Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami

Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bazový sirup: Prírodný elixír, ktorý spája chuť s blahodarnými účinkami Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa príroda začína prebúdzať do letného rytmu, medzi stovkami kvetov vyniká nenápadný, no výnimočný ker – baza čierna. Hoci ju často míňame bez povšimnutia, jej kvety skrývajú mimoriadny potenciál. Práve z nich si môžeme pripraviť domáci sirup, ktorý spája osviežujúcu chuť s účinkami podporujúcimi zdravie.

V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac ľudí vracia k prírodným riešeniam a snaží sa zredukovať umelé prísady vo svojej strave, sa bazový sirup znovu dostáva do popredia ako obľúbený domáci nápoj.

Zdravotné benefity, ktoré si zamilujete

Baza čierna je v tradičnej medicíne známa celé generácie. Jej kvety sú bohaté na cenné látky ako flavonoidy, éterické oleje a vitamín C. Vďaka tomu priaznivo pôsobia na imunitu, pomáhajú pri boji proti infekciám, zmierňujú zápaly a sú výborným pomocníkom pri jarnom vyčerpaní.

Bazový sirup má mierne močopudné účinky, prispieva k znižovaniu horúčky a v teplých mesiacoch príjemne ochladí. Navyše predstavuje skvelú alternatívu k bežným sladeným nápojom – bez umelých aróm a konzervantov.

Ako si pripraviť bazový sirup – dve osvedčené metódy

Sirup z bazových kvetov si zvládnete vyrobiť aj doma – bez špeciálneho vybavenia či zložitých postupov. Vybrať si môžete medzi dvoma spôsobmi spracovania – studeným a teplým. Každý má svoje výhody a výsledok je trochu iný.

1. Príprava studenou cestou

Tento variant zachováva viac prírodných zložiek a kvetinovú arómu:

  • Nazbierajte približne 30 čerstvých kvetov bazy – ideálne ráno za suchého počasia a mimo znečistených oblastí.

  • Kvety neoplachujte vodou (aby sa nezmyl peľ), stačí ich jemne očistiť.

  • Vložte ich do nádoby, pridajte šťavu z troch citrónov a zalejte 2 litrami prevarenej a vychladnutej vody.

  • Zmes nechajte lúhovať 24 až 48 hodín v chlade, občas premiešajte.

  • Preceďte cez jemné sitko alebo gázu.

  • Do získanej tekutiny pridajte 1,5 až 2 kg cukru, dobre premiešajte a nalejte do fliaš.

Sirup je jemný, svieži a ideálny na konzumáciu počas niekoľkých mesiacov, ak ho skladujete v chladničke. Na dlhšie uskladnenie ho môžete aj zamraziť.

2. Teplý variant – dlhšia trvanlivosť a intenzívnejšia chuť

Druhý spôsob spočíva vo varení sirupu, čím sa predĺži jeho trvanlivosť:

  • Pripravte si rovnaký základ – kvety, citróny a vodu.

  • Nechajte lúhovať aspoň 12 hodín.

  • Následne zmes preceďte, tekutinu nalejte do hrnca a priveďte k varu.

  • Pridajte 1,5 až 2 kg cukru na 2 litre sirupu. Na zvýraznenie chuti a lepšiu konzerváciu môžete pridať aj 20 g kyseliny citrónovej.

  • Zmes varte asi 5 minút, potom ju ihneď nalejte do sterilizovaných fliaš.

  • Fľaše otočte dnom nahor – pomôže to zamedziť vzniku baktérií a vytvorí vákuum.

Tento sirup má sýtejšiu, karamelovejšiu chuť a je ideálny do teplých nápojov počas zimných mesiacov. Ak ho správne uskladníte, vydrží aj niekoľko mesiacov.

Kedy a kde kvety zbierať?

Najvhodnejší čas na zber bazových kvetov je na prelome mája a júna. Vyberajte kvety, ktoré sú práve rozkvitnuté, nie však odkvitnuté. Zbierajte ich do priedušného košíka a čo najskôr ich spracujte. Ak to nie je možné, môžete ich usušiť a použiť neskôr napríklad na čaj.

Kvety z čistého prostredia netreba umývať – peľ obsahuje cenné látky aj výraznú chuť, ktorú by ste oplachovaním odstránili.

Ako bazový sirup využiť

Možnosti využitia bazového sirupu sú naozaj široké. Najčastejšie sa riedi vodou ako osviežujúci nápoj – či už perlivý, alebo neperlivý. Skvele chutí s mätou, citrónom či uhorkou.

V zime ho môžete použiť ako základ do horúcich nápojov – zázvor, klinček alebo škorica zvýraznia jeho účinok. Hodí sa aj do dezertov, ako sladidlo do jogurtu, na palacinky, do zmrzliny a niektorí ho pridávajú aj do pečiva alebo šalátových dresingov.

Ak máte prebytok, pokojne ho zabaľte ako darček – domáci sirup z bazy poteší každého milovníka prírodných produktov.

Návrat k jednoduchosti a prírode

Domáci bazový sirup nie je len o zdraví, ale aj o spojení s prírodou, tradíciami a spomienkami. V čase, keď čoraz viac ľudí túži po autentickom živote, sa podobné rituály stávajú vzácnymi. Zber kvetov s deťmi, vôňa sirupu v kuchyni a spoločné chvíle pri príprave sú zážitky, ktoré si nesieme do budúcnosti.

Baza nám pripomína, že aj obyčajné rastliny, ktoré máme doslova „za rohom“, môžu prinášať veľké veci – ak im dáme šancu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.