Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bleskový jablkový koláč bez rúry: Sladká pochúťka z panvice, ktorú pripravíte za pár minút

Jablčný koláč z panvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablčný koláč z panvice Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna jabĺk je v plnom prúde a väčšina domácností premýšľa, čo s týmto bohatstvom prírody urobiť. Okrem tradičných kompótov, džemov, pyré či jablkových závinov však existuje aj originálnejší spôsob, ako ich využiť – pripravte si jablkový koláč na panvici. Je to nielen netradičný, ale aj mimoriadne rýchly dezert, ktorý si zamilujete už po prvom súste.

Koláč s príbehom: Pôvod jablkovej klasiky

Jablkový koláč pozná celý svet a mnohí si ho spájajú s americkou kuchyňou – ako sladký symbol domácej pohody a filmových scén. Avšak korene tohto koláča siahajú omnoho hlbšie do histórie. Prvé zmienky o ňom pochádzajú už zo 14. storočia, konkrétne z Anglicka. Predpokladá sa, že recept vznikol spojením kulinárskych vplyvov z Francúzska, Holandska a Osmanskej ríše. Odvtedy si koláč prešiel rôznymi úpravami a dnes existuje nespočetné množstvo jeho variantov.

Originálny recept na rýchly jablkový koláč bez rúry

Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a chutný zároveň, určite vyskúšajte tento „bleskový“ koláč z panvice. Je ideálny nielen na víkendové popoludnie, ale aj ako neplánovaný dezert pre návštevu.

Budete potrebovať:

  • 2 vajcia

  • 100 g trstinového cukru

  • 180 ml mlieka

  • 200 g hladkej múky

  • 8 g prášku do pečiva

  • 2 väčšie jablká

  • 40 g hrozienok

  • Maslo na opekanie

Postup:

  1. V miske vyšľahajte vajíčka s cukrom pomocou metličky alebo mixéra.

  2. Pridajte mlieko a dobre premiešajte.

  3. Následne prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova dôkladne premiešajte.

  4. Očistite jablká a nakrájajte ich na tenké plátky.

  5. Väčšinu jabĺk spolu s hrozienkami primiešajte do cesta.

  6. Na panvici rozohrejte trochu masla a vyskladajte na ňu zvyšok jablkových plátkov do kruhu.

  7. Zalejte ich pripraveným cestom, prikryte pokrievkou a nechajte piecť na miernom plameni 10 minút.

  8. Po uplynutí času koláč opatrne otočte – môžete si pomôcť tanierom. Smažte ďalších 10 minút z druhej strany.

  9. Keď je koláč hotový, preložte ho na tanier, nechajte chvíľku vychladnúť a podávajte – napríklad so šľahačkou alebo jogurtom.

Ďalšia verzia: S vanilkovým cukrom a karamelizovaným základom

Ak máte chuť vyskúšať mierne odlišnú, ale rovnako jednoduchú variantu, pripravte si tento druhý recept.

Ingrediencie:

  • 3 jablká

  • 110 g cukru

  • 1 vajce

  • 1 ČL vanilkového cukru

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 60 ml oleja

  • 150 ml mlieka

  • 150 g hladkej múky

  • Maslo na potretie panvice

  • 30 g cukru na karamelizovanie

Postup:

  1. Jablká ošúpte a rozrežte na osem častí.

  2. Panvicu jemne potrite maslom a posypte 30 g cukru – vytvoríte tým karamelový základ.

  3. Naukladajte na panvicu jablká.

  4. V miske vyšľahajte vajce so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom.

  5. Pridajte olej, mlieko a dôkladne premiešajte.

  6. Prisypte múku s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.

  7. Nalejte cesto na jablká na panvici, zakryte pokrievkou a postupujte rovnako ako pri prvej verzii – 10 minút z každej strany.

Výsledkom bude voňavý, mäkučký koláč s jemne karamelizovanými jablkami, ktorý chutí skvele teplý aj studený.

Výživové bonusy: Jablko ako poklad pre zdravie

Okrem toho, že sú jablká chutné a dostupné prakticky počas celého roka, ponúkajú aj množstvo zdravotných benefitov. Obsahujú vlákninu, ktorá prospieva tráveniu, no zároveň sú bohatým zdrojom vitamínov – najmä C, K, A, E a skupiny B.

Z minerálov v nich nájdete draslík, železo, zinok, meď, mangán, horčík či kremík. Navyše obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú starnutie. A čo je najlepšie? V lete a na jeseň sa dajú nazbierať aj zadarmo – v sadoch, u známych, či dokonca v prírode popri cestách.

Tip na záver:
Ak máte doma prebytok jabĺk, môžete z nich vyrobiť aj domáci kvások či kvas na pečenie chleba. Jablká totiž prirodzene obsahujú kvasinky, ktoré podporujú fermentáciu.

Chcete si osladiť deň rýchlo a bez pečenia v rúre? Tento jablkový koláč z panvice vás presvedčí, že aj bez formy a plechu sa dá vykúzliť dokonalý dezert, ktorý poteší malých aj veľkých maškrtníkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.