
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Bôčik z grilu: Šťavnatá pochúťka v pivnej marináde, ktorú si zamiluješ
Bôčik z grilu: Šťavnatá pochúťka v pivnej marináde, ktorú si zamiluješ

Grilovanie bez poriadne prepečeného bôčika? Pre mnohých si to ani nevieme predstaviť. Tá chrumkavá kôrka, intenzívna vôňa a šťavnaté vnútro robia z bravčového bôčika hviezdu každej letnej grilovačky. A ak ho naložíš do marinády z čierneho piva a byliniek, priprav sa na skutočný gurmánsky zážitok.
Prečo práve bôčik?
Na grile sa najviac osvedčí mäso s vyšším obsahom tuku – práve ten zabezpečí, že mäso nevyschne a po ugrilovaní bude krásne mäkké. Bôčik je v tomto smere ideálna voľba. Pripravovať ho môžeš vcelku alebo si ho rovno nakrájaj na plátky, ktoré sa rýchlejšie prepečú a ľahšie marinujú.
Suroviny na 6 porcií:
-
1 kg bravčového bôčika bez kože a kosti
-
7 strúčikov cesnaku
-
3 vetvičky čerstvej šalvie
-
3 vetvičky majoránky
Na prípravu marinády:
-
1 ČL mletej rasce
-
šťava z polovice citróna
-
4 PL olivového oleja
-
1 ČL sušeného tymianu
-
100 ml tmavého piva
-
soľ podľa chuti
-
štipka mletého citrónového korenia
Ako na to – krok za krokom:
-
Bylinková pasta: Najprv si pretlač cesnak, nasekaj šalviu s majoránkou a premiešaj ich do voňavej pasty.
-
Marináda: V miske si spoj citrónovú šťavu, olivový olej, pivo, citrónové korenie, soľ, rascu a tymian. Vznikne ti aromatická marináda s jemne horkastou pivnou chuťou.
-
Príprava mäsa: Bôčik nakrájaj na plátky hrubé približne jeden centimeter. Každý kus potri bylinkovo-cesnakovou zmesou a následne ich ponor do pripravenej marinády. Mäso nechaj odležať minimálne 2 hodiny, no najlepšie cez noc v chladničke.
-
Grilovanie: Namarinované kúsky pokladaj na dobre rozpálený gril alebo lávový kameň. Griluj pomaly, otáčaj ich a občas potri zvyšnou marinádou, aby sa nepripiekli a zostali krásne šťavnaté.
Tip na záver
Keď sa bôčik začne na grile sfarbovať dozlatista a uvoľní sa z neho lákavá vôňa cesnaku a piva, máš vyhraté. Priprav sa na to, že vôňa priláka aj tých, ktorí pôvodne nemali hlad.
Táto verzia bôčika nie je len obyčajným kúskom mäsa – je to lahôdka, ktorú si ľahko zamiluje celá partia. Vyskúšaj ju už na najbližšej grilovačke!