- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Bonnská polievka na chudnutie: Jedzte a chudnite!
Bonnská polievka na chudnutie: Jedzte a chudnite!
Jesť a zároveň schudnúť – znie to ako sen, však? Bonnská polievka na chudnutie je odpoveďou pre všetkých, ktorí snívajú o jednoduchom spôsobe, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov. Možno ste už o nej počuli: ide o základ diéty, ktorá vám umožní polievku konzumovať 3 až 7 dní, v závislosti od toho, koľko chcete schudnúť. Počet porcií nie je nijako obmedzený – vždy, keď pocítite hlad, jednoducho si dajte ďalšiu misku polievky. Výsledky na seba nenechajú dlho čakať!
Každý deň diéty je spojený s ďalšou povolenou potravinou. Jeden deň môžete k polievke pridať zeleninu, iný deň ovocie (okrem banánov, hrozna a melónu), nasledujúci deň varené mäso, a potom kombináciu mäsa alebo hydiny so zeleninou. Ďalšie dni môžete zaradiť varenú hnedú ryžu guľatu Mánya so zeleninou, varené zemiaky so zeleninou a nakoniec mäso alebo hydinu, zelený šalát a ovocie. Čo sa týka nápojov, bez obmedzení si môžete dopriať čistú vodu, nesladený čaj alebo kávu.
Čo robí túto polievku takou účinnou? Jej tajomstvo spočíva v zelenine s negatívnymi kalóriami, čo znamená, že na ich trávenie potrebujete viac energie, ako vám poskytnú. Hlavné zložky sú zeler (koreň alebo stonka), kapusta, cibuľa a petržlen. Pričom 100 g tejto polievky má len 27 kcal. Niektoré druhy zeleniny navyše pomáhajú odstraňovať prebytočnú tekutinu z tela, a vláknina sa postará o pocit sýtosti. Táto polievka neobsahuje soľ, zelenina nie je dusená a chuť sa vylepšuje sušenými bylinkami, korením či citrónovou šťavou. Diétu však neodporúčame držať dlhšie ako 7 dní.
Recept na Bonnskú polievku (6 porcií)
- Zložitosť: ľahká
- Kalórie: 67,94 kcal/porcia
- Porcie: 6
- Čas prípravy: 30 min
- Dodatočný čas: 15 min
Ingrediencie:
- Karfiol alebo biela kapusta – 300 g
- Koreň zeleru alebo stonkový zeler – 200 g
- Cibuľa – 3 ks
- Cesnak – 2 klinčeky
- Mrkva – 1 ks
- Paradajky – 3 ks
- Sladká červená paprika – 2 ks
- Čerstvá petržlenová vňať – 5 vetvičiek
- Mletý kmín, mletý koriander, horúca červená paprika – všetko na špičku noža
- Bobkový list – 1 ks
- Citrónová šťava – 1 polievková lyžica
- Zelené bylinky – na servírovanie
Postup prípravy:
- Krok 1
Pripravte všetku zeleninu. Cibuľu, cesnak a zeler ošúpte a nakrájajte – cibuľu na krúžky, koreň zeleru na kocky, cesnak a petržlen nasekajte. - Krok 2
Paradajky olúpte – urobte na nich priečne rezy a dajte ich na 2-4 minúty do vriacej vody. Potom ich opláchnite studenou vodou, odstráňte šupku a nakrájajte. - Krok 3
Zo sladkej papriky odstráňte semienka a nakrájajte ju na pásiky. Mrkvu nakrájajte na plátky. Karfiol rozdeľte na ružičky, alebo ak máte bielu kapustu, nakrájajte ju. - Krok 4
Všetku zeleninu dajte do hrnca, pridajte vodu tak, aby pokryla zeleninu asi o 2 cm. Priveďte do varu a zbavte sa peny. Potom znížte teplotu, pridajte petržlen a cesnak a varte 25-30 minút. Ku koncu varenia pridajte bobkový list, rascu, koriander a feferónku. Soľ nepridávajte! - Krok 5
Hotovú polievku zbavte bobkového listu. Polievku mierne vychlaďte a rozmixujte ju ponorným mixérom na hladké pyré. - Krok 6
Pri podávaní pridajte citrónovú šťavu, čerstvé bylinky a korenie podľa chuti. Soľ, cukor ani kyslú smotanu nepridávajte.
Tipy a triky
Neprevarujte veľké množstvo bonnskej polievky naraz, pokiaľ si nie ste istí, že vám bude chutiť. Najlepšie je najskôr pripraviť skúšobnú časť. Podľa hygienických noriem sa odporúča skladovať zeleninové polievky v chladničke maximálne jeden deň, a polievka z čerstvej zeleniny chutí vždy lepšie!
Variabilita receptu
Sada zeleniny pre Bonnskú polievku nie je pevne stanovená a môžete ju prispôsobiť podľa vlastného uváženia. Môžete pridať viac paradajok alebo použiť papriku akejkoľvek farby. Jedinými stálymi ingredienciami by mali byť zeler, kapusta a petržlen.