- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Bez …. Náhrady za problémové potraviny
Bez …. Náhrady za problémové potraviny
Aj skúsenú kuchárku zaskočí , keď musí variť a piecť pre stravníka , ktorý zo zdravotných dôvodov musí dodržiavať špeciálnu diétu.
Niekedy to nie je jednoduché lebo nemôžete použiť bežné suroviny uvádzané v receptoch.
BEZ LEPKU
Celiatici nesmú jesť nič , čo obsahuje obilnú bielkovinu lepok (glutén).
Ten sa však môže skrývať aj za slovami ako je bulgur, kuskus, semolina , modofikovaný škrob, slad, glukózový sirup, karamelové farbivo , dextrín , či maltododextrín .
Bezpečné výrobky sú označené prečiarknutým klasom.
Na pečenie použite kukuričnú , amarantovú , sójovú , cícerovú , pohánkovú , gaštanovú , zemiakovú , či ryžovú múku, alebo hotové bezlepkové zmesi , prípadne nájdite recepty , bez múky.
Nazabudnite na vínny , ryžový alebo balzamikový ocot ,bezlepkový kypriaci prášok, kečup , horčicu , sójovú omáčku.
Na maškrtenie majte poruke bezpečné kukuričné alebo zemiakové čipsy , ryžové krekry a zmes orechov a semien.
BEZ CUKRU
Diabetici musia vylúčiť zo stravy cukor. Pri pečení nahraďte cukor umelými sladidlami – tekutými alebo práškovými, ktoré sú na to určené a znášajú vysoké teploty.
Sladkú chuť dodá cukrovinkám sušené ovocie .
Nepotrebujete toľko sladiť , keď použijete výrazné korenia ako je škorica, zázvor, badián, vanilka – a citrusová kôra.
Bielu múku vymeňte za celozrnnú , maslo za rastlinný tuk.
Hľadajte recepty v ktorých nie je potrebná ani múka ani cukor.
BEZ CHOLESTEROLU
Nízkocholesterolová diéta nie je zložitá, stačí vynechať potraviny s vysokým obsahom chlesterolu ,
to znamená tučné mäso, údeniny, a vnútornosti, vaječný žĺtok ,maslo, plnotučné mlieko a mliečne výrobky.
Pri pečení cukroviniek a múčnikov hľadajte recepty na pokrmy, do ktorých netreba celé vajcia alebo žĺtky, iba bielky.
Žltú farbu pečiva dosiahnete tak , že časť múky nahradíte sójovou múkou.
Namiesto masla použite rastlinný tuk a namiesto mliečnej smotany rastlinnú.
V predajniach racionálnej výživy kúpite náhrady vajec do varenia a pečenia.
Do šalátu zamiešajte nízkotučnú majonézu, prípadne časť nahraďte odtučneným jogurtom.
BEZ LAKTÓZY
Intolerancia laktózy je porucha trávenia mliečneho cukru – laktózy.
Príčinou je nedostatočná aktivita laktázy – enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor.
Vážnejší problém je alergia na mlieko, preto treba medzi nimi rozlišovať.
Na trhu je dostatočný výber bezlaktózových výrobkov , okrem mliekasmotana, maslo, syr, cottage, či tvaroh.
Ako náhradu do pečenia a varenia môžete použiť sójové , mandľové, ryžové , ovsené , kokosové či iné náhrady mlieka.
Namiesto masla použite rastlinné tuky a oleje..
RADY A TIPY
- Náhrada za 1 vajce : lyžica kypriaceho prášku, lyžica octu a lyžica vody
- Namiesto šľahačky môžete použiť sójovú smotanu ochutenú vanilkovým extraktom.
- Na zahustenie polievok a omáčok pre celiatika použite uvarenú a rozmixovanú ryžu guľatu Mánya alebo zemiaky.
- Namiesto 250 ml tekutiny pridajte 1 lyžicu maizeny.
- Pri pečení bezlepkového chleba a pečiva pridajte xantánovú gumu , inak nebude chlieb pružný.