Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Baklažán: fialový zázrak, ktorý si zaslúži miesto na vašom tanieri

Baklažán: fialový zázrak, ktorý si zaslúži miesto na vašom tanieri
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Baklažán: fialový zázrak, ktorý si zaslúži miesto na vašom tanieri Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo by ste mu mali dať šancu

Na prvý pohľad vyzerá baklažán nenápadne – tmavofialový plod, ktorý mnohí v obchode prehliadnu. No pod touto kožou sa skrýva zelenina (presnejšie bobuľa), ktorá je stálicou stredomorskej aj ázijskej kuchyne. Je nízkokalorický, ľahký na prípravu a dokáže sa prispôsobiť nespočetnému množstvu receptov.

Čo vlastne baklažán je?

Hoci v kuchyni vystupuje ako zelenina, botanici ho radia medzi bobule. Patrí do rovnakej rodiny ako paradajky či zemiaky. Pochádza z Indie, no dnes sa pestuje takmer na každom kontinente. Najznámejšia je sýtofialová odroda, existujú však aj zelené, biele či pruhované varianty.

Dužina je mäkká, pórovitá a sama o sebe jemne nasladlá. Práve vďaka tomu dokáže nasať chute korenín a marinád ako špongia, čo z neho robí skutočne univerzálnu ingredienciu. Niet divu, že si bez neho nevieme predstaviť talianske, grécke či indické jedlá.

Malá rada: surový baklažán nejedzte – obsahuje solanín, ktorý pri tepelnej úprave mizne. Vždy ho preto varte, pečte alebo grilujte.

Zdravotné plusy baklažánu

  • Nízka kalorická hodnota – iba okolo 25 kcal na 100 g.

  • Takmer žiadny tuk, zato slušná dávka vlákniny.

  • Antioxidanty – najmä nasunín v šupke, ktorý chráni bunky.

  • Vitamíny a minerály – B-komplex, vitamín K a draslík.

Pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov je baklažán cenný vďaka svojej štruktúre. Keď sa správne pripraví, dokáže pripomínať mäso – niektoré recepty ho dokonca používajú namiesto mletého.

Ako z neho dostať to najlepšie

Ak ste baklažán ešte nikdy nepripravovali, začnite pečením – je to najjednoduchší a najistejší spôsob:

  1. Rozkrojte ho pozdĺžne na polovice.

  2. Dužinu narežte nožom do mriežky.

  3. Potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte, pridajte bylinky alebo cesnak.

  4. Pečte pri 200 °C asi 30–40 minút.

Výsledkom je mäkké, sladkasté vnútro a jemne chrumkavá šupka. Takýto baklažán sa dá podávať ako príloha, pridať do šalátovej misy, použiť do burgera či naplniť obilninami a zeleninou.

Recepty z rôznych kútov sveta

Každá krajina má s baklažánom vlastný príbeh:

  • Baba ganoush – blízkovýchodná nátierka z pečeného baklažánu, tahini a citrónu.

  • Ratatouille – francúzske zeleninové ragú, kde baklažán dopĺňa cuketa a paprika.

  • Musaka – grécka zapekaná klasika, tradične s mäsom a bešamelom, no chutí aj v rastlinnej verzii so šošovicou.

  • Baingan bharta – indická kaša z pečeného baklažánu s cesnakom, zázvorom a koreninami.

  • Parmigiana di melanzane – talianske vrstvy baklažánu, paradajkovej omáčky a syra.

Tieto jedlá ukazujú, že baklažán vie byť raz hlavným hrdinom, inokedy skvelým parťákom ostatnej zeleniny.

Osobná skúsenosť, ktorá hovorí za všetko

Petra, mama dvoch detí, priznala, že baklažán jej dlho nič nehovoril. „Vyzeral zvláštne a nechutil mi,“ spomína. Všetko sa zmenilo na dovolenke v Grécku, keď ochutnala musaku bez mäsa. „Odvtedy ho pripravujem doma často a deti ho dokonca pýtajú samy – najmä pečený s parmezánom.“

Tipy, ako s baklažánom pracovať

  • Pred tepelnou úpravou ho posoľte a nechajte 20 minút odpočívať – zbaví sa horkosti.

  • Používajte kvalitný olivový olej, no s mierou.

  • Najlepšie vynikne pri pečení či grilovaní.

  • Skúste ho kombinovať s bylinkami ako bazalka, oregano či koriander.

  • Ak radi experimentujete, dajte šancu aj fermentovanému baklažánu.

Ekologický rozmer

Baklažán nie je iba chutný – je aj priateľskejší k prírode. Dá sa pestovať lokálne a vďaka tomu, že dokáže nahradiť mäso, znižuje ekologickú záťaž. Rastlinné jedlá s baklažánom tak spájajú zdravie, chuť aj ohľaduplnosť k životnému prostrediu.

Záver

Na prvý pohľad možno vyzerá ako obyčajná zelenina, no baklažán má obrovský potenciál. Keď mu dáte šancu, odmení vás zdravými, pestrými a chutnými receptami. A ak sa stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, prinesie úžitok nielen vám, ale aj planéte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.