Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bol s ňou pochovaný faraón. Bylina pomáha so zažívaním, zápalmi aj s cukrovkou

Bylina pomáha so zažívaním, zápalmi aj s cukrovkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bol s ňou pochovaný faraón. Bylina pomáha so zažívaním, zápalmi aj s cukrovkou Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Koriander je úžasná bylinka, ktorú používali už starí Egypťania. Svojím vzhľadom je podobná petržlenu a pestovať ju môžete na záhrade aj v črepníku za oknom. Do jedálnička by ste mali koriander zaradiť nielen ako korenie, ale predovšetkým pre jeho mimoriadne účinky na zdravie. Pomáha so zažívacími problémami a nadúvaním, má protizápalové účinky, pomáha pri kašli, a tiež znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu. Posilní vašu pankreas, podporuje pamäť a pôsobí priaznivo aj na stavy úzkosti.

Koriander sa používa najčastejšie pri problémoch so zažívaním, pretože pomáha proti kŕčom v bruchu aj proti nadúvaniu. Uplatnenie si nájde aj v boji proti črevným parazitom. To je ale len zlomok toho, na čo táto bylinka a vitamíny, minerály a antioxidanty v nej obsiahnuté, priaznivo pôsobia. Konzumovať sa dajú čerstvé listy aj celé alebo mleté semená. Niekto nedá na špecifickú vôňu a chuť koriandra dopustiť a je neodmysliteľnou súčasťou jeho kuchyne. Iný je ale schopný ho zjesť len s veľkým sebazaprením.

Koriander – pestovanie a používanie:

História

Koriander poznali ľudia už v staroveku. Za najstarší archeologický nález koriandra sa považujú semená, nájdené v izraelskej jaskyni Nachal Chemar neďaleko Mŕtveho mora. Ich vek sa odhaduje na 6000 až 8000 rokov.

Koriander pochádza z oblasti Stredomoria. „Zmienky o tejto rastline sa objavujú v starých sanskritských textoch a tiež v raných biblických textoch. Semená koriandra boli dokonca nájdené pri vykopávkach Tutanchamonovej hrobky,“ napísal záhradnícky web Plantura.

Starí Gréci a Rimania ho používali nielen ako obľúbené korenie, ale aj ako dôležitú prísadu na výrobu liekov a vína.

Rastlina bola medzi ľuďmi známa ako silné afrodiziakum a pridávala sa do nápojov lásky.

Koriander, zázrak pre srdce

„Listy a semená koriandra sú plné vitamínu K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi.

Vitamín K tiež pomáha vašim kostiam predchádzať problémom, ako je osteoporóza (rednutie kostného tkaniva) a znižuje riziko srdcových ochorení,“ uvádza webový sprievodca zdravím WebMD.

Vitamín K pomáha aj ľuďom s Alzheimerovou chorobou. Koriander má aj rad účinkov, ktoré môžu prospieť vášmu srdcu. Pomáha znížiť krvný tlak a riziko aterosklerózy, formy ischemickej choroby srdca. Koriander tiež znižuje zlý cholesterol (LDL) a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Podľa webu WebMD antioxidanty v koriandre pomáhajú odstraňovať voľné radikály z tela, znižujú riziko výskytu niektorých druhov rakoviny a dokonca znižujú známky starnutia.

Nižšia hladina cukru

Semená koriandra výrazne znižujú hladinu cukru v krvi u ľudí, ktorí majú cukrovku. Koriander pomáha aktivovať enzýmy, ktoré pomáhajú telu efektívne spracovávať glukózu v krvi. Šťava z koriandra je v ľudovom liečiteľstve známa ako liek na rôzne kožné ochorenia, ako je akné, pigmentácia, suchá pleť alebo naopak príliš sa mastiaca pokožka.

Aké vitamíny obsahuje koriander?

Koriander je skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý pomáha vyživovať sietnice a udržiavať oči vlhké. Vitamín C, ktorý obsahuje, je zase dôležitý pre imunitný systém. Napomáha vstrebávaniu železa a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán a produkcii kolagénu, ktorý pomáha udržiavať pokožku pevnú.

