- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Balkánsky burek: Cesto jednoduchšie a lepšie ako na štrúdľu a dve fantastické náplne
Balkánsky burek: Cesto jednoduchšie a lepšie ako na štrúdľu a dve fantastické náplne
Burek u nás nie je bežný, ale počas dovolenky pri Jadrane sa s ním môžete stretnúť nielen v Chorvátsku. V rôznych obmenách je k nájdeniu aj v ďalších krajinách okolo Jadranu i Stredozemného mora. Aký je ten správny chorvátsky burok a čo do neho patrí? Vyskúšajte jednoduché pečivo aj u vás doma!
Domáci burok ako z dovolenky v Chorvátsku
Poznáte burok? Ale nie ten z nočného okienka rýchleho občerstvenia, umastený a chuti nevalné. Burek sa pripravuje z filo cesta, ktoré je veľmi podobné listovému, niekde sa však používa aj cesto kysnuté. V Chorvátsku sa robí cesto veľmi jednoducho len z 800 g hladkej múky, 500 ml vody, lyžice oleja a lyžičky soli. Je teda skôr hutnejší, na druhú stranu sa vyváľa do tenka, a preto je výsledné pečivo chutné a dobre prepečené.
Medzi klasické náplne patrí nielen syr, ktorý je podobný tvarohu, syru feta alebo balkánskemu syru. Vnútri pečiva môžete nájsť aj mleté mäso, zemiaky, špenát alebo rôzne kombinácie podľa regiónu a miestnych možností.
Tradičná syrová náplň je klasikou a nájdete ju v rôznych typoch pečiva, ktoré sa na Balkáne, ale tiež napríklad severnej Afrike bežne pečie aj smaží.
Burek rôznych chutí i tvarov
Najčastejšie sa burek pečie v tvare tenkej nohavice ako závin, ale ten je možné aj zatočiť do slimáka. Vršok by mal byť krehký a mierne vypečený, ale vo vnútri vláčny a šťavnatý. Aj keď je burek desiatou, ktorú si môžete zbaliť na cestu alebo dať deťom do školy, v niektorých oblastiach sa podáva spoločne s dipom z jogurtu alebo smotany.
Ak vám syrová náplň neučarovala, vyskúšajte zmes s mletým mäsom. Ani taká plnka nie je náročná na prípravu.
Burek, byrek alebo sambousa
Burek je doma na Balkáne a jeho história siaha až do stredovekej Osmanskej ríše, ktorá siahala v čase najväčšieho rozmachu cez Stredný východ až k Jemenu a Alžírsku. V týchto krajinách sa preto môžete stretnúť s burkom v rôznych podobách aj chutiach.
Na Balkáne sa toto pečivo nazýva burek alebo byrek, v Bulharsku nájdete podobný pokrm pod názvom banitsa, v Turecku je to börek av krajinách Stredného východu av severnej Afrike je to sambousok alebo sambousa, kde sa pripravuje pečením, ale aj vyprážaním a má často tvar malých trojuholníkov.
Zdroje: www.ejadran.cz, www.toprecepty.cz, ireceptar.cz