Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Blesková višňová bublanina

Višňová bublanina vás prekvapí svojou sviežosťou a lahodnosťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Višňová bublanina vás prekvapí svojou sviežosťou a lahodnosťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak existuje koláč, ktorý sa neodmysliteľne spája s horúcimi dňami, je to práve bublanina. Prakticky každá slovenská záhrada v lete ponúka aspoň nejaké ovocie a bublanina je dokonalý spôsob, ako túto úrodu zužitkovať bez dlhého státia pri sporáku. Hoci ju mnohí poznajú najmä s jahodami, kyslasté višne dokážu sladké, nadýchané cesto neuveriteľne osviežiť – výsledok je jednoducho famózny.

Prečo višne?
Sladké cesto získava vďaka nim šťavnatosť a ľahkú kyselkavosť. Navyše majú višne prirodzene výraznejšie arómy než čerešne, takže ich chuť v koláči doslova „zaspieva“.

Čo potrebujete na plech (približne 30 × 40 cm)

  • 2 celé vajcia

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 125 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)

  • 300 ml mlieka (plnotučné dodá cestu plnšiu chuť)

  • 300 g polohrubej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • štipka soli

  • asi 500 g odkôstkovaných višní

(Ak vám v záhrade visí viac ovocia, pokojne pridajte aj o niečo viac višní; cesto všetko „unesie“.)

Rýchle odkôstkovanie: trik s fľašou a slamkou

Najdlhší krok pri príprave bublaniny nebýva miešanie cesta, ale odkôstkovávanie. Našťastie existuje jednoduchá pomôcka, vďaka ktorej nebudete zápasiť s nožíkom:

  1. Zoberte čistú sklenenú fľašu s úzkym hrdlom.

  2. Višňu položte stopkou nahor na hrdlo.

  3. Pevnou plastovou slamkou alebo jednorazovou paličkou jemne zatlačte na stred ovocia.

  4. Kôstka preletí dovnútra fľaše a vám zostane krásne neporušená, odkôstkovaná višňa.
    Podobne funguje aj pastelka zasunutá v plastovom lieviku. Tento trik skracuje prípravu naozaj o minúty, najmä ak spracúvate väčšie množstvo ovocia.

Postup – cesta k nadýchanému cestu

  1. Vyšľahajte vajcia s cukrom
    Vo väčšej mise prešľahajte vajcia, kryštálový aj vanilkový cukor a štipku soli, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena. Pena zabezpečí, že bublanina bude po upečení ľahučká – doslova ako obláčik.

  2. Zamiešajte tekuté prísady
    K vajíčkovej pene prilejte olej a mlieko. Opäť krátko premiešajte, aby sa suroviny spojili do jednotnej hmoty.

  3. Preosejte sypké zložky
    Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejte priamo do misy. Preosievanie prevzdušní múku, vďaka čomu bude cesto bez hrudiek a ešte jemnejšie. Gumovou stierkou alebo metličkou premiešajte dohladka.

  4. Cesto vylejte na plech
    Plech vymastite tenkou vrstvou masla či oleja a posypte hrubou múkou (môžete použiť aj strúhanku). Cesto rozotrite rovnomerne po celej ploche.

  5. Posypte višňami
    Odkôstkované višne rozhoďte po povrchu. Nebojte sa, ak sa ponoria do cesta – počas pečenia sa časť bobúľ znovu vynorí, čím vytvorí typické farebné „ostrovčeky“.

  6. Pečte
    Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) približne na 25 minút. Po 20 minútach urobte test špajdľou – ak po vytiahnutí zostane suchá, koláč je hotový.

  7. Dozvuky vôní
    Nechajte bublaninu vychladnúť, potom jemne poprášte práškovým cukrom. Prvý zárez odporúčame až po čiastočnom vychladnutí, aby sa cesto nespľaslo a ovocná šťava sa pekne vsiakla.

Tip na krehkú, chrumkavú kôrku

Ak máte radi, keď vrch koláča príjemne chrúme, ešte pred pečením posypte povrch posýpkou:

  • 60 g hrubej múky

  • 40 g studeného masla

  • 40 g kryštálového cukru
    Rukami rýchlo pretrite, kým nevzniknú hrudky, a zľahka rozsypte po višniach. Výsledkom bude zlatistý, voňavý „sneh“ s kontrastom šťavnatej striedky.

Čo sa môže hodiť navyše

  • Ochutené cesto: Pre výraznejšiu vôňu pridajte do cesta kôru z polovice bio citróna alebo štipku mletej škorice.

  • Bezmliečna verzia: Mlieko vymeňte za mandľový nápoj a posýpku za zmes ovsenej múky so sirupom z agáve.

  • Maslový dotyk: Časť oleja (asi tretinu) nahraďte roztopeným maslom; koláč získa „cukrárskejší“ charakter.

Ako bublaninu skladovať

  • Pri izbovej teplote: Zakrytú čistou kuchynskou utierkou spotrebujte do 24 hodín.

  • V chladničke: V uzatvárateľnej nádobe si zachová sviežosť aj 3 dni. Krátke ohriatie v rúre (150 °C, 5 minút) jej opäť prebudí vôňu a jemnosť.

Záver

Višňová bublanina je dôkazom, že k výnimočnému koláču netreba zložité postupy ani exotické ingrediencie. Stačí pár minút, jednoduché cesto, čerstvé ovocie a jeden-dva šikovné triky. A keď sa vôňa pečených višní rozleje po kuchyni, pochopíte, prečo sa tento letný skvost pečie už po generácie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.