Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort

Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort Foto: depositphotos.com
reklama:

Maslové krémy majú mnoho podôb – od ťažkých, cukrom preplnených verzií až po jemné, nadýchané alternatívy. Klasické krémy na báze pudingu alebo cukru často pôsobia príliš maslovo a ich žltý odtieň nemusí ladiť s estetickými nárokmi modernej cukrárčiny. Ak však túžiš po ľahučkej, hladkej a snehobielej poleve, ktorá zaujme nielen chuťou, ale aj vzhľadom, vyskúšaj maslový krém z bielkov.

Základné suroviny a množstvo

Tento typ krému vystačí na ozdobenie stredne veľkej torty (do 24 cm v priemere).

Potrebuješ:

  • 4 bielky (cca 120 g)

  • 150 až 200 g kryštálového cukru

  • 300 g zmäknutého masla (izbová teplota je kľúčová)

  • štipku soli

Príprava: Začnime snehom

Bielky dôkladne oddelíme od žĺtkov a spolu s cukrom ich vložíme do žiaruvzdornej misy. Tú umiestnime nad hrniec s horúcou vodou (pozor, misa sa nesmie dotýkať hladiny). Metličkou šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí a vznikne jemná, hustá pena. Či je zmes hotová, zistíš jednoducho – trošku medzi prstami pretri a ak necítiš kryštáliky, môžeš pokračovať.

Spracovanie do krému

  1. Uvarený sneh prelejeme do mixéra, pridáme soľ a šľaháme, kým sa nevytvorí stabilná, lesklá hmota, ktorá drží tvar.

  2. Znížime otáčky a začneme po kúskoch zapracovávať maslo. Dôležité je maslo pridávať postupne a počkať, kým sa každý kus dôkladne spojí so snehom.

  3. Ak krém dočasne zredne, nezľakni sa – to je bežná fáza, ktorá sa upraví ďalším maslom.

  4. Po spojení všetkých surovín krém ešte krátko premiešame a podľa potreby pridáme arómu alebo potravinársku farbu.

Chuťové variácie: Ako získať originálny výsledok

Základný krém má jemnú, neutrálne sladkú chuť, preto ho môžeš upraviť podľa svojich preferencií:

  • Na vonkajší poťah torty (pred marcipánom či fondánom) často postačí neochutený krém – funguje ako „lepidlo“.

  • Do plnky však odporúčame výraznejšiu chuť. Výborne funguje vanilka, kakao, silná káva, rozpustená čokoláda, karamel, lemon curd, ovocné sirupy či aj kvapka obľúbeného alkoholu.

  • Ak plánuješ pridať ovocné pyré, priprav si ho z duseného ovocia, ktoré prepasíruješ cez jemné sitko. Pridaj najviac 100 g pyré na celú dávku krému.

Praktické rady: Úprava množstva a skladovanie

Krém si môžeš prispôsobiť podľa potreby pomocou jednoduchého pomeru:
1 bielok = 50 g cukru + 70 g masla

Tento krém je kompaktný, výborne drží tvar a je ideálny aj na precízne zdobenie – od jednoduchých lemov až po komplikované kvety.

Ak ti ostane zvyšok, stačí ho uložiť do chladničky. Pred opätovným použitím ho nechaj zmäknúť a krátko prešľahaj – opäť bude ako nový.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.