Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Banánový chlebík – jednoduchý a voňavý dezert z prezretých banánov

Banánový chlebík – jednoduchý a voňavý dezert z prezretých banánov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Banánový chlebík – jednoduchý a voňavý dezert z prezretých banánov Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám doma hromadia banány, ktoré už nie sú úplne najčerstvejšie a ich šupka tmavne, nevyhadzujte ich. Práve takéto ovocie je ideálne na prípravu vláčneho banánového chlebíka. Tento múčnik je sladký akurát, pripravený rýchlo a hodí sa na raňajky aj k popoludňajšej káve.

Prečo sa oplatí piecť z prezretých banánov?

Banány, ktoré strácajú pevnosť a sú na pohľad menej lákavé, získavajú prirodzenú sladkosť. Vďaka tomu nahrádzajú časť cukru a dodajú cestu šťavnatosť. Čím sú banány mäkšie, tým jednoduchšie sa spracujú a výsledok bude jemnejší.

Ingrediencie na cesto

  • 190 g hladkej múky

  • ½ lyžičky sódy bikarbóny

  • 9 g prášku do pečiva

  • 150 g kryštálového cukru

  • ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška

  • ½ lyžičky soli

  • 2 vajcia

  • 3 veľmi zrelé banány

  • 150 g masla

Ako postupovať krok za krokom

  1. Maslo najskôr roztopíme a necháme chvíľku odstáť, aby nebolo horúce.

  2. Banány nakrájame na kúsky a vidličkou roztlačíme na hladkú kašu. Pridáme vajcia a vychladnuté maslo, zmes dobre premiešame.

  3. V druhej mise spojíme všetky sypké prísady – múku, prášok do pečiva, sódu, cukor, soľ a muškátový oriešok.

  4. Suchú zmes postupne primiešavame k banánovej a miešame, kým nevznikne jednotné cesto.

  5. Hotové cesto prelejeme do formy vymastenej maslom.

  6. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút. Správne prepečenie otestujeme špajdľou – ak zostane suchá, chlebík je hotový.

Tip navyše

Banánový chlebík chutí skvelo samotný, no môžete ho obohatiť o kúsky čokolády, vlašské orechy či škoricu, aby ste mu dodali vlastný šmrnc.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.