Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort

Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Biely maslový krém z bielkov: Elegantná voľba na zdobenie tort Foto: depositphotos.com
reklama:

Maslové krémy majú mnoho podôb – od ťažkých, cukrom preplnených verzií až po jemné, nadýchané alternatívy. Klasické krémy na báze pudingu alebo cukru často pôsobia príliš maslovo a ich žltý odtieň nemusí ladiť s estetickými nárokmi modernej cukrárčiny. Ak však túžiš po ľahučkej, hladkej a snehobielej poleve, ktorá zaujme nielen chuťou, ale aj vzhľadom, vyskúšaj maslový krém z bielkov.

Základné suroviny a množstvo

Tento typ krému vystačí na ozdobenie stredne veľkej torty (do 24 cm v priemere).

Potrebuješ:

  • 4 bielky (cca 120 g)

  • 150 až 200 g kryštálového cukru

  • 300 g zmäknutého masla (izbová teplota je kľúčová)

  • štipku soli

Príprava: Začnime snehom

Bielky dôkladne oddelíme od žĺtkov a spolu s cukrom ich vložíme do žiaruvzdornej misy. Tú umiestnime nad hrniec s horúcou vodou (pozor, misa sa nesmie dotýkať hladiny). Metličkou šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí a vznikne jemná, hustá pena. Či je zmes hotová, zistíš jednoducho – trošku medzi prstami pretri a ak necítiš kryštáliky, môžeš pokračovať.

Spracovanie do krému

  1. Uvarený sneh prelejeme do mixéra, pridáme soľ a šľaháme, kým sa nevytvorí stabilná, lesklá hmota, ktorá drží tvar.

  2. Znížime otáčky a začneme po kúskoch zapracovávať maslo. Dôležité je maslo pridávať postupne a počkať, kým sa každý kus dôkladne spojí so snehom.

  3. Ak krém dočasne zredne, nezľakni sa – to je bežná fáza, ktorá sa upraví ďalším maslom.

  4. Po spojení všetkých surovín krém ešte krátko premiešame a podľa potreby pridáme arómu alebo potravinársku farbu.

Chuťové variácie: Ako získať originálny výsledok

Základný krém má jemnú, neutrálne sladkú chuť, preto ho môžeš upraviť podľa svojich preferencií:

  • Na vonkajší poťah torty (pred marcipánom či fondánom) často postačí neochutený krém – funguje ako „lepidlo“.

  • Do plnky však odporúčame výraznejšiu chuť. Výborne funguje vanilka, kakao, silná káva, rozpustená čokoláda, karamel, lemon curd, ovocné sirupy či aj kvapka obľúbeného alkoholu.

  • Ak plánuješ pridať ovocné pyré, priprav si ho z duseného ovocia, ktoré prepasíruješ cez jemné sitko. Pridaj najviac 100 g pyré na celú dávku krému.

Praktické rady: Úprava množstva a skladovanie

Krém si môžeš prispôsobiť podľa potreby pomocou jednoduchého pomeru:
1 bielok = 50 g cukru + 70 g masla

Tento krém je kompaktný, výborne drží tvar a je ideálny aj na precízne zdobenie – od jednoduchých lemov až po komplikované kvety.

Ak ti ostane zvyšok, stačí ho uložiť do chladničky. Pred opätovným použitím ho nechaj zmäknúť a krátko prešľahaj – opäť bude ako nový.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.