Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Božská rajčinová omáčka podľa šéfkuchára Pohlreicha: Namiesto konzerv vsádza na čerstvé paradajky

Domáca rajčinová omáčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca rajčinová omáčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Rajčinová omáčka patrí medzi neodmysliteľné stálice našej kuchyne. S domácou knedľou a kúskom mäsa vytvára jedlo, ktoré si mnohí spájame s pohodovou nedeľou a vôňou detstva. Zatiaľ čo väčšina ľudí pripravuje tento pokrm len z pretlaku alebo konzervovaných paradajok, obľúbený český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich odporúča inú cestu – vsadiť na poctivé čerstvé suroviny. A výsledok? Chuť, ktorú si zamilujete už po prvom súste.

Tradičné jedlo v modernej podobe

Rajčinová omáčka má v našich končinách dlhoročnú tradíciu. Každá rodina má svoj osvedčený recept, na ktorý nedá dopustiť. Niektorí ju robia sladšiu, iní kyslejšiu, niekto pridáva škoricu, iný klinčeky. Existuje však spôsob, ako ju posunúť na úplne inú úroveň, bez toho, aby ste museli siahnuť po zložitých surovinách či komplikovanom postupe. Kľúčom je kvalita – a tou sú v tomto prípade dozreté čerstvé paradajky.

Mäso? Áno, ale nie je nevyhnutné

Na rozdiel od sviečkovej omáčky, kde je hovädzí plátok prakticky povinnosťou, rajčinová omáčka ponúka väčšiu voľnosť. Samozrejme, dusené hovädzie v nej chutí výborne, no jej príprava je časovo náročná. Preto môžete siahnuť po jednoduchších alternatívach – výbornou voľbou sú napríklad mäsové guľky, ktoré pripravíte omnoho rýchlejšie. A ak sa vám nechce vôbec variť mäso, pokojne ju podávajte len s domácou knedľou alebo cestovinami. Výsledok bude stále úžasný.

Tajomstvo šéfkuchára: čerstvé paradajky a trpezlivosť

Zdeněk Pohlreich je známy svojou filozofiou jednoduchej, poctivej kuchyne. A práve jeho verzia rajčinovej omáčky je dôkazom, že aj klasika sa dá pripraviť s noblesou. Zabudnite na plechovky – stavte na zrelé paradajky plné chuti.

Ingrediencie:

  • približne 1 kg čerstvých paradajok, ideálne letných a sladkých

  • 250 ml vody

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 3 lyžice paradajkového pretlaku

  • 2 šalotky

  • 30 g masla

  • 1 bobkový list

  • 1 vetvička čerstvého tymianu

  • 1 lyžica práškového cukru

  • soľ podľa chuti

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku

Postup:

  1. Príprava paradajok
    Paradajkám na spodku narežte krížik a vložte ich na približne 3 minúty do vriacej vody. Hneď nato ich premiestnite do studenej vody s ľadom – takto sa bude šupka ľahko lúpať. Po olúpaní paradajky rozkrojte na štvrtiny a pripravte si ich bokom.

  2. Základ omáčky
    Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej spolu s maslom. Pridajte nasekaný cesnak, šalotku, tymian a bobkový list. Všetko krátko orestujte, kým nezačne kuchyňa krásne voňať. Následne pridajte pripravené paradajky, pretlak a práškový cukor. Všetko premiešajte a krátko poduste, aby sa chute spojili.

  3. Pomalé varenie
    Zmes podlejte vodou a priveďte do varu. Potom znížte plameň a nechajte omáčku jemne prebublávať aspoň 30 minút. Vďaka tomu sa paradajky úplne rozvaria a omáčka získa svoju typickú, hlbokú chuť.

  4. Záverečná úprava
    Uvarenú zmes prepasírujte cez sitko, aby ste získali jemnú konzistenciu bez šupiek a korenín. Dochutíte soľou – a máte hotovo!

Tip na záver: Nebojte sa experimentovať

Ak chcete omáčke dodať ešte viac charakteru, môžete pri restovaní základných surovín pridať štipku škorice, pár klinčekov alebo kvapku červeného vína. Tieto prísady síce nie sú súčasťou pôvodného Pohlreichovho receptu, no môžu ho príjemne ozvláštniť podľa vašej chuti.

Rajská omáčka pripravená týmto spôsobom si vás získa svojou sviežosťou, prirodzenou sladkosťou a hĺbkou chute. A hoci si vyžaduje trochu viac času a lásky než bežná verzia z konzervy, výsledok rozhodne stojí za to. Skúste si ju pripraviť podľa tohto receptu a uvidíte, že sa stane vašou novou nedeľnou klasikou.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.