Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bezlepkový makový koláč so slivkami a jablkami: vláčny, šťavnatý a jednoduchý

Bezlepkový makový koláč so slivkami a jablkami: vláčny, šťavnatý a jednoduchý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bezlepkový makový koláč so slivkami a jablkami: vláčny, šťavnatý a jednoduchý Foto: depositphotos.com
reklama:

Slivky patria k letu rovnako ako vôňa čerstvo upečeného koláča. Ak sa spoja s makom, tvarohom a jablkami, vznikne dezert, ktorý je nadýchaný, šťavnatý a pritom úplne bez múky. Tento recept poteší nielen celiatikov, ale každého, kto má rád sladké, ktoré nezaťaží žalúdok.

Mak ako základ cesta

Mak je surovina, ktorá sa v našich kuchyniach objavuje po celé generácie. V tomto koláči plne zastúpi múku, takže výsledné cesto je hutnejšie, no zároveň mäkké a jemne orechové. Tým, že mak výborne viaže vlhkosť, nie je nutné pridávať ďalšie obilniny – dezert tak ostáva prirodzene bezlepkový a ľahko stráviteľný.

Ovocie a tvaroh – dokonalé spojenie

Chuť koláča stavia na kontraste. Slivky po upečení získajú karamelový nádych a dodajú cestu šťavnatú kyselkavosť, zatiaľ čo jablká ho zjemnia a postarajú sa o vláčnu konzistenciu. Tvaroh môžete zamiešať priamo do cesta alebo ho použiť ako jemnú krémovú vrstvu. Vďaka ovociu a tvarohu netreba veľa cukru – koláč nie je presladený a hodí sa aj ako ľahká desiata či sladká bodka po obede.

Kedy sa hodí upiecť tento koláč?

Je rýchly na prípravu, nepotrebuje žiadne netypické suroviny a výsledok vždy poteší. Ideálny je na víkendové posedenie, oslavu či len tak, keď máte chuť na niečo sladké, no nechcete tráviť hodiny v kuchyni.

Suroviny na cesto a ozdobu

  • 250 g jemného tvarohu

  • 220 g mletého maku

  • 2 väčšie jablká

  • 5 vajec

  • 1 prášok do pečiva

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • hrsť vlašských orechov

  • štipka škorice

  • približne 8 sliviek

  • maslo a strúhaný kokos na vysypanie formy

  • mandľové lupienky na posypanie

Postup prípravy

  1. Jablká nastrúhajte nahrubo (nemusíte ich šúpať). Primiešajte k nim tvaroh, mletý mak, nasekané orechy, vanilkový cukor, prášok do pečiva, škoricu a žĺtky.

  2. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho zapracujte do zmesi.

  3. Formu s priemerom okolo 20 cm vymažte maslom a vysypte kokosom.

  4. Cesto vlejte do formy, navrch rozložte odkôstkované polovičky sliviek a posypte mandľovými lupienkami.

  5. Pečte pri teplote 180 °C približne 35 minút.

  6. Pred krájaním nechajte koláč vychladnúť, aby pekne držal tvar.

Tento makový koláč so slivkami je dôkazom, že aj bez múky sa dá pripraviť sladkosť, ktorá je lahodná, jemná a krásne ovocná.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.