšku varenej šošovice, ktorú vedeli premeniť na rôzne chutné dobroty. Jedným z takýchto nápadov sú aj šošovicové fašírky. Napriek tomu, že v nich nenájdete ani kúsok mäsa, ich chuť dokáže príjemne prekvapiť aj milovníkov klasických mäsových jedál!
Šetrnosť a využitie zvyškov
Možno sa vám v kuchyni občas stane, že po obede či večeri zostane v hrnci trochu navareného jedla. Naše babičky by zbytočne nevyhadzovali ani varené zemiaky, ani obilniny či strukoviny. Zo zvyškov sa dali spraviť nátierky, polievky, alebo dokonca aj fašírky. Ak vám po varení ostane trocha šošovice, môžete z nej skúsiť netradičnú pomazánku na pečivo, zasýtiť rodinu výdatnou polievkou alebo pripraviť spomínané fašírky. Aj keď ste zvyknutí na mäsové jedlá, tento pokrm vás môže príjemne prekvapiť svojou jedinečnou chuťou a konzistenciou.
Šošovicové fašírky podľa tradičného receptu
Ak chcete vyskúšať babičkinu inšpiráciu, pripravte si 1 šálku šošovice a uvarte ju bežným spôsobom. Ďalej budete potrebovať:
- 4 lyžice strúhanky,
- menšiu cibuľu,
- jednu mrkvu,
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku,
- 2 lyžice olivového oleja,
- štipku tymianu,
- soľ, čerstvo mleté korenie a bylinky podľa chuti.
Najprv si cibuľu a očistenú mrkvu nakrájajte na malé kocky a orestujte ich na oleji, aby pekne zmäkli a získali jemne karamelizovanú chuť. Medzitým v druhej nádobe rozmixujte uvarenú šošovicu, prípadne ju len popučte vidličkou, ak preferujete väčšie kúsky v zmesi. K šošovici potom pridajte strúhanku, paradajkový pretlak, koreniny a nasekané čerstvé bylinky. Nakoniec vmiešajte orestovanú cibuľu s mrkvou, všetko dôkladne premiešajte a vytvarujte malé placky. Tie potom môžete obaliť v múke, aby sa pri smažení vytvorila pekná kôrka. Následne ich stačí len upiecť na panvici do zlatista.
Ak chcete presný postup, je možné sa inšpirovať aj rôznymi video receptami na internete, ale v zásade si vystačíte s týmto jednoduchým postupom, ktorý pochádza zo starých overených receptov.
Tajomstvo zachovania svetlej farby šošovice
Pri varení šošovice sa často stáva, že stratí svoju prirodzene svetlú farbu a stmavne. V tomto ohľade existuje jeden nenápadný, no účinný trik. Keď začnete variť šošovicu, pridajte do hrnca aj olúpaný surový zemiak nakrájaný na menšie kúsky. Vďaka nemu bude mať šošovica po uvarení svetlejší a atraktívnejší odtieň, takže aj výsledné jedlo bude pôsobiť lákavejšie.
Šošovica s exotickým nádychom
Väčšina z nás pozná klasickú šošovicu na kyslo, ale mnohí ani netušia, ako môže šošovica skvelo chutiť napríklad s kokosovým mliekom a jemne mletým kari korením. Stačí pri varení pridať aj kúsok očistenej hrušky nakrájanej na kocky, ktorá sa varí spolu so šošovicou. Takto dochutené jedlo získa zaujímavú sladkastú a zároveň korenistú arómu, ktorá môže byť príjemným spestrením vášho jedálnička.
Rýchla šošovicová pomazánka na pečivo
Ak vám ostane len menšie množstvo šošovice, nemusíte ju vyhadzovať. Veľmi ľahko z nej vykúzlite chutnú nátierku. Stačí k nej pridať klasické pomazánkové maslo (alebo iný smotanový syr), pár strúčikov cesnaku a trošku horčice. Všetko spolu rozmixujte do hladkej konzistencie. Túto nátierku môžete potom natrieť na plátky čerstvého chleba alebo veky a ozdobiť napríklad cherry paradajkami či nakrájanou jarnou cibuľkou. Výsledkom je nátierka, ktorá zasýti, poteší chuťové bunky a ešte k tomu je aj zdravá.
Rýchla šošovicová polievka
Zvyšky uvarenej šošovice viete využiť aj na prípravu chutnej polievky. Postačí, ak si pripravíte zeleninový vývar, pridáte doň uvarenú šošovicu, nakrájané zemiaky a trošku obľúbenej zeleniny: môžete zvoliť mrkvu, hrášok, pór, karfiol či inú sezónnu zeleninu podľa dostupnosti. Na dochutenie zvyčajne postačí majorán a nakoniec utretý strúčik cesnaku, ktorý dodá polievke ten správny šmrnc. Celú zmes môžete zahustiť jemnou zápražkou, aby mala polievka príjemnú krémovú konzistenciu.
Drobné tipy a súvisiace recepty
Ak by ste chceli experimentovať ešte viac, vyskúšajte napríklad šišky zo šošovicového cesta, ktoré môžete po dosmažení podávať s omáčkami na báze jogurtu alebo so syrovým dipom. Existuje mnoho spôsobov, ako šošovicu zapojiť do každodenných receptov a obohatiť tak váš jedálny lístok.
Šošovica je všestranná a vďačná surovina, ktorá sa rýchlo uvarí a dokáže v jedle nahradiť aj mäso, pokiaľ ide o obsah bielkovín. Ak ste teda doteraz šošovicu využívali iba v podobe klasickej šošovice na kyslo, neváhajte a preskúmajte nové gastronomické možnosti, ktoré vám táto strukovina ponúka. Vďaka starým osvedčeným radám z babičkinho kuchárskeho zošita sa môžete inšpirovať jedlami, ktoré sú nielen nenáročné na prípravu, ale aj výnimočne chutné a výdatné. Nech už sa rozhodnete pre fašírky, pomazánku alebo polievku, šošovica vás určite nesklame!