Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bazový kvet – prírodný poklad, ktorý tlmí bolesť a podporuje imunitu

Bazový kvet – prírodný poklad, ktorý tlmí bolesť a podporuje imunitu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bazový kvet – prírodný poklad, ktorý tlmí bolesť a podporuje imunitu Foto: depositphotos.com
reklama:

V prírode nájdeme množstvo darov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Jedným z nich je aj kvet bazy čiernej, ktorý si zaslúži čestné miesto v domácej lekárničke. Obsahuje celý rad prospešných vitamínov – najmä vitamín C, A, P a tiež vitamíny skupiny B – a navyše dokáže účinne zmierniť rôzne druhy bolesti.

Pri ťažkostiach s kĺbmi alebo svalmi môžete využiť aj čerstvé listy bazy. Stačí ich dobre rozdrviť, podrviť alebo jemne naklepať, aby sa uvoľnila ich šťava, a priložiť ich priamo na bolestivé miesto. Takýto obklad prekryte čistým plátnom a zaviažte. Nechajte pôsobiť približne hodinu. V mnohých prípadoch pocítite citeľnú úľavu už po prvom použití.

Rovnaký princíp môžete využiť aj pri mladých listoch orecha, ktoré majú podobné vlastnosti.

Bazový sirup: pomocník pri kašli aj horúčke

Kvet bazy nie je len pekný na pohľad – z jeho kvetov sa dá pripraviť sirup, ktorý uľavuje pri dýchacích ťažkostiach, nádche a kašli. Hoci sa často pije aj ako osviežujúci nápoj, v období choroby funguje ako účinný prírodný liek. Je však dôležité nezabudnúť, že aj prírodné prostriedky treba užívať rozumne.

Pri bolesti hrdla pomáha výluh z kvetov – pripravený čaj môžete použiť ako kloktadlo. Vlažný bazový čaj pozitívne pôsobí na obličky a pomáha aj pri problémoch s cievami. Ak si ho doprajete horúci, podporí potenie, uľahčí odkašliavanie a zmierni príznaky prechladnutia, vrátane horúčky a upchatej nosnej dutiny.

Domáci recept: Ako si pripraviť bazový sirup

Na výrobu sirupu si pripravte 40 bazových kvetov, tri celé citróny, dve čajové lyžičky kyseliny citrónovej, dva kilogramy cukru a dva litre vody. Vodu prevarte a po vychladnutí do nej vložte umyté kvety a nakrájané plátky citrónov. Nádobu zakryte a nechajte lúhovať v chladničke do ďalšieho dňa.

Na druhý deň tekutinu sceďte cez sitko do väčšieho hrnca, pridajte citrónovú šťavu z dvoch citrónov, kyselinu citrónovú a prisypte cukor. Zmes mierne zohrejte a dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup potom preceďte a nalejte do sterilizovaných fliaš. Skladujte v chladničke, ideálne v tmavej nádobe.

Pozor na surovú bazu

Na záver jedno dôležité upozornenie: plody bazy sú v surovom stave mierne jedovaté a môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, ak sa skonzumujú vo väčšom množstve. Tepelná úprava však tieto škodlivé látky neutralizuje, a tým pádom sú po spracovaní bezpečné na konzumáciu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.