Semená majú síce nižší obsah vitamínov ako surové listy, ale zato obsahujú značné množstvo vlákniny a niektoré minerálne látky, ako je vápnik, selén, horčík, mangán alebo železo.

Koriander tiež podporuje nervový systém a dokáže stimulovať pamäť. Obsahuje vysoké množstvo železa, ktoré je nevyhnutné na liečbu anémie (chudokrvnosť). Koriandrové semienka pomáhajú aj pri menštruácii,“ uvádza ďalšie zdravotné benefity bylinky web E Times, zaoberajúce sa zdravím a životným štýlom.

Čaj z koriandra

  • pol lyžice semienok koriandra
    dve šálky vriacej vody

Zalejte semienka koriandra dvoma šálkami vriacej vody. Nechajte ich chvíľu vylúhovať a potom sceďte. Odvar, obsahujúci zdraviu prospešné látky, vypite.

Pestovanie koriandra

Koriander je jednoročná rastlina, ktorá pochádza zo Stredomoria. „Môže dosiahnuť výšku až jedného metra a kvitne v júni a júli. Z bylinky sa využíva hlavne plod, ktorý sa používa na liečivé účely, ale do kuchyne sa hodí aj zelená vňať koriandra,“ píše o byline iReceptár.

Ľahko ho môžete pestovať aj u nás.

„Koriander miluje slnko a priepustné zásadité pôdy, rozhodne ho ale nepripravte o potrebné živiny. Pokiaľ chcete mať bylinku v kvetináči, môžete ju predpestovať od marca do apríla v domácich podmienkach, inak je možný aj výsev do záhona. Priamo do záhona sa vysieva v polovici mája. Musí sa pravidelne a veľa zalievať. Neprežije síce zimu, ale obvykle sa vysemenia a na rovnakom mieste vám nasledujúci rok opäť vyrastie,“ radí web iReceptár.

Ako pestovať koriander v kvetináči

Kvetináč by mal mať rozmery 45 centimetrov na šírku a 25 centimetrov na hĺbku. „Na dno nasypte keramzit, naň rozprestrite substrát – najlepšie na pestovanie byliniek, na povrch nasypte semienka a prekryte ich pol centimetrom substrátu. Pôda by mala byť neustále vlhká. Hodiť sa bude rozprašovač,“ odporúča web iReceptár.

V kvetináči nemusíte bylinky nijako pretrhávať. Akonáhle dorastú do výšky 10 centimetrov, je čas na zber.

Prečo koriander chutí ako mydlo?

Špecifická vôňa a chuť koriandra má svojich priaznivcov i odporcov. „Ako semená koriandra po zbere dozrievajú a schnú, rozvinú svoju charakteristickú korenistú, zemitú arómu podobnú rasci s ľahkým nádychom pomarančovej kôry,“ uviedol záhradnícky web Plantura. Preto sa stala súčasťou mnohých koreniacich zmesí.

Koriander: zaujímavé korenie a užitočná liečivá rastlina:

Listy koriandra, ktorý možno použiť aj ako kulinársku bylinku, majú chuť skôr pikantne pálivú, korenistú až horkú. Listy koriandra preto buď milujete, alebo nenávidíte. Pre niekoho chutí zelený koriander mydlovo a nepríjemne, čo je pravdepodobne spôsobené genetikou,“ uvádza web Plantura.

Na čo si dať pozor

Konzumácia koriandra je bezpečná, len treba, ako u všetkého, užívať ho v rozumnom množstve. Koriander je veľmi účinný pri znižovaní hladiny cukru v krvi. Preto ľudia, ktorí užívajú lieky na cukrovku alebo ktorí majú hypoglykémiu (nízka hladina krvného cukru), by mali byť pri konzumácii koriandra opatrní.

U citlivých ľudí môže koriander pri aplikácii bylinky na pokožku vyvolať svrbenie a alergickú reakciu. Pretože má koriander schopnosť znižovať krvný tlak, neodporúča sa ľuďom, ktorí sa stretávajú s nízkym tlakom alebo užívajú lieky na znižovanie tlaku.

Bylina je vhodná aj pre deti. Tehotné a dojčiace ženy by sa ale mali radšej poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom.

Zdroj: www.denik.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.