- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Blesková talianska torta: Hotová za pár minút a rozplýva sa na jazyku
Blesková talianska torta: Hotová za pár minút a rozplýva sa na jazyku
V Taliansku nenájdeme len úžasné pizze a cestoviny, ale aj báječné dezerty. A reč rozhodne nie je len o tiramise, panna cote alebo smotanovej zmrzline. Miestni si doma radi pripravujú aj lahodnú tortu, ktorá sa skladá z dvoch vrstiev odpaľovaného cesta, ktoré spája hodvábne hladký krém. Torta je obľúbená nielen vďaka skvelej chuti, ale aj preto, že je rýchlo a ľahko hotová.
Taliansko je krajinou pamiatok, módy, dokonalej pizze a tiež úžasných múčnikov. Pravdou je, že medzi tie najpopulárnejšie patria hlavne tiramisu alebo panettone, v talianskych domácnostiach sa toho ale pripravuje oveľa viac. Napríklad skvelá torta, ktorá je nadýchaná ako obláčik.
Talianska nadýchaná torta
Príprava torty je veľmi jednoduchá. Stačí vymiešať hustejšie cesto, rozdeliť ho na dve časti, tie následne upiecť a preložiť ich ľahučkým žĺtkovým krémom. Vznikne tak zákusok, ktorý je čiastočne podobný napríklad francúzskemu dezertu Mille-feuille. Zároveň je pomerne jednoduché ho zameniť aj za poľskú tortu s názvom Karpatka, ktorej sa v Česku hovorí mraky. Karpatka však na rozdiel od talianskej verzie torty obsahuje pudingový krém.
Podrobný postup nájdete vo videu:
Odpaľované cesto
V rajnici si rozohrejte 80 gramov masla a prilejte k nemu 100 mililitrov mlieka a 100 mililitrov vody. Prisypte 1/2 lyžičky soli a krátko miešajte, aby sa soľ rozpustila. V inej nádobe zmiešajte 150 gramov hladkej múky s 1 lyžičkou prášku do pečiva a nasypte ju do rajnice k ostatným surovinám. Niekoľko sekúnd miešajte, aby vám vzniklo skutočne pevné cesto. Cesto potom odstavte zo sporáka a nechajte ho úplne vychladnúť.
Až cesto vychladne, vmiešajte doň 4 celé vajcia. Pracujte ale pomaly. Vždy do cesta vyklepnite len jedno vajce, riadne premiešajte a postup opakujte. Až bude cesto kompletne hotové, rozdeľte ho na 2 rovnaké časti. Tortovú formu vystelte papierom na pečenie a na jej dne rozotrite jednu časť cesta. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 20 minút. Až sa korpus upečie, z formy ho vyklopte a úplne totožne upečte aj druhú časť cesta.
Žĺtkový krém
Medzitým, čo budú obe časti cesta chladnúť, si pripravte žĺtkový krém. Do čistého hrnca vyklepnite 2 celé vajcia a premiešajte ich so 150 gramami kryštálového cukru. Pridajte 100 gramov hladkej múky a 500 mililitrov mlieka. Postavte hrniec na sporák a začnite jeho obsah za stáleho miešania zahrievať. Až začne krém variť, stiahnite plameň na minimum a ešte krém miešajte ďalšie 3 minúty. Potom krém odstavte a nechajte ho vychladnúť. Nakoniec doň zašľahajte 180 gramov masla. A potom už stačí len tortu skompletizovať. Do tortovej formy vráťte jeden z upečených dielov cesta, naň rozotrite rovnomerne žĺtkový krém a ten priklopte druhým korpusom. Tortu uložte minimálne na 2 hodiny do chladničky a môžete podávať. Pred servírovaním je možné ho ešte zaprášiť práškovým cukrom.
Zdroje: YouTube.com, apetitonline.cz, varimedobroty.cz, ireceptar.cz