
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Bleskový jablkový koláč bez rúry: Sladká pochúťka z panvice, ktorú pripravíte za pár minút
Bleskový jablkový koláč bez rúry: Sladká pochúťka z panvice, ktorú pripravíte za pár minút

Sezóna jabĺk je v plnom prúde a väčšina domácností premýšľa, čo s týmto bohatstvom prírody urobiť. Okrem tradičných kompótov, džemov, pyré či jablkových závinov však existuje aj originálnejší spôsob, ako ich využiť – pripravte si jablkový koláč na panvici. Je to nielen netradičný, ale aj mimoriadne rýchly dezert, ktorý si zamilujete už po prvom súste.
Koláč s príbehom: Pôvod jablkovej klasiky
Jablkový koláč pozná celý svet a mnohí si ho spájajú s americkou kuchyňou – ako sladký symbol domácej pohody a filmových scén. Avšak korene tohto koláča siahajú omnoho hlbšie do histórie. Prvé zmienky o ňom pochádzajú už zo 14. storočia, konkrétne z Anglicka. Predpokladá sa, že recept vznikol spojením kulinárskych vplyvov z Francúzska, Holandska a Osmanskej ríše. Odvtedy si koláč prešiel rôznymi úpravami a dnes existuje nespočetné množstvo jeho variantov.
Originálny recept na rýchly jablkový koláč bez rúry
Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a chutný zároveň, určite vyskúšajte tento „bleskový“ koláč z panvice. Je ideálny nielen na víkendové popoludnie, ale aj ako neplánovaný dezert pre návštevu.
Budete potrebovať:
-
2 vajcia
-
100 g trstinového cukru
-
180 ml mlieka
-
200 g hladkej múky
-
8 g prášku do pečiva
-
2 väčšie jablká
-
40 g hrozienok
-
Maslo na opekanie
Postup:
-
V miske vyšľahajte vajíčka s cukrom pomocou metličky alebo mixéra.
-
Pridajte mlieko a dobre premiešajte.
-
Následne prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova dôkladne premiešajte.
-
Očistite jablká a nakrájajte ich na tenké plátky.
-
Väčšinu jabĺk spolu s hrozienkami primiešajte do cesta.
-
Na panvici rozohrejte trochu masla a vyskladajte na ňu zvyšok jablkových plátkov do kruhu.
-
Zalejte ich pripraveným cestom, prikryte pokrievkou a nechajte piecť na miernom plameni 10 minút.
-
Po uplynutí času koláč opatrne otočte – môžete si pomôcť tanierom. Smažte ďalších 10 minút z druhej strany.
-
Keď je koláč hotový, preložte ho na tanier, nechajte chvíľku vychladnúť a podávajte – napríklad so šľahačkou alebo jogurtom.
Ďalšia verzia: S vanilkovým cukrom a karamelizovaným základom
Ak máte chuť vyskúšať mierne odlišnú, ale rovnako jednoduchú variantu, pripravte si tento druhý recept.
Ingrediencie:
-
3 jablká
-
110 g cukru
-
1 vajce
-
1 ČL vanilkového cukru
-
1 ČL prášku do pečiva
-
60 ml oleja
-
150 ml mlieka
-
150 g hladkej múky
-
Maslo na potretie panvice
-
30 g cukru na karamelizovanie
Postup:
-
Jablká ošúpte a rozrežte na osem častí.
-
Panvicu jemne potrite maslom a posypte 30 g cukru – vytvoríte tým karamelový základ.
-
Naukladajte na panvicu jablká.
-
V miske vyšľahajte vajce so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom.
-
Pridajte olej, mlieko a dôkladne premiešajte.
-
Prisypte múku s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
-
Nalejte cesto na jablká na panvici, zakryte pokrievkou a postupujte rovnako ako pri prvej verzii – 10 minút z každej strany.
Výsledkom bude voňavý, mäkučký koláč s jemne karamelizovanými jablkami, ktorý chutí skvele teplý aj studený.
Výživové bonusy: Jablko ako poklad pre zdravie
Okrem toho, že sú jablká chutné a dostupné prakticky počas celého roka, ponúkajú aj množstvo zdravotných benefitov. Obsahujú vlákninu, ktorá prospieva tráveniu, no zároveň sú bohatým zdrojom vitamínov – najmä C, K, A, E a skupiny B.
Z minerálov v nich nájdete draslík, železo, zinok, meď, mangán, horčík či kremík. Navyše obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú starnutie. A čo je najlepšie? V lete a na jeseň sa dajú nazbierať aj zadarmo – v sadoch, u známych, či dokonca v prírode popri cestách.
Tip na záver:
Ak máte doma prebytok jabĺk, môžete z nich vyrobiť aj domáci kvások či kvas na pečenie chleba. Jablká totiž prirodzene obsahujú kvasinky, ktoré podporujú fermentáciu.
Chcete si osladiť deň rýchlo a bez pečenia v rúre? Tento jablkový koláč z panvice vás presvedčí, že aj bez formy a plechu sa dá vykúzliť dokonalý dezert, ktorý poteší malých aj veľkých maškrtníkov.