
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Babicova poctivá zemiaková polievka: Hustá, sýta a plná vôní, ktorá vás zahreje
Babicova poctivá zemiaková polievka: Hustá, sýta a plná vôní, ktorá vás zahreje

Jeseň už klope na dvere a dni sú čoraz chladnejšie. Po období ľahkých letných šalátov prichádza čas na horúce polievky, ktoré nielen zahrejú, ale aj dobre zasýtia. Jednou z tých, na ktorú sa spoliehajú celé generácie, je klasická česká bramboračka, teda zemiaková polievka. A keď sa povie bramboračka podľa Jiřího Babicu, ide o poctivý, jednoduchý a pritom chuťovo bohatý recept, ktorý zvládne každý.
Polievka, ktorá má svoje miesto v takmer každej kuchyni
Zemiaková polievka patrí medzi stálice našich kuchýň. Variácií na jej prípravu existuje nespočetne veľa – niekto ju varí riedku a ľahkú, iný zas hustú, aby sa dala takmer jesť vidličkou. Do hustejšej verzie sa často pridávajú malé halušky, krúpky alebo dokonca zemiakové knedličky. No bez ohľadu na konzistenciu, v jednej veci sa kuchári zhodujú – huby sú neodmysliteľnou súčasťou. Ich vôňa a chuť dodajú polievke hĺbku, ktorú nič iné nenahradí. Keď sa pri varení začne po byte šíriť aróma húb, majoránky a cesnaku, je jasné, že sa chystá niečo výnimočné.
Trochu histórie
Hoci dnes považujeme zemiaky za bežnú a lacnú surovinu, pôvodne k nám prišli až z Južnej Ameriky v 16. storočí. V českých a slovenských kuchyniach si rýchlo získali popularitu – a to nielen pre svoju dostupnosť, ale aj všestrannosť. Bramboračka sa stala obľúbeným jedlom hlavne preto, že na ňu stačilo pár základných ingrediencií z bežnej špajze, no dokázala výborne zasýtiť celú rodinu.
Čo budete potrebovať
Základom je, samozrejme, zemiak a koreňová zelenina – mrkva, petržlen a zeler. Ak chcete polievku ozvláštniť, môžete pridať aj pór, malé kúsky karfiolu alebo ružičkovú kapustu.
Do pravého receptu patria huby – ideálne sušené, pretože dodajú intenzívnejšiu vôňu aj farbu. Ak ich nemáte, poslúžia aj šampiňóny či hliva ustricová, no chuť sa mierne zmení. Nezabudnite ani na cesnak, rascu a veľkú dávku čerstvo podrvenej majoránky.
Poctivá zemiaková polievka podľa Jiřího Babicu – postup
-
Príprava surovín
Najskôr si všetko očistite a nakrájajte na kúsky takej veľkosti, aké máte radi. Takto budete mať prácu počas varenia rýchlejšiu a pohodlnejšiu. -
Základ polievky
Na troche oleja orestujte 2 najemno nakrájané cibule spolu s 1 kávovou lyžičkou rasce. Restujte približne 2–4 minúty, aby sa rasca otvorila a rozvinula svoju vôňu. Potom cibuľu s rascou zaprášte 2–3 lyžicami hladkej múky (podľa toho, či chcete polievku hustejšiu alebo redšiu) a vytvorte zlatistú cibuľovú zápražku. Následne ju zalejte asi 1 litrom horúcej vody a dobre premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. -
Pridanie zeleniny a húb
Do základu vložte nakrájaný ¼ až ½ zeleru, 2 petržleny a 2 mrkvy. Osoľte 1 kávovou lyžičkou soli, pridajte 2 pretlačené strúčiky cesnaku a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Ak máte huby, pridajte ich teraz – čerstvé stačí nakrájať, sušené je dobré predtým namočiť. Sušené huby polievke dodajú tmavšiu farbu a výraznejšiu arómu. Prikryte a varte asi 10 minút. -
Zemiaky až nakoniec
Po desiatich minútach pridajte 3 nakrájané zemiaky. Tie sa uvaria rýchlejšie než koreňová zelenina, preto ich pridávame až teraz. Varte ďalších približne 20 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. -
Finálne dochutenie
Na záver pridajte ešte 2 roztlačené strúčiky čerstvého cesnaku, sušenú majoránku rozdrvenú medzi prstami, ďalšiu hrsť petržlenovej vňate a čerstvo mleté čierne korenie.
Tip od Babicu
Polievka je výborná hneď po uvarení, ale ak ju necháte odpočívať aspoň hodinu, chute sa ešte viac prepoja. Podávajte s krajcom čerstvého chleba alebo domácim pečivom. A keď si k nej pridáte aj lyžicu kyslej smotany, získate jemnejšiu a krémovejšiu chuť.
Toto je jedlo, ktoré krásne spája jednoduchosť a poctivú domácu kuchyňu. V chladných jesenných dňoch vám dodá energiu, zahreje a vďaka vôni húb a byliniek premení obyčajný obed na rodinný rituál.