Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Babicova poctivá zemiaková polievka: Hustá, sýta a plná vôní, ktorá vás zahreje

Tradičná zemiaková polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tradičná zemiaková polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Jeseň už klope na dvere a dni sú čoraz chladnejšie. Po období ľahkých letných šalátov prichádza čas na horúce polievky, ktoré nielen zahrejú, ale aj dobre zasýtia. Jednou z tých, na ktorú sa spoliehajú celé generácie, je klasická česká bramboračka, teda zemiaková polievka. A keď sa povie bramboračka podľa Jiřího Babicu, ide o poctivý, jednoduchý a pritom chuťovo bohatý recept, ktorý zvládne každý.

Polievka, ktorá má svoje miesto v takmer každej kuchyni

Zemiaková polievka patrí medzi stálice našich kuchýň. Variácií na jej prípravu existuje nespočetne veľa – niekto ju varí riedku a ľahkú, iný zas hustú, aby sa dala takmer jesť vidličkou. Do hustejšej verzie sa často pridávajú malé halušky, krúpky alebo dokonca zemiakové knedličky. No bez ohľadu na konzistenciu, v jednej veci sa kuchári zhodujú – huby sú neodmysliteľnou súčasťou. Ich vôňa a chuť dodajú polievke hĺbku, ktorú nič iné nenahradí. Keď sa pri varení začne po byte šíriť aróma húb, majoránky a cesnaku, je jasné, že sa chystá niečo výnimočné.

Trochu histórie

Hoci dnes považujeme zemiaky za bežnú a lacnú surovinu, pôvodne k nám prišli až z Južnej Ameriky v 16. storočí. V českých a slovenských kuchyniach si rýchlo získali popularitu – a to nielen pre svoju dostupnosť, ale aj všestrannosť. Bramboračka sa stala obľúbeným jedlom hlavne preto, že na ňu stačilo pár základných ingrediencií z bežnej špajze, no dokázala výborne zasýtiť celú rodinu.

Čo budete potrebovať

Základom je, samozrejme, zemiak a koreňová zelenina – mrkva, petržlen a zeler. Ak chcete polievku ozvláštniť, môžete pridať aj pór, malé kúsky karfiolu alebo ružičkovú kapustu.
Do pravého receptu patria huby – ideálne sušené, pretože dodajú intenzívnejšiu vôňu aj farbu. Ak ich nemáte, poslúžia aj šampiňóny či hliva ustricová, no chuť sa mierne zmení. Nezabudnite ani na cesnak, rascu a veľkú dávku čerstvo podrvenej majoránky.

Poctivá zemiaková polievka podľa Jiřího Babicu – postup

  1. Príprava surovín
    Najskôr si všetko očistite a nakrájajte na kúsky takej veľkosti, aké máte radi. Takto budete mať prácu počas varenia rýchlejšiu a pohodlnejšiu.

  2. Základ polievky
    Na troche oleja orestujte 2 najemno nakrájané cibule spolu s 1 kávovou lyžičkou rasce. Restujte približne 2–4 minúty, aby sa rasca otvorila a rozvinula svoju vôňu. Potom cibuľu s rascou zaprášte 2–3 lyžicami hladkej múky (podľa toho, či chcete polievku hustejšiu alebo redšiu) a vytvorte zlatistú cibuľovú zápražku. Následne ju zalejte asi 1 litrom horúcej vody a dobre premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky.

  3. Pridanie zeleniny a húb
    Do základu vložte nakrájaný ¼ až ½ zeleru, 2 petržleny a 2 mrkvy. Osoľte 1 kávovou lyžičkou soli, pridajte 2 pretlačené strúčiky cesnaku a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte huby, pridajte ich teraz – čerstvé stačí nakrájať, sušené je dobré predtým namočiť. Sušené huby polievke dodajú tmavšiu farbu a výraznejšiu arómu. Prikryte a varte asi 10 minút.

  4. Zemiaky až nakoniec
    Po desiatich minútach pridajte 3 nakrájané zemiaky. Tie sa uvaria rýchlejšie než koreňová zelenina, preto ich pridávame až teraz. Varte ďalších približne 20 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.

  5. Finálne dochutenie
    Na záver pridajte ešte 2 roztlačené strúčiky čerstvého cesnaku, sušenú majoránku rozdrvenú medzi prstami, ďalšiu hrsť petržlenovej vňate a čerstvo mleté čierne korenie.

Tip od Babicu

Polievka je výborná hneď po uvarení, ale ak ju necháte odpočívať aspoň hodinu, chute sa ešte viac prepoja. Podávajte s krajcom čerstvého chleba alebo domácim pečivom. A keď si k nej pridáte aj lyžicu kyslej smotany, získate jemnejšiu a krémovejšiu chuť.

Toto je jedlo, ktoré krásne spája jednoduchosť a poctivú domácu kuchyňu. V chladných jesenných dňoch vám dodá energiu, zahreje a vďaka vôni húb a byliniek premení obyčajný obed na rodinný rituál.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.