- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Bolonské špagety? Domáce chutia najlepšie
Bolonské špagety? Domáce chutia najlepšie
Za svoju krásu vraj vďačí Sophia Loren jedinému – špagetám. Pokiaľ ide o špagety s boloňskou omáčkou, teda mäsové ragú s rajčinovým základom, každé sústo minimálne vyvolá úsmev na tvári. Kvôli pokladu talianskej kuchyne nechoďte do drahých reštaurácií, s naším receptom si získa pravidelné miesto na vašom stole.
Príprava bolonskej omáčky (Ragů bolognese) je z podstaty jednoduchá, preto je dôležité držať sa výberu kvalitných surovín a správneho postupu a nič neurýchľovať. Odmenou vám bude vynikajúca omáčka, ktorú si obľúbia všetci vo vašom okolí. Jej základom je mäso a paradajky, preto si doprajte čo najlepšie paradajky v konzerve, napríklad odrodu San Marzano.
Čo sa týka hovädzieho mäsa, vyhnite sa mletým mäsovým polotovarom na pultoch supermarketov, nejde o čisté mleté mäso. Namiesto toho navštívte mäsiarstvo, vyberte si pekné hovädzie zadné a nechajte si ho hneď namlieť, nebudete ľutovať. Pokiaľ ide o červené víno, rozhodne voľte suché a také, aké si vychutnáte neskôr aj k samotnému jedlu. Až budete restovať mleté mäso, majte na pamäti, že od neho nesmiete odchádzať a musíte jeho povrch vareškou narušovať, aby vám nevznikol karbonátok a mäso nestratilo všetku šťavu, a teda šťavnatosť. Môžete ho pokojne nechať ľahko ružové.
Na 4–6 porcií:
Z bolonských cestovín sa ľahko naje aj veľká skupina ľudí. Autor: Shutterstock.com / Africa Studio..
2 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice masti
2 stredne veľké šalotky alebo červené cibule
500 g hovädzieho zadného mäsa, namletého
1 menšia mrkva
2 plechovky celých lúpaných paradajok
1 čajová lyžička paradajkového pretlaku
1 strúčik cesnaku
2 dl červeného suchého vína
2 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
5 guličiek celého čierneho korenia
extra panenský olivový olej
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
50 g parmezánu
cherry paradajky na podávanie
Najprv si najemno nakrájame šalotky a mrkvu, zvlášť. V hrnci s hrubostenným dnom si necháme povoliť maslo so masťou a speníme na ňom šalotku, po chvíli pridáme aj mrkvu a krátko orestujeme spoločne. K tomu pridáme aj namleté hovädzie mäso, ktoré osolíme a okoreníme, sprudka orestujeme na najvyšší výkon za stáleho premiešavania.
Zalejeme 1 dl červeného vína, necháme bleskovo odpariť alkohol a postup zopakujeme so zvyškom vína. Pridáme lúpané paradajky, ktoré roztlačíme pomocou varešky. Do látkového vrecka vložíme celé čierne korenie, bobkový list a nové korenie, ten ponoríme do hrnca, privedieme do varu, stiahneme na najnižší výkon a necháme zakryté prebublávať aspoň 2 hodiny, alebo kým sa všetky chute neprepoja.
Na záver k omáčke prelisujeme strúčik olúpaného cesnaku, pokvapkáme lyžicou olivového oleja, vyberieme sáčok s korením a tyčovým mixérom omáčku rozmixujeme podľa chuti buď úplne dohladka, alebo tak aby nám zostali kúsky paradajok. Ešte chvíľu necháme prevariť, prípadne rozriedime trochou vody, dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame na ideálne na domácich cestovinách, recept tu, postrúhané pravým talianskym parmezánom s prekrájanými cherry paradajkami.
Zdroj: www.ireceptar.cz