Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bleskový jablkový koláč bez rúry: Sladká pochúťka z panvice, ktorú pripravíte za pár minút

Jablčný koláč z panvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablčný koláč z panvice Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna jabĺk je v plnom prúde a väčšina domácností premýšľa, čo s týmto bohatstvom prírody urobiť. Okrem tradičných kompótov, džemov, pyré či jablkových závinov však existuje aj originálnejší spôsob, ako ich využiť – pripravte si jablkový koláč na panvici. Je to nielen netradičný, ale aj mimoriadne rýchly dezert, ktorý si zamilujete už po prvom súste.

Koláč s príbehom: Pôvod jablkovej klasiky

Jablkový koláč pozná celý svet a mnohí si ho spájajú s americkou kuchyňou – ako sladký symbol domácej pohody a filmových scén. Avšak korene tohto koláča siahajú omnoho hlbšie do histórie. Prvé zmienky o ňom pochádzajú už zo 14. storočia, konkrétne z Anglicka. Predpokladá sa, že recept vznikol spojením kulinárskych vplyvov z Francúzska, Holandska a Osmanskej ríše. Odvtedy si koláč prešiel rôznymi úpravami a dnes existuje nespočetné množstvo jeho variantov.

Originálny recept na rýchly jablkový koláč bez rúry

Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a chutný zároveň, určite vyskúšajte tento „bleskový“ koláč z panvice. Je ideálny nielen na víkendové popoludnie, ale aj ako neplánovaný dezert pre návštevu.

Budete potrebovať:

  • 2 vajcia

  • 100 g trstinového cukru

  • 180 ml mlieka

  • 200 g hladkej múky

  • 8 g prášku do pečiva

  • 2 väčšie jablká

  • 40 g hrozienok

  • Maslo na opekanie

Postup:

  1. V miske vyšľahajte vajíčka s cukrom pomocou metličky alebo mixéra.

  2. Pridajte mlieko a dobre premiešajte.

  3. Následne prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova dôkladne premiešajte.

  4. Očistite jablká a nakrájajte ich na tenké plátky.

  5. Väčšinu jabĺk spolu s hrozienkami primiešajte do cesta.

  6. Na panvici rozohrejte trochu masla a vyskladajte na ňu zvyšok jablkových plátkov do kruhu.

  7. Zalejte ich pripraveným cestom, prikryte pokrievkou a nechajte piecť na miernom plameni 10 minút.

  8. Po uplynutí času koláč opatrne otočte – môžete si pomôcť tanierom. Smažte ďalších 10 minút z druhej strany.

  9. Keď je koláč hotový, preložte ho na tanier, nechajte chvíľku vychladnúť a podávajte – napríklad so šľahačkou alebo jogurtom.

Ďalšia verzia: S vanilkovým cukrom a karamelizovaným základom

Ak máte chuť vyskúšať mierne odlišnú, ale rovnako jednoduchú variantu, pripravte si tento druhý recept.

Ingrediencie:

  • 3 jablká

  • 110 g cukru

  • 1 vajce

  • 1 ČL vanilkového cukru

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 60 ml oleja

  • 150 ml mlieka

  • 150 g hladkej múky

  • Maslo na potretie panvice

  • 30 g cukru na karamelizovanie

Postup:

  1. Jablká ošúpte a rozrežte na osem častí.

  2. Panvicu jemne potrite maslom a posypte 30 g cukru – vytvoríte tým karamelový základ.

  3. Naukladajte na panvicu jablká.

  4. V miske vyšľahajte vajce so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom.

  5. Pridajte olej, mlieko a dôkladne premiešajte.

  6. Prisypte múku s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.

  7. Nalejte cesto na jablká na panvici, zakryte pokrievkou a postupujte rovnako ako pri prvej verzii – 10 minút z každej strany.

Výsledkom bude voňavý, mäkučký koláč s jemne karamelizovanými jablkami, ktorý chutí skvele teplý aj studený.

Výživové bonusy: Jablko ako poklad pre zdravie

Okrem toho, že sú jablká chutné a dostupné prakticky počas celého roka, ponúkajú aj množstvo zdravotných benefitov. Obsahujú vlákninu, ktorá prospieva tráveniu, no zároveň sú bohatým zdrojom vitamínov – najmä C, K, A, E a skupiny B.

Z minerálov v nich nájdete draslík, železo, zinok, meď, mangán, horčík či kremík. Navyše obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú starnutie. A čo je najlepšie? V lete a na jeseň sa dajú nazbierať aj zadarmo – v sadoch, u známych, či dokonca v prírode popri cestách.

Tip na záver:
Ak máte doma prebytok jabĺk, môžete z nich vyrobiť aj domáci kvások či kvas na pečenie chleba. Jablká totiž prirodzene obsahujú kvasinky, ktoré podporujú fermentáciu.

Chcete si osladiť deň rýchlo a bez pečenia v rúre? Tento jablkový koláč z panvice vás presvedčí, že aj bez formy a plechu sa dá vykúzliť dokonalý dezert, ktorý poteší malých aj veľkých maškrtníkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.