- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Bedle na kmíne: Rýchla a lahodná pochúťka z čerstvých húb
Bedle na kmíne: Rýchla a lahodná pochúťka z čerstvých húb
Po horúcom a suchom lete sa hubári opäť vydávajú do lesov, kde konečne začína sezóna húb. Bedle, obľúbené a vyhľadávané huby, sú jedným z najčastejších úlovkov, ktoré sa vracajú domov v košíkoch. A najlepšie na nich je, že ich príprava na kmíne je jednoduchá a veľmi chutná, čo z nich robí ideálnu voľbu pre každého, vrátane začiatočníkov.
Ako rozpoznať bedľu vysokú?
Bedle sú jedny z najznámejších húb, ktoré môžeme nájsť nielen na jeseň. Tieto elegantné huby majú dlhé nohy a široký klobúk, ktorý môže dosiahnuť priemer od 10 do 30 cm. Najčastejšie rastú na okrajoch zmiešaných lesov, v slnečných oblastiach a na lúkach až do októbra.
Zbierajú sa predovšetkým bedle vysoké, ktoré sú chutné a jedlé. Tieto huby spoznáte podľa svetlohnedého klobúka, ktorý časom vybledne na bielu, a ich pevného tŕňa, ktorý dosahuje výšku až 40 cm. Na tŕni sa nachádza posuvný biely prstenec. Ak narazíte na bedle v lese, je to dobré znamenie, pretože sa ich tam často vyskytuje hojne. Teraz je ideálny čas na zber, a preto je škoda nevyužiť túto hojnosť.
Všestrannosť bediel
Bedle sú známe svojou vynikajúcou chuťou, masitou textúrou a jemným aróma, ktoré pripomína lieskové orechy. Na rozdiel od iných húb sa bedly nedajú konzervovať, ale ich klobúky je možné zamraziť. Pri príprave sa zvyčajne konzumujú len klobúky, pretože tŕne bývajú tvrdšie. Existuje mnoho spôsobov, ako bedly využiť v kuchyni.
Klobúky môžete pripraviť v trojobalu ako rezne, pridať ich do rôznych zeleninových alebo masových zmesí, použiť ich do smotanových omáčok, polievok či smaženíc. Ak ich usušíte, môžete ich rozdrviť a použiť ako aromatické dochucovadlo.
Príprava bedlí na kmíne
Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako si vychutnať bedle, je ich smaženie na kmíne. Tento jednoduchý spôsob prípravy spočíva v rýchlom osmažení bediel s kmínom a soľou. V niektorých regiónoch sa im hovorí aj „škvarky z bedlí“, pričom ich charakterizuje smaženie na menšie kúsky, ktoré sa následne dozlatista opražia.
Ingrediencie:
- Čerstvo nazbierané bedle
- Soľ
- Kmín
- Vhodný tuk (najlepšie masť)
Postup:
Najprv dôkladne očistite klobúky, ktoré môžete nechať celé alebo nakrájať na prúžky. Na panvici si rozpáľte dostatočné množstvo sádla, pridajte bedly, kmín a štipku soli, a smažte ich na vysokej teplote, kým nezískajú zlatistú farbu a zmenšia sa na objeme.
Dbajte na to, aby ste teplotu príliš neznížili, aby bedle nepustili vodu a neudusili sa. Aj keď sa dá pripraviť aj variant s dusením, najobľúbenejšie sú práve chrumkavo osmažené bedly.
Hotové bedle môžete vybrať z panvice a, ak si prajete, osušiť ich na papierovej utierke. Potom ich dochuťte soľou a podávajte s čerstvým chlebom alebo na topinke potretou cesnakom.
Tipy na vylepšenie
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať mletú papriku, majoránku alebo sušený cesnakový prášok.
- Smažiť bedle môžete na akomkoľvek tuku, no na masti sú najchutnejšie. Alternatívou môže byť prepustené maslo.
- Nebojte sa kmínu, bedle ho znášajú v hojnom množstve. Ak preferujete drvený kmín, pokojne ho použite.
- Pri smažení začnite s malým množstvom soli, inak by bedle mohli uvoľniť príliš veľa vody. Definitívne dochuťte až na tanieri.
Pripravte si túto rýchlu a lahodnú pochúťku z bedlí na kmíne a vychutnajte si jedinečný chuťový zážitok, ideálny na jesenné večere!