Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Blesková domáca majonéza: Omáčka, ktorú pripravíte za pár sekúnd

domáca majonéza
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
domáca majonéza Foto: www.depositphotos.com
reklama:

Nemáte doma majonézu, alebo sa chcete vyhnúť produktom plným konzervantov, ako je priemyselne vyrábaná majonéza? Nech je dôvod akýkoľvek, majonéza sa dá ľahko pripraviť aj doma, a to za niekoľko sekúnd! Stačí len pár základných surovín a môžete si ju vyrobiť presne toľko, koľko potrebujete.

Domáca príprava majonézy nikdy nebola jednoduchšia

Majonéza, známa biela omáčka, je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, a to hlavne v európskej kuchyni. Jej pôvod siaha až na ostrov Menorca, kde ju podľa legendy prvýkrát ochutnali po víťazstve v bitke o prístav Mahon.

Pôvodný názov „mahonnaise“, odvodený od prístavu Mahon, sa postupom času zmenil a dnes ju poznáme ako majonézu. V minulosti bola príprava majonézy náročnejšia, pretože vyžadovala ručné šľahanie a použitie surových vajec, čo so sebou nieslo aj zdravotné riziká. Dnes je to však oveľa jednoduchšie a rýchlejšie vďaka mixérom a modernej technike. Majonézu si tak môžete pripraviť rýchlo a pohodlne priamo u vás doma.

Rýchla domáca majonéza za pár okamihov

Na výrobu majonézy vám postačí iba pár ingrediencií, ktoré určite máte doma. Potrebujete olej, vajce, soľ, horčicu, mleté čierne korenie a ocot, prípadne citrónovú šťavu. Namiesto experimentovania so zahraničnými receptami sa odporúča držať osvedčených lokálnych receptúr, ktoré sú prispôsobené chutiam našich kuchýň.

Recept na jednoduchú domácu majonézu vyžaduje: 150 ml oleja, jedno celé vajce, jedno žĺtko, menej ako lyžičku soli, lyžičku dijonskej horčice, čerstvo mleté korenie a 2-3 lyžičky bieleho vínneho octu.

Aj keď je majonéza hotová doslova za pár sekúnd, treba si uvedomiť, že obsahuje surové vajcia. Na rozdiel od priemyselne vyrábanej majonézy, ktorá využíva pasterizované vajcia, domáca majonéza sa musí uchovávať v chladničke a odporúča sa spotrebovať ju v priebehu niekoľkých dní.

Vegánska majonéza ako ľahšia alternatíva

Ak preferujete rastlinné produkty alebo hľadáte ľahšiu verziu majonézy, môžete si skúsiť pripraviť vegánsku variantu. Tento druh majonézy využíva aquafabu, čo je voda, v ktorej sa varila cícer. Aj keď sa to môže zdať zvláštne, ide o overený recept, ktorý poskytuje skvelú alternatívu klasickej majonézy.

Namiesto aquafaby môžete použiť aj sójové mlieko alebo iné rastlinné náhrady. Existuje veľa variácií týchto receptov a všetky sú veľmi jednoduché a rýchlo hotové. Výhodou je, že si môžete majonézu dochutiť podľa vlastných preferencií – od byliniek cez korenie až po pečenú zeleninu.

Na prípravu vegánskej majonézy budete potrebovať ponorný mixér, pol lyžičky horčice, rovnaké množstvo cukru, dve lyžičky citrónovej šťavy, štipku soli, 3/4 šálky slnečnicového oleja a 1/4 šálky aquafaby. Všetko spolu zmixujete a o pár sekúnd máte hotovú vegánsku majonézu, ktorú môžete použiť k rôznym jedlám.

Vyskúšajte túto rýchlu a chutnú alternatívu, ktorá poteší nielen vás, ale aj vašu rodinu!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.