
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Bazový kvet – prírodný poklad, ktorý tlmí bolesť a podporuje imunitu
Bazový kvet – prírodný poklad, ktorý tlmí bolesť a podporuje imunitu

V prírode nájdeme množstvo darov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Jedným z nich je aj kvet bazy čiernej, ktorý si zaslúži čestné miesto v domácej lekárničke. Obsahuje celý rad prospešných vitamínov – najmä vitamín C, A, P a tiež vitamíny skupiny B – a navyše dokáže účinne zmierniť rôzne druhy bolesti.
Pri ťažkostiach s kĺbmi alebo svalmi môžete využiť aj čerstvé listy bazy. Stačí ich dobre rozdrviť, podrviť alebo jemne naklepať, aby sa uvoľnila ich šťava, a priložiť ich priamo na bolestivé miesto. Takýto obklad prekryte čistým plátnom a zaviažte. Nechajte pôsobiť približne hodinu. V mnohých prípadoch pocítite citeľnú úľavu už po prvom použití.
Rovnaký princíp môžete využiť aj pri mladých listoch orecha, ktoré majú podobné vlastnosti.
Bazový sirup: pomocník pri kašli aj horúčke
Kvet bazy nie je len pekný na pohľad – z jeho kvetov sa dá pripraviť sirup, ktorý uľavuje pri dýchacích ťažkostiach, nádche a kašli. Hoci sa často pije aj ako osviežujúci nápoj, v období choroby funguje ako účinný prírodný liek. Je však dôležité nezabudnúť, že aj prírodné prostriedky treba užívať rozumne.
Pri bolesti hrdla pomáha výluh z kvetov – pripravený čaj môžete použiť ako kloktadlo. Vlažný bazový čaj pozitívne pôsobí na obličky a pomáha aj pri problémoch s cievami. Ak si ho doprajete horúci, podporí potenie, uľahčí odkašliavanie a zmierni príznaky prechladnutia, vrátane horúčky a upchatej nosnej dutiny.
Domáci recept: Ako si pripraviť bazový sirup
Na výrobu sirupu si pripravte 40 bazových kvetov, tri celé citróny, dve čajové lyžičky kyseliny citrónovej, dva kilogramy cukru a dva litre vody. Vodu prevarte a po vychladnutí do nej vložte umyté kvety a nakrájané plátky citrónov. Nádobu zakryte a nechajte lúhovať v chladničke do ďalšieho dňa.
Na druhý deň tekutinu sceďte cez sitko do väčšieho hrnca, pridajte citrónovú šťavu z dvoch citrónov, kyselinu citrónovú a prisypte cukor. Zmes mierne zohrejte a dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup potom preceďte a nalejte do sterilizovaných fliaš. Skladujte v chladničke, ideálne v tmavej nádobe.
Pozor na surovú bazu
Na záver jedno dôležité upozornenie: plody bazy sú v surovom stave mierne jedovaté a môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, ak sa skonzumujú vo väčšom množstve. Tepelná úprava však tieto škodlivé látky neutralizuje, a tým pádom sú po spracovaní bezpečné na konzumáciu.