Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bleskový rebarborový koláč s chrumkavou posýpkou: Lahodný dezert nadýchaný ako obláčik

Rebarborový koláč s posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rebarborový koláč s posýpkou Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak ste ešte nikdy neochutnali rebarboru, prichádzate o skutočnú lahôdku. Táto nenápadná zelenina, ktorú poznali a obľubovali už naše staré mamy, sa pomaly vracia na naše stoly. Naše babičky dokázali z rebarbory vykúzliť jedinečné koláče, ktoré zdobili chrumkavou posýpkou. Rebarbora nie je len chutná, ale aj zdravá. Pripravíte z nej fantastický dezert a navyše prospejete aj svojmu zdraviu.

Prečo je rebarbora výnimočná?

Premýšľate, aký koláč upiecť rodine cez víkend? Skúste tentokrát niečo originálne a siahnite po rebarbore. Táto zabudnutá zelenina je totiž nielenže lahodná, ale aj veľmi zdravá. Zaujímavé je, že rebarboru poznali už starovekí Tibeťania, ktorí jej pripisovali liečivé účinky – tvrdili, že očisťuje krv a podporuje zdravé fungovanie čriev.

Má však aj svoju tienistú stránku. Obsahuje totiž pomerne veľa kyseliny šťaveľovej, a preto sa jej konzumácia neodporúča ľuďom trpiacim obličkovými kameňmi. Tiež by sa jej mali vyhýbať malé deti a tehotné ženy.

História rebarbory v Európe

Do Európy sa rebarbora dostala na sklonku stredoveku. Jej pestovanie sa výraznejšie rozšírilo v 18. storočí. Dodnes patrí k najobľúbenejším ingredienciám britských cukrárov, ktorí z nej pripravujú koláče, zákusky či dokonca marmelády.

Nutričná bomba, ktorú ocení vaše telo

Rebarbora obsahuje kyselinu jablčnú a citrónovú, vďaka čomu má príjemne osviežujúcu chuť. Je cenným zdrojom vitamínov zo skupiny B, ktoré posilňujú svalstvo, nervový systém a kosti. Nájdeme v nej aj niacín, ktorý pomáha stabilizovať krvný obeh a kyselinu pantoténovú, ktorá podporuje zdravie pokožky a vlasov.

Zaujímavosťou však je, že na rozdiel od iného ovocia či zeleniny obsahuje len veľmi malé množstvo vitamínu C. O to viac je bohatá na kyselinu listovú, ktorá má význam pre krvotvorbu, ale aj na minerály ako vápnik a draslík. Taktiež obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje správne trávenie, pomáha pri zápche a reguluje činnosť čriev.

Keďže rebarboru tvorí až 90 % vody, má minimum kalórií, preto je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach.

Zelenina s dušou ovocia

Hoci je rebarbora oficiálne zelenina, v kuchyni ju využívame najčastejšie ako ovocie. Skvelo sa hodí nielen do koláčov, buchiet či koláčikov, ale výborný je aj džem, sirup či dokonca kompót. Teraz si však pripravíme mimoriadne jednoduchý, ale lahodný rebarborový koláč s posýpkou, ktorý bude ľahučký ako obláčik a zvládne ho naozaj každý.

Rýchly recept na nadýchaný rebarborový koláč s chrumkavou posýpkou

Ingrediencie na cesto:

  • 15 lyžíc polohrubej múky

  • 15 lyžíc mlieka

  • 7 lyžíc rastlinného oleja

  • 5 lyžíc kryštálového cukru

  • 2 celé vajíčka

  • 1 prášok do pečiva

  • čerstvá rebarbora (očistená a pokrájaná na kúsky)

Ingrediencie na posýpku:

  • 2 lyžice masla

  • 12 lyžíc hrubej múky

  • 5 lyžíc práškového cukru

Postup prípravy:

  1. Najskôr si pripravte cesto. Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte polohrubú múku, mlieko, olej, cukor, vajcia a prášok do pečiva. Miešajte tak dlho, až vznikne hladké, jemné cesto bez hrudiek.

  2. Hotové cesto nalejte na pripravený plech, ktorý ste predtým vymastili maslom a vysypali hrubou múkou alebo vystlali papierom na pečenie.

  3. Cesto rovnomerne posypte kúskami čerstvej rebarbory. Dbajte na to, aby boli kúsky rebarbory rozmiestnené rovnomerne a bolo ich dostatočne veľa, aby každý kúsok koláča ponúkol skvelú rebarborovú chuť.

  4. Teraz pripravte posýpku. Do misky dajte hrubú múku, práškový cukor a maslo nakrájané na menšie kúsky. Rukami alebo vidličkou vytvorte drobivú zmes.

  5. Takto pripravenou posýpkou rovnomerne posypte celý koláč.

  6. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút, kým posýpka pekne nezhnedne a koláč nebude krásne nadýchaný.

Hotový koláč nechajte trochu vychladnúť a môžete ho podávať. Skvelo chutí ešte vlažný, ale aj studený. Doplnkom môže byť napríklad vanilková zmrzlina alebo šľahačka, ktoré ešte viac zvýraznia jeho jemnú chuť.

Vyskúšajte tento jedinečný koláč, ktorý vás svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou očarí už po prvom zahryznutí. Vaša rodina si ho určite zamiluje a vy budete mať rýchly recept, ku ktorému sa radi vrátite vždy, keď budete mať chuť na niečo sladké a zdravé zároveň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.