Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bolonské špagety? Domáce chutia najlepšie

Bolonské špagety? Domáce chutia najlepšie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bolonské špagety? Domáce chutia najlepšie Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Za svoju krásu vraj vďačí Sophia Loren jedinému – špagetám. Pokiaľ ide o špagety s boloňskou omáčkou, teda mäsové ragú s rajčinovým základom, každé sústo minimálne vyvolá úsmev na tvári. Kvôli pokladu talianskej kuchyne nechoďte do drahých reštaurácií, s naším receptom si získa pravidelné miesto na vašom stole.

Príprava bolonskej omáčky (Ragů bolognese) je z podstaty jednoduchá, preto je dôležité držať sa výberu kvalitných surovín a správneho postupu a nič neurýchľovať. Odmenou vám bude vynikajúca omáčka, ktorú si obľúbia všetci vo vašom okolí. Jej základom je mäso a paradajky, preto si doprajte čo najlepšie paradajky v konzerve, napríklad odrodu San Marzano.

Čo sa týka hovädzieho mäsa, vyhnite sa mletým mäsovým polotovarom na pultoch supermarketov, nejde o čisté mleté mäso. Namiesto toho navštívte mäsiarstvo, vyberte si pekné hovädzie zadné a nechajte si ho hneď namlieť, nebudete ľutovať. Pokiaľ ide o červené víno, rozhodne voľte suché a také, aké si vychutnáte neskôr aj k samotnému jedlu. Až budete restovať mleté mäso, majte na pamäti, že od neho nesmiete odchádzať a musíte jeho povrch vareškou narušovať, aby vám nevznikol karbonátok a mäso nestratilo všetku šťavu, a teda šťavnatosť. Môžete ho pokojne nechať ľahko ružové.

Na 4–6 porcií:

Z bolonských cestovín sa ľahko naje aj veľká skupina ľudí. Autor: Shutterstock.com / Africa Studio..

2 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice masti
2 stredne veľké šalotky alebo červené cibule
500 g hovädzieho zadného mäsa, namletého
1 menšia mrkva
2 plechovky celých lúpaných paradajok
1 čajová lyžička paradajkového pretlaku
1 strúčik cesnaku
2 dl červeného suchého vína
2 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
5 guličiek celého čierneho korenia
extra panenský olivový olej
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
50 g parmezánu
cherry paradajky na podávanie

Najprv si najemno nakrájame šalotky a mrkvu, zvlášť. V hrnci s hrubostenným dnom si necháme povoliť maslo so masťou a speníme na ňom šalotku, po chvíli pridáme aj mrkvu a krátko orestujeme spoločne. K tomu pridáme aj namleté hovädzie mäso, ktoré osolíme a okoreníme, sprudka orestujeme na najvyšší výkon za stáleho premiešavania.

Zalejeme 1 dl červeného vína, necháme bleskovo odpariť alkohol a postup zopakujeme so zvyškom vína. Pridáme lúpané paradajky, ktoré roztlačíme pomocou varešky. Do látkového vrecka vložíme celé čierne korenie, bobkový list a nové korenie, ten ponoríme do hrnca, privedieme do varu, stiahneme na najnižší výkon a necháme zakryté prebublávať aspoň 2 hodiny, alebo kým sa všetky chute neprepoja.

Na záver k omáčke prelisujeme strúčik olúpaného cesnaku, pokvapkáme lyžicou olivového oleja, vyberieme sáčok s korením a tyčovým mixérom omáčku rozmixujeme podľa chuti buď úplne dohladka, alebo tak aby nám zostali kúsky paradajok. Ešte chvíľu necháme prevariť, prípadne rozriedime trochou vody, dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame na ideálne na domácich cestovinách, recept tu, postrúhané pravým talianskym parmezánom s prekrájanými cherry paradajkami.

Zdroj: www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.