Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami

Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa príroda začína prebúdzať do letného rytmu, medzi stovkami kvetov vyniká nenápadný, no výnimočný ker – baza čierna. Hoci ju často míňame bez povšimnutia, jej kvety skrývajú mimoriadny potenciál. Práve z nich si môžeme pripraviť domáci sirup, ktorý spája osviežujúcu chuť s účinkami podporujúcimi zdravie.

V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac ľudí vracia k prírodným riešeniam a snaží sa zredukovať umelé prísady vo svojej strave, sa bazový sirup znovu dostáva do popredia ako obľúbený domáci nápoj.

Zdravotné benefity, ktoré si zamilujete

Baza čierna je v tradičnej medicíne známa celé generácie. Jej kvety sú bohaté na cenné látky ako flavonoidy, éterické oleje a vitamín C. Vďaka tomu priaznivo pôsobia na imunitu, pomáhajú pri boji proti infekciám, zmierňujú zápaly a sú výborným pomocníkom pri jarnom vyčerpaní.

Bazový sirup má mierne močopudné účinky, prispieva k znižovaniu horúčky a v teplých mesiacoch príjemne ochladí. Navyše predstavuje skvelú alternatívu k bežným sladeným nápojom – bez umelých aróm a konzervantov.

Ako si pripraviť bazový sirup – dve osvedčené metódy

Sirup z bazových kvetov si zvládnete vyrobiť aj doma – bez špeciálneho vybavenia či zložitých postupov. Vybrať si môžete medzi dvoma spôsobmi spracovania – studeným a teplým. Každý má svoje výhody a výsledok je trochu iný.

1. Príprava studenou cestou

Tento variant zachováva viac prírodných zložiek a kvetinovú arómu:

  • Nazbierajte približne 30 čerstvých kvetov bazy – ideálne ráno za suchého počasia a mimo znečistených oblastí.

  • Kvety neoplachujte vodou (aby sa nezmyl peľ), stačí ich jemne očistiť.

  • Vložte ich do nádoby, pridajte šťavu z troch citrónov a zalejte 2 litrami prevarenej a vychladnutej vody.

  • Zmes nechajte lúhovať 24 až 48 hodín v chlade, občas premiešajte.

  • Preceďte cez jemné sitko alebo gázu.

  • Do získanej tekutiny pridajte 1,5 až 2 kg cukru, dobre premiešajte a nalejte do fliaš.

Sirup je jemný, svieži a ideálny na konzumáciu počas niekoľkých mesiacov, ak ho skladujete v chladničke. Na dlhšie uskladnenie ho môžete aj zamraziť.

2. Teplý variant – dlhšia trvanlivosť a intenzívnejšia chuť

Druhý spôsob spočíva vo varení sirupu, čím sa predĺži jeho trvanlivosť:

  • Pripravte si rovnaký základ – kvety, citróny a vodu.

  • Nechajte lúhovať aspoň 12 hodín.

  • Následne zmes preceďte, tekutinu nalejte do hrnca a priveďte k varu.

  • Pridajte 1,5 až 2 kg cukru na 2 litre sirupu. Na zvýraznenie chuti a lepšiu konzerváciu môžete pridať aj 20 g kyseliny citrónovej.

  • Zmes varte asi 5 minút, potom ju ihneď nalejte do sterilizovaných fliaš.

  • Fľaše otočte dnom nahor – pomôže to zamedziť vzniku baktérií a vytvorí vákuum.

Tento sirup má sýtejšiu, karamelovejšiu chuť a je ideálny do teplých nápojov počas zimných mesiacov. Ak ho správne uskladníte, vydrží aj niekoľko mesiacov.

Kedy a kde kvety zbierať?

Najvhodnejší čas na zber bazových kvetov je na prelome mája a júna. Vyberajte kvety, ktoré sú práve rozkvitnuté, nie však odkvitnuté. Zbierajte ich do priedušného košíka a čo najskôr ich spracujte. Ak to nie je možné, môžete ich usušiť a použiť neskôr napríklad na čaj.

Kvety z čistého prostredia netreba umývať – peľ obsahuje cenné látky aj výraznú chuť, ktorú by ste oplachovaním odstránili.

Ako bazový sirup využiť

Možnosti využitia bazového sirupu sú naozaj široké. Najčastejšie sa riedi vodou ako osviežujúci nápoj – či už perlivý, alebo neperlivý. Skvele chutí s mätou, citrónom či uhorkou.

V zime ho môžete použiť ako základ do horúcich nápojov – zázvor, klinček alebo škorica zvýraznia jeho účinok. Hodí sa aj do dezertov, ako sladidlo do jogurtu, na palacinky, do zmrzliny a niektorí ho pridávajú aj do pečiva alebo šalátových dresingov.

Ak máte prebytok, pokojne ho zabaľte ako darček – domáci sirup z bazy poteší každého milovníka prírodných produktov.

Návrat k jednoduchosti a prírode

Domáci bazový sirup nie je len o zdraví, ale aj o spojení s prírodou, tradíciami a spomienkami. V čase, keď čoraz viac ľudí túži po autentickom živote, sa podobné rituály stávajú vzácnymi. Zber kvetov s deťmi, vôňa sirupu v kuchyni a spoločné chvíle pri príprave sú zážitky, ktoré si nesieme do budúcnosti.

Baza nám pripomína, že aj obyčajné rastliny, ktoré máme doslova „za rohom“, môžu prinášať veľké veci – ak im dáme šancu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.